Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

SFZ a Únia ligových klubov začínajú kampaň proti manipulácii zápasov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Drozd

SFZ sa venuje problematike ovplyvňovania zápasov dlhší čas, v minulosti už usporiadal školenia o športovej korupcii, keď si prednášky vypočulo približne 3000 hráčov.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Slovenský futbalový zväz (SFZ) v spolupráci s Úniou ligových klubov (ÚLK) rozbieha novú kampaň zameranú proti manipulácii stretnutí s názvom Fortuna liga hrá fér. SFZ sa venuje problematike ovplyvňovania zápasov dlhší čas, v minulosti už usporiadal školenia o športovej korupcii, keď si prednášky vypočulo približne 3000 hráčov.

Počas najnovšej kampane sa futbalisti hrajúci vo Fortuna lige oboznámia s novými trendmi ohľadom manipulovania zápasov, vysvetlia sa im zmeny v predpisoch v oblasti ovplyvňovanie výsledkov stretnutí a na praktických prípadoch budú upozornení na techniky manipulátorov. „Cieľom aktivít Fortuna liga hrá fér je poukázať na to, že futbal je čistá hra, o ktorej sa rozhoduje na trávniku a spoločne odmietnuť akékoľvek korupčné zásahy,“ povedal asistent integrity futbalu SFZ Jakub Čavoj pre oficiálny web zväzu.

Jedným z aktérov projektu je Ivan Hodúr, ktorý počas pôsobení v FC Nitra (2011) a v FC DAC 1904 Dunajská Streda (2013) pomáhal s manipulovaním šiestich zápasov. V roku 2014 dostal trojročnú podmienku, trojročný probačný dohľad a pokutu tritisíc eur. SFZ mu zakázal akúkoľvek činnosť spojenú s futbalom na 25 rokov. „Vítame aktivitu od Ivana Hodúra, ktorý na vlastnom príklade a negatívnych dôsledkoch tohto konania môže ovplyvniť myslenie a konanie hráčov do budúcnosti. Veríme, že tieto naše spoločné aktivity pomôžu k budovaniu integrity futbalu a v čo najväčšej miere predídeme možným podobným prípadom. Veď účastníci školení najčastejšie reagujú a zaujímajú sa o reálne prípady, preto sme sa rozhodli pre takúto priamu interakciu,“ uviedol Čavoj. Prednášky s Ivanom Hodúrom budú v jednotlivých fortunalogových kluboch prebiehať počas jesennej časti súťaže. Dnes (štvrtok 19. septembra) sú na programe prvé dve školenia v Senici a Trenčíne.

ÚLK plánuje v rámci Fortuna liga hrá fér aj ďalšie aktivity. „Futbal sa tomuto problému postavil čelom. Nechceme však o ňom iba hovoriť, chceme aktívne pracovať na prevencii. K výzve Fortuna liga hrá fér sa pripoja ligové osobnosti, bude jej venované aj celé kolo a spoločne so SFZ máme záujem o e-learningové riešenie, kde každý novoregistrovaný hráč získa základné informácie o tejto problematike. Poďakovanie patrí aj nášmu generálnemu partnerovi, ktorý našu aktivitu jednoznačne podporil,“ uviedol výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

SFZ organizuje už tretiu kampaň ohľadom manipulovania zápasov. Doteraz v rokoch 2016 a 2018 absolvovalo prednášky približne 3000 hráčov z II. ligy a dorasteneckých súťaží. „Na základe doterajších aktivít získavame rôzne podnety o podozrivých aktivitách. Naším hlavným cieľom je, že ak hráči prídu do styku s manipulátormi, aby vedeli správne reagovať a následne takúto činnosť ohlásiť na oddelení integrity futbalu SFZ,“ povedal Čavoj.

Okrem prípadu, keď bola v minulosti dokázaná manipulácia hráčom Dunajskej Stredy, sa v predošlom roku podarilo odhaliť dva ďalšie prípady ovplyvňovania: 1) v rámci Fortuna ligy a druhej najvyššej súťaže skupinou ukrajinských manipulátorov 2) NAKA zasahovala z dôvodu športovej korupcie v 3., 4., a 5. lige Stredoslovenského futbalového zväzu.

V prvej kauze bolo potrestaných 14 hráčov a jeden tréner a v druhej má momentálne pozastavenú činnosť 20 osôb. V reakcii na túto kauzu sa zamerali preventívne aktivity aj na delegované osoby a funkcionárov z nižších súťaží. „Manipulácie zápasov nie sú len o samotných hráčoch, v poslednom období sa riešia podvodní hráčski agenti, tréneri, majitelia klubov, prípadne sponzori na čo sa snažíme aj my reagovať a upozorňovať na ich praktiky aj samotných hráčov. Ľudia síce vnímajú tieto futbalové kauzy negatívne, ale UEFA a FIFA uvádza Slovensko ako dobrý príklad krajiny v boji proti športovej korupcii,“ skonštatoval Čavoj.

Slovenský futbalový zväz nekončí osvetovú činnosť ohľadom manipulovania. „V budúcnosti ďalej plánujeme pokračovať v školeniach pre čo najväčší počet členov, pričom sa zameriame na mladých futbalistov. Veríme, že tieto naše spoločné aktivity pomôžu k budovaniu integrity futbalu a v čo najväčšej miere predídeme možným podobným prípadom. Ak majú ľudia podnety na korupčnú činnosť, môžu ich poslať na integrita@futbalsfz.sk,“ dodal Čavoj.