Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Trenčín vysoko zdolal Podbrezovú, tá vypadne z najvyššej ligy

Hráči futbalového klubu AS Trenčín Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dnes sa hrali zápasy 9. kola nadstavbovej skupiny o záchranu i skupiny o titul.

Myjava 18. mája (TASR) - Futbalisti FK Železiarne Podbrezová skončia vo Fortuna lige 2018/2019 na poslednom dvanástom mieste, ktoré znamená zostup do druhej najvyššej súťaže. V 9. kole nadstavbovej skupiny o záchranu prehrali v Myjave s AS Trenčín 0:4 a zápas pred koncom sezóny zaostávajú o štyri body práve za svojím sobotným súperom. Trenčania figurujú na jedenástej priečke a v záverečnom kole zabojujú, aby sa vyhli baráži.

Prvé tri góly padli z jedenástok, dve premenil Joey Sleegers a jednu Hamza Čatakovič, ktorý skóroval aj z hry a stanovil výsledok.

9. kolo skupiny o záchranu

AS Trenčín - FK Železiarne Podbrezová 4:0 (2:0)

Góly: 5. a 65. Sleegers (oba z 11 m), 45.+1 a 71. Čatakovič (prvý z 11 m). Rozhodovali: Glova - Ferenc, Bednár, ŽK: Kiwior, Viazanko (obaja Podbrezová), 459 divákov

Trenčín: Šemrinec - Slávik, Kleščík, Šulek, Skovajsa - Van Arnhem, Zubairu, Paur (27. Lamine) - Sleegers, Čatakovič (75. Ubbink), Corryn (79. Roguljič)

Podbrezová: Vantruba - Obročník (23. Wiezik, 83. Mejri), Bartoš, Kiwior, Viazanko - Ďatko, Oravec, Paraj, Hlohovský - Halgoš (46. Špyrka) - Leško


Už v 5. minúte hlavný rozhodca Glova odpískal jedenástku po zákroku Oravca na Corryna a Sleegers ju premenil. V úvode sa hral bojovný futbal, oba tímy si uvedomovali dôležitosť duelu. Po jednej z vybojovaných lôpt odcentroval Paur, hostia sa ubránili. Ofenzívne akcii boli aj naďalej výhradne v réžii Trenčína, Corryn našiel v šestnástke Paura, ktorého zakončenie zblokoval protihráč. Ešte väčšiu šancu na zvýšenie náskoku mal Zubairu, jeho strelu zvnútra šestnástky zneškodnil brankár Vantruba. Po ďalšom centri spálil tutovku v bezprostrednej blízkosti Čatakovič. Podbrezová vystriedala už v 23. minúte, Wiezik nahradil Obročníka a práve on mohol vzápätí po príchode na trávnik vyrovnať, jeho pokus však išiel nad. Veľmi rýchlo musel striedať aj Trenčín, Paur mal zdravotné problémy a namiesto neho nastúpil Lamine. V 30. minúte zahodil tutovku na 2:0 Sleegers, keď sa po prihrávke Zubairua zameral na dôraz a chýbala mu presnosť. V nadstavenom čase úvodného dejstva domáci slávili druhý zásah a opäť z jedenástky. Kiwior fauloval Sleegersa a Čatakovič s prispením žrde prekonal Vantrubu.

Cez prestávku Špyrka nahradil Halgoša a Podbrezovej zostával druhý polčas, aby sa vyhla priamemu zostupu do druhej ligy. Na zachovanie nádeje potrebovala minimálne remízu, no nedarilo sa jej súvisle zatlačiť súpera, hoci dopredu sa tlačila vo väčšom počte. To otváralo priestor na trenčianske kontry. Lamine vysunul do samostatného úniku Čatakoviča, ten však neuspel zoči-voči Vantrubovi. Na opačnej strane sa práce dočkal Šemrinec pri strele striedajúceho Špyrku. Po ojedinelej príležitosti "železiarov" prišla tretia rana do ich siete, ktorá do tretice padla z pokutového kopu. Arbiter ju zapískal po súboji Bartoša s Corrynom a Sleegers si pripísal druhý gól. Tento moment definitívne zlomil podbrezovskú snahu a rezignované mužstvo inkasovalo aj v 71. minúte, keď Čatakovič poľahky prešiel obranou a aj on pridal svoj druhý zásah. Stretnutie sa za jasného stavu iba dohrávalo, striedajúci Roguljič síce mohol zvýšiť na 5:0, ale už len záverečný hvizd spečatil zostup hostí.

Ivan Galád, tréner Trenčína: "Povedali sme si, že budeme hrať ako na tréningu, kde hráme krásny ofenzívny futbal. Tým sa nám možno podarilo striasť napätie z chlapcov a hrali pekný futbal. Teším sa, že Trenčín sa vrátil k tomu, čo ho zdobilo, k ofenzívnemu futbalu, pekné akcie, góly, šance aj v závere zápasu. Všetci, ktorí sme tu, sa pokúsime pomôcť Trenčínu dostať sa z tejto ťažkej situácie."




Vladimír Veselý, tréner Podbrezovej: "Gratulujem domácim k víťazstvu, dali štyri góly, my ani jeden. Prevýšili nás v dôraze, agresivite, osobných súbojoch. Za stavu 0:3 sme sa snažili zdramatizovať stretnutie, domáci už hrali uvoľnene, dostali krídla a pridali štvrtý gól. Mali aj ďalšie príležitosti a zvíťazili zaslúžene."



Futbalisti Ružomberku zvíťazili v sobotu v 9. kole nadstavby Fortuna ligy 2018/2019 doma nad DAC Dunajská Streda 1:0 a zaistili si postup do Európskej ligy UEFA 2019/2020.

MFK Ružomberok – FK DAC 1904 Dunajská Streda 1:0 (1:0)

Gól: 6. Mustedanagič, ŽK: J. Maslo - Blackman. Rozhodovali: Kráľovič - Štrbo, Bobko, 1651 divákov.

Ružomberok: Macík – Čurma, J. Maslo, D. Kružliak, Jonec – Takáč, Qose – Kostadinov (89. V. Jedinák), Mustedanagič (90+. T. Bobček), Gál-Andrezly – Gerec (83. Kochan). Dunajská Streda: Jedlička – Koštrma, Šatka, Kone, Davis (67. Herc) – Ronan, M. Vida – Blackman (75. Taiwo), Kalmár, A. Vida – Divkovič (26. Bilenki).


Liptáci vstúpili do zápasu s veľkým ofenzívnym apetítom. Hneď prvá strela, ktorá smerovala medzi žrde, znamenala aj gólový zápis. V 6. minúte Gerec sklepol loptu Mustedanagičovi a ten nedal Jedličkovi žiadnu šancu – 1:0. V 11. minúte po domácom rohovom kope Qose tesne hlavou minul bránu hostí. Postupne začali vpredu dávať vedieť o sebe aj hostia. V 33. minúte spoza "veľkého vápna“ napriahol Ronan a Macík musel vytiahnuť svoj prvý zákrok. O tri minúty na to na na druhej strane mohli domáci svoje vedenie zveľadiť, keď Gereca vychytal Jedlička a Qose nedokázal odrazenú loptu dopraviť do siete. V 44. minúte Macík včasným vybehnutím vyriešil nebezpečnú situáciu.

Do druhého dejstva DAC vstúpil so snahou o vyrovnanie, ale k bezprostrednému ohrozeniu brány Liptákov sa nedostával. Naopak v 55. minúte na druhej strane pekné sólo predviedol Mustedanagič, lenže vo výhodnej pozícii tesne minul bránu. V 65. minúte po domácej brejkovej akcii Gál-Andrezly vo finálnej fáze zaváhal. V 71. minúte po ružomberskej štandartke zblízka hlavičkoval Kružliak a Jedlička na bránkovej čiare čaroval. "Ruža" umnou a organizovanou hrou si tesné vedenie udržala až do konca a po dvoch rokoch si zase zahrá Európsku ligu.

David Holoubek, tréner Ružomberka: „Som veľmi šťastný, že sme skončili tretí. Keď sa pozrieme aj na šírku nášho kádra, možno povedať, že chlapci v nadstavbe potiahli neuveriteľnú sériu. Odmakali každý zápas. Postavenie v tabuľke je im odmenou. Ten rok s nimi bol fantastický. Čo sa týka zápasu, Dunajská Streda má kvalitný tím. My sme vsadili na našu náročnosť. Snažíme sa behať, pracovať. Som veľmi rád, že gól dal Mustedanagič, ktorého som si priviezol do Ružomberka zo Sparty. A sa mi to za to odvďačil.“

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: „V prvom rade gratulujem trénerovi a mužstvu Ružomberka k postupu do Európskej ligy. Z pohľadu fair – play, to ale nebol náš cieľ, prišli sme sem vyhrať. Bohužiaľ, nepodarilo sa. Vravel som hráčom, že Ružomberok začne nátlakovo, že určite v prvých desiatich minútach pôjde za gólom a potom sa stiahne a bude hrať na protiútoky. Vyšla mu krásna akcia, z ktorej padol gól. S nábehmi za obranu máme problémy. Ružomberok bol až do konca nebezpečný z protiútokov a my sme neboli dostatočne efektívni.“

Futbalisti majstrovského Slovana Bratislava remizovali v sobotu v 9. kole nadstavby o titul vo Fortuna lige 2018/2019 v Michalovciach 3:3.

MFK Zemplín Michalovce - Slovan Bratislava 3:3 (2:1)

Góly: 25. Casado, 28. Diarra (z 11 m), 68. Turík - 40. Šporar, 62. Bajrič, ŽK: Vojtko, Kolesár - Suchockij. Rozhodovali: Dohál – Benko, Weiss., 1186 divákov.

Michalovce: Bieszczad – M. Kolesár, Špiriak, Grič, Vojtko - Turík - Diarra, Casado (86. Mavretič), P. Kolesár, Kountouriotis (64. Trusa) - Tounkara (70. Sulley)

Slovan: Šula - Apau, Guzmics, Bajrič, Suchockij - Ljubičič, Rabiu (19. Nono, 73. Ratao) - Čavrič, Holman, Dražič - Šporar

Zemplín začal aj v oslabenej zostave pre zranenia niektorých hráčov proti favoritovi odvážne. V 25. minúte skóre otvoril Casado, ktorý hlavičkovým lobom prekonal Šulu. O chvíľu fauloval v pokutovom území Apau a Diarra penaltu s prehľadom premenil. Slovan sa postupne zlepšil a v 40. minúte dal po vniknutí do šestnástky už 27. gól v sezóne Šporar.

"Belasí" vstúpili do 2. polčasu tlakom, Šporar mal dva náznaky, no potom opäť zatlačili domáci. Po hodine hry ale vyrovnal Bajrič, ktorý sa presadil pohodlne zo vzduchu. Na radosť domáceho publika, ktoré hnalo Zemplín za historickým víťazstvom nad Slovanom, išli opäť do vedenia Michalovčania. V 68. minúte Turík využil stratu lopty hostí a po prihrávke od Tounkaru sa presadil strelou k žrdi. V 76. minúte však zblízka opäť Šporar vyrovnal a bol už len jeden gól od vyrovnania streleckého rekordu Róberta Semeníka. Domáci zareagovali šancami Sulleyho, ktorý napálil iba do tyče, resp. Trusu. Šporar mohol v 83. minúte zavŕšiť hetrik, ale obrana ho vytlačila. Duel tak dospel k deľbe bodov.

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Musím súhlasiť s Martinom, súperovi vyšiel vstup do zápasu, nám naopak vôbec nie. Po desiatich minútach mohlo byť čiastočne po zápase. Nevydarený úvod môžeme pripisovať aj tomu, že nastúpila prakticky nová zostava a chvíľu trvalo, kým si to 'sadlo' a začali sme lepšie riešiť defenzívne situácie. Následne sme dali pekný prvý gól, po ktorom nám narástlo sebavedomie, začali sme si viac veriť, čo vyústilo do ďalšieho presného zásahu. Prvý polčas bol veľmi dobrý, ak nepočítam nevydarený vstup. V druhom polčase to bolo hore-dole, obaja chceli vyhrať, aj súper mal svoje šance, kým my sme mohli lepšie riešiť naše brejkové situácie. Videli sme dobrý zápas, ktorý sa ľuďom musel páčiť. Zaslúžená remíza, na našej strane spokojnosť."

Martin Ševela, tréner Slovana: "Vstup do zápasu nám vyšiel na výbornú, hneď v úvode sme mali dve vyložené príležitosti, ktoré musíme premieňať. Ešte do 15. – 20. minúty to bolo z našej strany relatívne v poriadku, súpera sme do ničoho nepustili. Potom začala pracovať hlava a prišiel pocit, že sa nám nič nemôže stať. Neboli sme dôslední v herných situáciách, ktoré vyžadujeme. Komunikačné zlyhanie v našej obrane potom viedlo k prvému gólu Michaloviec, následne prišla penalta po kombinačnej akcii súpera. Dostali sme dve tvrdé facky. Do druhého polčasu sme mali opäť dobrý vstup a vyrovnali sme na 2:2. Hráčom zdôrazňujem, aby v strede nevolili rizikovú prihrávku, v tomto konkrétnom prípade ju volil Nono na Šporara, čo bolo zbytočné riziko, z ktorého plynula strata lopty a tretí gól súpera. Som rád, že sme následne reagovali a vyrovnali, škoda, že sme potom nevyužili ďalšie šance, mohli sme strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Som rád, že Andraž strelil dva góly a priblížil sa k splneniu jedného z našich čiastkových cieľov, ktorým je prekonanie rekordu."

Futbalisti Senice zvíťazili v sobotnom domácom stretnutí 9. kola skupiny o záchranu vo Fortuna lige 2018/2019 nad Zlatými Moravcami 3:1. Hosťom nevyšiel prvý polčas, v ktorom dvakrát inkasovali a od 22. minúty hrali bez vylúčeného Noeho Kwina. Seničania sa z troch bodov tešili v treťom dueli za sebou. Zlaté Moravce sú na 10. mieste a v poslednom kole budú bojovať o to, aby sa vyhli baráži o zotrvanie. Senica má istotu záchrany.

FK Senica - FC ViOn Zlaté Moravce 3:1 (2:0)

Góly: 11. Kwin (vlastný), 25. Segbe, 54. Deretti - 56. Ďubek (z 11 m), ŽK: Otrísal, Deretti, Totka - Grozdanovski, Brašeň, Ľupták ČK: 22. Kwin (Zlaté Moravce), rozhodovali: Chmura - Ádám, Perát, 867 divákov

FK Senica: Vorel – Otrísal, Dias, Krč - Klapan, El Moudane, Petshi (61. Totka), Zezinho, Tešija – Deretti (75. Caro), Segbe (87. Martišiak)

ViOn Zlaté Moravce: Chovan – Brašeň, Kwin, Asanovič, Chren (78. Tkáč) – Ľupták - Válovčan, Grozdanovski, Ďubek (30. Práznovský), Kelez (40. Švec) - Dočekal


Pred zápasom slávnostne odovzdali Dangubičovi cenu za gól mesiaca apríl. Seničania hrajúci vo veľkej pohode potvrdili svoju formu aj v prvom polčase. Už v 11. minúte si po priamom kope Zezinha hlavou strelil vlastný gól stopér Kwin. Ten istý hráč urobil v 22. min hrubú chybu, po ktorej zatiahol ručnú brzdu, fauloval unikajúceho Derettiho a videl ČK. Domáca prevaha bola od tohto momentu ešte výraznejšia. Dvakrát skúšal strelecké šťastie El Moundane, raz trafil brvno. V 25. minúte domáci zdvojnásobili svoje vedenie. Zezinhov center našiel na päťke Segbeho a ten hlavou usmernil loptu do siete. Hostia si vypracovali z ojedinelého protiútoku šancu. Válovčanova strela sa však iba obtrela o pravú žŕdku Vorelovej bránky, ktorý debutoval v senickom drese. V 45. min zahodil gólovú šancu Segbe, ale zoči - voči Chovanovi nepochodil.

Po zmene strán tempo opadlo. Domáci kontrolovali hru. V 54. min vyšiel Záhorákom rýchly protiútok, po centri Segbeho sa z päťky presadil Deretti. O dve minúty neskôr sa hosťom podarilo streliť čestný gól, keď po faule Otrísala na Šveca nariadil rozhodca Chmura pokutový kop - Ďubek s prehľadom premenil. Seničania mohli vyhrať aj väčším rozdielom, ale Diaz a najmä dvakrát Segbe zahodili tutovky. Seničania pokračujú v spanilej jazde, keď zvíťazili siedmykrát za sebou. Domáci tréner Ricardo Cheu dal v druhom polčase šancu aj trom dorastencom - Carovi, Martišiakovi a Totkovi.

Ricardo Cheu, tréner FK Senica: "Myslím si, že sme si víťazstvo zaslúžili. Aj pred vylúčením sme kontrolovali zápas. ViOn hrozil iba po štandardkách. Pripravovali sme sa na dlhé nakopávané lopty. Vedeli sme, že keď ubránime ich štandardky zvíťazíme. Presne takto sme prehrali náš prvý zápas v nadstavbovej časti proti ViOn-u. Vyhrali sme 3:1, no mohli sme pridať aj ďalšie góly. Je dôležité poznamenať, že dnes sme dohrali zápas s troma hráčmi z našej akadémie. Neustále s nami trénujú na tréningu a pripravujeme ich na tieto momenty. V našom tíme majú budúcnosť v nasledujúcej sezóne. Na Slovensku sme vytvorili niečo špeciálne, tím ako Senica, ktorý bol posledný a vyhral sedem zápasov za sebou. ViOn-u želám veľa šťastia v poslednom zápase sezóny. Viem, aké to je byť v tejto pozícii."

Karol Praženica, tréner FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble: "Súperovi by som chcel zagratulovať k víťazstvu. Zápas bol ovplyvnený našim vstupom do zápasu, boli sme nekoncentrovaní, výsledkom čoho bol vlastný gól. Následne sme dostali červenú kartu, vstup do zápasu sme si predstavovali inak. Paradoxne, od nášho vylúčenia sme začali hrať aktívnejšie. Hrozili sme z protiútokov a štandardných situácií. Proti rozbehnutému súperovi bolo náročné otočiť zápas."


Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili v sobotňajšom zápase 9. kola nadstavby o záchranu vo Fortuna lige 2018/2019 na štadióne Nitry 1:0.

FC Nitra - Spartak Trnava 0:1 (0:0)

Gól: 79. depetris, ŽK: Hing-Glover (Trnava). Rozhodovali: Gemzický - D. Hrčka, Vorel, 807 divákov.

FC Nitra: Šípoš – Šurnovský, Niba, Farkaš, Kuník – Kóňa, Bilovský – Chobot, Štefanec (61. Fábry), Charizopulos (84. Sokovič) – Vestenický (80. Chovanec)

Spartak Trnava: Rusov – Lovat, Mesík, Abena, Hing-Glover (58. Turňa) – Janečka, Sloboda – Tavares (84. Čonka), Miesenböck (67. Yilmaz), Mihálek – Depetris

Ako prvá pohrozila Trnava dvoma nebezpečnými akciami Lovata. Po polhodine sa dostal do šance domáci Vestenický, ale skóre sa nemenilo. Ani o 5 minút po strele Trnavčana Tavaresa. V 39. minúte fauloval v šestnástke Hing-Glover Chobota, ktorého stiahol za dres. Nitra kopala penaltu, ale Vestenický ju zahodil.

Po hodine hry Kóňov nebezpečný pokus z priameho kopu Rusov výborne vyrazil. Potom každý chvíľku ťahal pílsku, no skóre otvorila trnava. V 79. minúte dostal Depetris dobrý center a prekonal Šipoša. Do konca súboja sa už skóre nezmenilo a Trnava v krajskom derby uspela nad rivalom. V tabuľke skupiny o záchranu je na prvom mieste s 37 bodmi rovnako ako Senica.

Futbalisti Žiliny zvíťazili v sobotnom stretnutí 9. kola skupiny o titul vo Fortuna lige 2018/2019 nad Sereďou 3:2. Zápas odohrali na bratislavských Pasienkoch. Žilinčania rozhodli v prvom polčase, v ktorom uspeli 3:1. Žilina však zostala pred bránami Európskej ligy, keď v paralelnom dueli tretí Ružomberok zdolal Dunajskú Stredu a v tabuľke má pred posledným kolom päťbodový náskok.

ŠKF iClinic Sereď - MŠK Žilina 2:3 (1:3)

Góly: 40. a 57. Špehar - 13. a 32. Škvarka, 37. Jánošík, ŽK: Ba - Sľuka, rozhodovali: Marhefka - Hrmo, Bosýnyi

Sereď: Penksa – Sus, Menich, Djiby Ba, Hučko – Ventúra (59. Pankaričan), Bilas – Morong (59. Ulrich), Špehar, Iván (76. Kuzma) – Lačný

Žilina: Holec – Vallo, Králik, Lochošvili - Sluka, Gamboš, Diaz, Škvarka, Jánošík (82. Holúbek) - Balaj (58. Boženík), Mihalík (70. Kopas)

Žilina vstúpila do zápasu najlepšie ako mohla, už v 13. minúte sa dostala do vedenia. Po rýchlej akcii poslal prihrávku z pravej strany Jánošík a Škvarka nezaváhal. Tá istá dvojica zopakovala úspešnú spoluprácu aj v 32. minúte a Škvarka pridal druhý zásah duelu. O päť minút neskôr sa dočkal zásahu aj Jánošík - hlavičku Hučka vyrazil brankár Penksa iba pred seba a Jánošík upravil na rozdiel triedy. Ten však netrval dlho, už v 40. minúte skorigoval Špehar.

Po zmene strán Sereď, ktorá hostila Žilinčanov na bratislavských Pasienkoch, zdramatizovala stretnutie. V 57. minúte napriahol z diaľky a prekonal Holeca. Žilinčania mohli pridať aj ďalšie góly, ale Gamboš, Jánošík aj Kopas netrafili bránku. V závere zápasu dostala príležitosť na vyrovnanie a Sereď, ale Ulrichovu strelu chytil Holec. V nadstavenom čase prišli "šošoni" o striedajúceho útočníka Boženíka, ktorý nedohral, keď ho fauloval Ba.