Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Výstavba nového štadióna v Trenčíne naberá reálne kontúry

Generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín Róbert Rybníček (vľavo) a primátor Trenčína Richard Rybníček počas tlačovej konferencie klubu AS Trenčín, 17. septembra 2014 v Trenčíne. Témou bola výstavba nového futbalového štadióna v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa

V prípade kladného výsledku by sa s kompletnou prestavbou mohlo začať už na jeseň 2015.

Trenčín 18. septembra (TASR) - Výstavba nového futbalového štadióna v Trenčíne, ktorý by sa stal domácim stánkom pre miestneho fortunaligistu z AS, naberá reálne kontúry. Organizátori celého projektu stoja pred finálnym rozhodnutím a to musí schváliť trenčianske mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí v utorok 23. septembra. V prípade kladného výsledku by sa s kompletnou prestavbou mohlo začať už na jeseň 2015.

"Jednou z dlhodobých priorít našej práce je aj výstavba nového štadióna ako nevyhnutného predpokladu pre ďalšie napredovanie nášho klubu. V spolupráci s mestom Trenčín pripravujeme pragmaticko-racionálny projekt a v najbližšom čase nás čaká zásadné a dôležité rozhodnutie," informoval na stredajšom stretnutí s novinármi generálny manažér klubu Róbert Rybníček.

Za uplynulých sedem rokov zaznamenal trenčiansky futbal výrazný vzostup. Postupne sa prepracoval na najvyššie priečky v tabuľke a v súčasnosti patrí medzi elitu v najvyššej domácej súťaži. Nestratil sa ani v pohárovej Európe, v ktorej sa predstavil už druhý rok v rade a zanechal po sebe dobrý dojem. Práve pre systematickú prácu, ktorá priniesla úspechy, sa v Trenčíne rozhodli zlepšiť podmienky aj zázemie. "Už sedem rokov sa tu buduje klub, ktorý sa stal unikátnym produktom a výrazne reprezentuje naše mesto. V súčasnosti však pôsobí na nedôstojnom štadióne. Keďže rozhodnutie vlády SR nám ponúklo získať 2,4 milióna eur na účel výstavby futbalového štadióna, pristúpili sme k zásadnému rozhodnutiu," rozhovoril sa primátor Trenčína Richard Rybníček.

K odvážnym cieľom dodal: "Mesto Trenčín ako 10-percentný akcionár klubu spolu s AS Trenčín uzavreli zmluvu o výstavbe nového štadióna, ktorá je už zverejnená a bude predložená na schválenie mestskému zastupiteľstvu v utorok 23. septembra. V prvej fáze bude pripravená rekonštrukcia za približne 6,3 milióna eur vrátane štátneho príspevku. Mesto klubu poskytne výpožičku pozemkov a štadióna do užívania na 40 rokov, od AS si zasa prenajme 2920 tréningových hodín pre mládež formou financovania sumou 200.000 eur ročne na obdobie desiatich rokov ako podporu mládežníckemu športu."



Ak sa na Považí podarí vystavať nový futbalový stánok, ktorý by mal stáť presne na mieste súčasného štadióna, mesto ho spoločne s pozemkami ponúkne na predaj prípadnému záujemcovi. Do rekonštrukcie Mestského štadióna na Sihoti vložil klub sumu 300.000 eur a túto čiastku si od mesta nebude nárokovať. Zároveň prejavil záujem naďalej investovať. "V súčasnej dobe by bola potrebná jednorazová investícia vo výške 900.000 eur, aby sme dostali štadión do schopného stavu. Mesto však takúto čiastku nemá k dispozícii," ozrejmil primátor Rybníček a dodal: "Prvý konkrétny krok sme už urobili. V pondelok 22. septembra spoznáme spomedzi siedmich vyhlásených kandidátov víťaza, ktorý uskutoční búracie práce tribún štadióna. Mestské zastupiteľstvo už tento krok schválilo."

Holandský vlastník a hlavný investor AS Trenčín Tschen La Ling si doterajšiu spoluprácu klubu s mestom pochvaľuje: "Tento klub sme za uplynulé roky dostali nielen na špičku slovenskej ligy, ale aj na európsku mapu. Nie je to celé len o futbale, ale aj o obchode a budovaní sociálnych väzieb. V Trenčíne sme nadviazali dobrú spoluprácu s mestom i mestským zastupiteľstvom. Nový štadión je dôležitým zlomom k tomu, aby futbal v meste mohol napredovať a naďalej sa mohol budovať na vysokej úrovni."

Pri bezproblémovom procese schválenia všetkých potrebných dokumentov by sa s výstavbou nového štadióna malo začať na jeseň 2015, respektíve najneskôr na jar 2016.