Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Alžírsko nechce proti Rusku zopakovať rok 1982

Futbalisti z Alžírska pred zápasom H-skupiny medzi Kórejskou republikou a Alžírskom na MS vo futbale v brazílskom meste Porto Alegre. Foto: TASR/AP

Alžírčania sa výrazne priblížili k účasti medzi najlepšími 16 mužstvami po triumfe nad Kóreou.

Curitiba 25. júna (TASR) - Štvrtkový súboj na futbalových MS v Brazílii medzi Alžírskom a Ruskom s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o druhom postupujúcom tíme zo základnej H-skupiny. Účasť v osemfinále už majú istú Belgičania, Alžírsko má na svojom konte tri a Rusi jeden bod. Šancu na postup zo skupiny má aj Kórejská republika, ale tá by musela zvíťaziť vyšším rozdielom nad favorizovaným Belgickom.

Alžírčania sa výrazne priblížili k účasti medzi najlepšími 16 mužstvami po triumfe nad Kóreou. "Púštne líšky" po výbornom výkone zaznamenali víťazstvo 4:2 a v krajine na severe Afriky tak rozpútali futbalovú horúčku. Prvý triumf na MS po viac ako 30 rokoch oslavovali v uliciach hlavného mesta Alžír tisícky ľudí. "Pre mňa je vždy obrovská pocta obliecť si dres národného tímu. Verím, že víťazstvom nad Kóreou sme dokázali celému svetu, že sme futbalový národ a že sa s nami odteraz musí počítať," povedal útočník španielskej Valencie Sofiane Feghouli, ktorý bol autorom prvého gólu svojho tímu na šampionáte proti Belgicku. Už proti "červeným diablom" hrali Alžírčania veľmi dobre, favorizovaný súper rozhodol o svojom víťazstve až v závere druhého polčasu.

Alžírsko malo naposledy na dosah postup zo skupiny na MS 1982. Vtedy najskôr šokujúco zdolalo Nemecko 2:1, ale nohy mu potom podkoplo Rakúsko. To nechalo Nemcov v záverečnom zápase vyhrať 1:0, konečný výsledok posunul do ďalších bojov obe európske krajiny. Po tomto dohodnutom zápase Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) rozhodla, že záverečné stretnutia v skupinách sa budú začínať v rovnaký čas. "Ľudia u nás doma často spomínajú na rok 1982. Veľká nespravodlivosť nás všetkých trápila ešte dlhý čas. My sme však nová generácia, máme blízko k postupu do osemfinále a určite nenecháme nikoho, aby nám ho zobral. Máme to vo vlastných rukách a ja verím, že uspejeme," dodal Feghouli.

Veľký podiel na úspechu má tréner Vahid Halilhodžič. Rodák z Bosny a Hercegoviny zasadol na alžírsku lavičku v roku 2011. "Medzi hráčmi je veľmi obľúbený. Vždy z nás dostane maximum a presne jeho potrebujeme. Niekoho, kto nás nenechá zaspať na vavrínoch," uviedol na adresu svojho kouča Feghouli.

Rusov vo štvrtkovom zápase v Curitibe na štadióne Arena da Baixada bude zaujímať iba víťazstvo. Zverencov talianskeho trénera Fabia Capella ešte dlho mrzel zápas s Belgickom, v ktorom najskôr mali dve veľké šance na skórovanie a potom inkasovali v samom závere. "Hráčom som po zápase povedal, že sa nemajú za čo hanbiť a že sa musia sústrediť na ďalší zápas, lebo ešte nič nie je stratené. Hrali sme dobre a pokiaľ zopakujeme podobný výkon aj proti Alžírsku, máme šancu na úspech. Musíme však skórovať, to bude najdôležitejšie," povedal pred súbojom kouč Capello.

H-skupina - 3. kolo:

Alžírsko - Rusko, štvrtok 22.00 SELČ, Curitiba, Arena da Baixada, hlavný rozhodca: Cüneyt Cakir (Turec.)

pravdepodobné zostavy:

Alžírsko: M'bolhi - Mandi, Bougherra, Halliche, Mesbah - Medjani Bentaleb, Feghouli, Brahimi - Slimani, Djabou

Rusko: Akinfejev – Kozlov, Berezuckij, Ignaševič, Kombarov – Glušakov, Fajzulin - Samedov, Šatov, Kanunnikov – Kokorin

tabuľka H-skupiny:

1. Belgicko 2 2 0 0 3:1 6*
2. Alžírsko 2 1 0 1 5:4 3
3. Rusko 2 0 1 1 1:2 1
4. Južná Kórea 2 0 1 1 3:5 1

Pozn.: * - istý postup do osemfinále