Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Barcelona po triumfe 2:0 umlčala kritikov, kouč City vinil rozhodcu

Lionel Messi sa teší po strelení gólu z penalty. V pozadí brankár City Joe Hart Foto: TASR/AP

Citizens majú šancu na odvetu 12. marca na Nou Campe.

Manchester 19. februára (TASR) - Anglický tím mohutne dotovaný katarským kapitálom však chcel rozhodne viac potrápiť Barcelonu. Manchester City však už postupom do osemfinále futbalovej Ligy majstrov splnil základný cieľ, ktorý sa mu v predošlých dvoch sezónach nepodarilo dosiahnuť.

Šláger na Etihad štadióne ponúkol v prvom polčase taktický futbal. Predvedenej hre chýbalo viac aktivity na oboch stranách, takže tímy nenapĺňali papierové predpoklady. Ani jedno mužstvo nemalo očividnú prevahu. Domáci hrozili predovšetkým z rýchlych protiútokov a hostia sa naopak prezentovali tradičným kombinačným štýlom hry. Dôležitý moment zápasu tak prišiel až v druhom polčase. V 53. minúte Martin Demichelis zastavil unikajúceho Lionela Messiho na hranici šestnástky len za cenu faulu a nasledovala nielen penalta, ale aj červená karta pre stopéra domácich. Argentínsky kanonier sa nemýlil a z bieleho bodu dal svoj 66. gól v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži - 0:1. V 77. minúte mal blízko k vyrovnaniu Silva, ale jeho gólovú krížnu strelu bravúrne kryl brankár Victor Valdes. Napriek snahe a aktivite spoločne s prestriedaním sa hráčom "Citizens" už vyrovnať nepodarilo. Naopak, po rýchlom brejku krížnou prízemnou strelou spečatil víťazstvo hostí Dani Alves.

"Ľudia čoraz častejšie tvrdia, že nehráme tak dobre ako po minulé roky. Víťazstvom 2:0 nad veľmi silným súperom sme však dokázali, kam tieto ich reči patria. Dúfam, že sme týchto 'odborníkov' aspoň na pár dní umlčali. Vytvorili sme si výbornú východiskovú pozíciu na postup, ale musíme byť ostražití. Súper skúsi u nás hru vabank," vyhlásil stredopoliar Barcelony Cesc Fabregas. V tábore "The Citizens" si nepripúšťajú scenár skorého vypadnutia. "Dobiehať dvojgólové manko bude pre nás veľmi tvrdý oriešok. Ale myslím si, že pri rovnovážnom stave sme dokázali hrať s Barcelonou vyrovnanú partiu. Všetko zlomilo vylúčenie Demichelisa a jedenástka, potom už sa naplno ukázali individuálne kvality hráčov súpera. Stále však máme šancu. Pokúsime sa v odvete o zázrak, musíme streliť prvý gól a potom sa uvidí," vyhlásil kapitán Manchestru City Vincent Kompany.

Sporná penalta

Kormidelník domáceho tímu Manuel Pellegrini mal ťažké srdce na hlavného rozhodcu Jonasa Erikssona zo Švédska, pričom na pozápasovej tlačovej konferencii v návale emócií vyslovil tento komentár: "Od začiatku zápasu som videl, že rozhodca nemá rovnaký meter na oboch aktérov. Myslím si, že nás svojimi verdiktmi poškodil. Neodpískal jasný nedovolený zákrok na Navasa, ale následne na druhej strane ihriska hneď vylúčil Demichelisa po faule na Messiho. Mimochodom, vôbec to nemala byť penalta, faul to síce bol, ale nestal sa v šestnástke. Rozhodca nemal kontrolu nad zápasom. Nebolo zo strany UEFA dobré, že na takýto dôležitý zápas nasadila švédskeho rozhodcu. Mal ho viesť niekto skúsenejší a kompetentnejší." Pellegrinimu za kritiku rozhodcu hrozí trest od disciplinárnej komisie Európskej futbalovej únie (UEFA) a je vysoko pravdepodobné, že v odvete nebude môcť sedieť na lavičke svojho tímu.