Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Belgičan Lukaku po postupe na EURO: 9:0 je super, ale chceli sme viac

Belgický hráč Romelu Lukaku (vľavo v strede) oslavuje so spoluhráčmi svoj gól. Foto: TASR/AP

Belgičania to dokázali na európsky šampionát postúpiť už po siedmych dueloch, keď v nich nestratili ani jediný bod a dosiahli impozantné skóre 28:1.

Brusel 11. októbra (TASR) – Na budúcoročné majstrovstvá Európy sa ako prvá kvalifikovala najvyššie postavená krajina v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Belgičania to dokázali už po siedmych dueloch, keď v nich nestratili ani jediný bod a dosiahli impozantné skóre 28:1. Pozíciu lídra kvalifikačnej I-skupiny navyše potvrdili jednoznačným triumfom nad "trpaslíkom" San Marínom 9:0.

"Červení diabli" sú tri kolá pred koncom kvalifikácie na čele tabuľky o tri body pred druhým Ruskom, ktoré ich môže ako jediné ešte predbehnúť. Pred tretím Cyprom majú nedostihnuteľný jedenásťbodový náskok. Pod vysoký štvrtkový triumf sa podpísal dvoma presnými zásahmi a jednou asistenciou útočník Romelu Lukaku. "Výsledok 9:0 je výborný, ale veľmi sme chceli dať ešte jeden a zlomiť ten historický rekord," povedal útočník Interu Miláno. Belgičania totiž štvrtkovým výkonom vyrovnali svoj historicky najvyšší gólový rozdiel, keď v rokoch 1994 a 2017 zdolali Zambiu a Gibraltár rovnako 9:0 a v roku 2001 triumfovali nad San Marínom 10:1.

Lukakua po zápase neoslavovali len fanúšikovia Belgicka, ale aj tí z Manchestru United. Práve tam totiž dvadsaťšesťročný stredný útočník ešte v lete pôsobil, no tréner Ole Gunnar Solskjaer ho v auguste predal do Interu. "Bola to obrovská chyba," napísali po zápase mnohí fanúšikovia na sociálne siete. Lukakuovi sa po prestupe darí, za Inter dal tri góly a v troch dueloch kvalifikácie na EURO dokonca už päť. V 83 zápasoch v národnom drese zaznamenal už 51 zásahov.

Okrem neho dali góly aj Nacer Chadli, Toby Alderweireld, Youri Tielemans, Christian Benteke, Timothy Castagne, osemnásťročný mladík Yari Verschaeren a vlastný gól si strelil Cristian Brolli. "Mohli sme ich dať aj viac, takže panuje trochu sklamanie, že tam nepadol aj ten desiaty. Teraz chceme získať 30 bodov z 30," citovala agentúra AFP kapitána Edena Hazarda.

S vysokým triumfom bol veľmi spokojný aj španielsky tréner Belgicka Roberto Martinez. "Aj do ďalších duelov pôjdeme s rovnakou mentalitou, máme zodpovednosť udržať si náš štandard. Ďalší krok je skončiť na prvom mieste tabuľky."