Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Origi rozhodol o víťazstve Belgicka nad Rusmi a postupe do osemfinále

Belgická hráč Divock Origi (vpravo) sa rdauje z gólu na 1:0 so spoluhráčom Danielom Van Buytenom v zápase H-skupiny medzi Belgickom a Ruskom na majstrovstvách sveta vo futbale v Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP

Belgickí futbalisti sú na čele H-skupiny so ziskom šiestich bodov.

Rio de Janeiro 22. júna (TASR) - Futbalisti Belgicka zvíťazili v zápase H-skupiny MS v Brazílii nad Ruskom 1:0 a postúpili do osemfinále svetového šampionátu. O jediný gól zápasu sa postaral v 88. minúte Divock Origi. Belgičania sú na čele H-skupiny so ziskom šiestich bodov, Rusi majú po dvoch stretnutiach na konte jeden za remízu s Južnou Kóreou.

Belgičania nastúpia na svoj tretí zápas v H-skupine vo štvrtok 26. júna o 22.00 SELČ v Porto Alegre proti Južnej Kórei. Futbalisti Ruska uzavrú svoje účinkovanie v skupinovej fáze zápasom s Alžírskom, ktorý je na programe v Curitibe takisto vo štvrtok o 22.00 SELČ.



Priebeh zápasu:

Ako prví si v stretnutí na slávnom štadióne Maracana vypracovali streleckú príležitosť Rusi. Fajzulin strieľal v 12. minúte tvrdo, ale brankár Belgičanov Courtois stihol vytlačiť loptu na rohový kop. Líder H-skupiny odpovedal strelou Mertensa v 20. minúte, ktorá však tesne minula bránku. Ten istý belgický hráč strieľal aj v 36. minúte, brankár Akinfejev si však s jeho pokusom zo strednej vzdialenosti poradil. Záver prvého polčasu priniesol sľubné príležitosti na oboch stranách. V 39. minúte najskôr Lukaku nevyužil chybu v obrane súpera, keď trafil len ruského hráča. O päť minút neskôr Kokorin hlavičkoval tesne nad belgickú bránku.

Rozhodol gól v 88. minúte

Belgický hráč Divock Origi strieľa gól na 1:0 v zápase H-skupiny medzi Belgickom a Ruskom na majstrovstvách sveta vo futbale v Riu de Janeiro.
Foto: TASR/AP
V druhom dejstve dominovali skôr pozorné obrany oboch tímov. Ofenzívne snahy Belgičanov i Rusov narážali na dobre zoskupených obrancov súpera, ktorí zblokovali viacero streleckých príležitostí. Brankári dlhšie nemuseli riešiť vážnejšie situácie. V 83. minúte predviedli Rusi rýchly protiútok, ktorý zakončil Ješčenko, no jeho krížna strela vnútri šestnástky minula bránku. V záverečných minútach Belgičania vystupňovali tlak na bránku Rusov. V 87. minúte zachránila Akinfejeva pravá žrď, ktorá zastavila strelu Mirallasa z priameho kopu. Onedlho sa efektne uvoľnil Hazard, zblízka však proti brankárovi Ruska neuspel. V 88. minúte vyšiel protiútok dvojici Hazard - Origi. Prvý menovaný potiahol loptu do šestnástky, z hranice bránkovej čiary ju vrátil Origimu a ten nekrytý pred Akinfejevom nezaváhal - 1:0. V nadstavenom čase mohol pridať druhý gól Belgičanov Mirallas, ale po Hazardovej prihrávke zblízka trafil len ruského brankára.

H-skupina, 2. kolo:

Belgicko - Rusko 1:0 (0:0)

Gól: 88. Origi. ŽK: Witsel, Alderweireld - Glušakov. Rozhodovali: Brych – Bosrch, Lupp (všetci Nem.), 73.819 divákov.

Belgicko: Courtois – Vermaelen (31. Vertonghen), Kompany, Van Buyten, Alderweireld – Fellaini, Witsel – De Bruyne – Hazard, Mertens (75. Mirallas) – Lukaku (57. Origi)

Rusko: Akinfejev – Kozlov (62. Ješčenko), Berezuckij, Ignaševič, Kombarov – Glušakov, Fajzulin - Samedov (90. Keržakov), Šatov (83. Dzagojev), Kanunnikov – Kokorin

hlasy po zápase (zdroj: ČT Sport):

Fabio Capello, tréner Ruska: "Taký je futbal. Mali sme dve dobré príležitosti na skórovanie, ale nepremenili sme ich. O tom to je. Hazard hral dobre a napokon aj rozhodol. Musím však pochváliť aj mojich hráčov. Táto prehra je pre nich veľké sklamanie."

Marc Wilmots, tréner Belgicka: "Nebolo to jednoduché stretnutie. Myslím si, že sme si v ňom zaslúžili vyhrať. Je to dobré znamenie, keď vám zápas vyhrá 19-ročný hráč."

Divock Origi, strelec jediného gólu zápasu: "Bol to dôležitý gól, ale myslím si, že sme predovšetkým vytvorili dobrý tím. Myslel som, že sme ukázali našu psychickú silu. Akcia, ktorú Hazard pred gólom predviedol, potvrdzuje, že je to skvelý hráč."

Tabuľka H-skupiny:

1. Belgicko 2 2 0 0 3:1 6

2. Kórejská rep. 1 0 1 0 1:1 1

3. Rusko 2 0 1 0 1:2 1

4. Alžírsko 1 0 0 1 1:2 0