Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

EURO 2016: Najlepšími hráčmi sa stali Griezmann a Sanches

Na snímke vľavo Francúz Antoine Griezmann v súboji s Portugalčanom Adrienom Silvom. Foto: TASR/AP

Francúz Griezmann kraľuje nielen na tróne najlepšieho hráča, ale je aj najlepším strelcom šampionátu. Portugalčan Sanches zas získal cenu pre najlepšieho mladého hráča EURO 2016.

Paríž 11. júla (TASR) - Francúz Antoine Griezmann sa podľa UEFA stal najlepším hráčom futbalového šampionátu EURO 2016. Útočník vicemajstrov Európy získal vďaka šiestim presným zásahom aj korunu pre najlepšieho strelca turnaja. Do najlepšej jedenástky podujatia sa dostali štyria hráči z kádra víťazného Portugalska - brankár Rui Patrício, obrancovia Pepe a Raphaël Guerreiro i útočník Cristiano Ronaldo.

Griezmann na tróne pre najlepšieho hráča vystriedal Španiela Andresa Iniestu, ktorého ocenili po triumfe jeho tímu na záverečnom turnaji ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Okrem Griezmanna sa z Francúzov do najlepšej jedenástky dostal aj Dimitri Payet. Nemecko zastupuje trio Joshua Kimmich, Jérome Boateng a Toni Kroos. Medzi elitu sa dostali aj dvaja zástupcovia Walesu - Joe Allen a Aaron Ramsey. Ronaldo a Pepe sa do najlepšej zostavy ME dostali tretíkrát v kariére.

Ideálnu jedenástku EURO 2016 vyberalo trinásť technických pozorovateľov FIFA na čele s Ioanom Lupescum.

Toto je najlepšia jedenástka EURO 2016 podľa UEFA (4-2-3-1): Rui Patrício (Portug.) - Joshua Kimmich (Nem.), Jérome Boateng (Nem.), Pepe (Port.), Raphaël Guerreiro (Port.) - Toni Kroos (Nem.), Joe Allen (Wal.) - Antoine Griezmann (Fr.), Aaron Ramsey (Wal.), Dmitri Payet (Fr.) - Cristiano Ronaldo (Port.)


Sanches sa stal najlepším mladým hráčom

Portugalský futbalista Renato Sanches získal cenu pre najlepšieho mladého hráča EURO 2016. Osemnásťročný člen víťazného tímu dostal v hlasovaní odborníkov z Technickej komisie Európskej futbalovej únie (UEFA) najviac hlasov spomedzi hráčov narodených po 1. januári 1994.

Portugalský futbalista Renato Sanches (vľavo) sa teší po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1 vo štvrťfinálovom zápase Poľsko - Portugalsko na ME vo futbale v Marseille 30. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Talentovaný stredopoliar, ktorý v lete prestúpil z Benficy Lisabon do mníchovského Bayernu, triumfoval pred francúzskym reprezentantom Kingsleyom Comanom. O poradí v ankete rozhodli svojimi hlasmi zástupcovia Technickej komisie UEFA. Jej predsedom je Ioan Lupescu a významnými členmi futbalové legendy ako Sir Alex Ferguson a Alain Giresse. Tretí v ankete skončil Sanchesov reprezentačný kolega Raphael Guerreiro.

Sanches sa dočkal aj inej významnej pocty. Vo veku 18 rokov sa stal najmladším hráčom, ktorý nastúpil vo finále európskeho šampionátu.