Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

Česká najvyššia liga prejde od sezóny 2018/2019 výraznými zmenami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Amel Emric

Český futbal sa odhodlal k prvej zmene formátu najvyššej súťaže od sezóny 1993/1994.

Praha 10. apríla (TASR) - Česká najvyššia futbalová liga prejde od sezóny 2018/2019 výraznými zmenami. Nový model súťaže počíta so zavedením troch nadstavbových skupín - o titul, o pohárovú miestenku do Európskej ligy a o záchranu. Informoval o tom portál idnes.cz.

Český futbal sa odhodlal k prvej zmene formátu najvyššej súťaže od sezóny 1993/1994. Odvtedy funguje model 16 účastníkov, v ktorom odohrajú tímy 30 stretnutí systémom doma-vonku. Od sezóny 2018/2019 pribudne k 30 kolám aj nadstavbová časť. Nový model súťaže odsúhlasilo 30 profesionálnych klubov, proti boli dva druholigové celky Opava a Znojmo.

Súťaž sa po základnej časti rozdelí na šesťčlennú skupinu o titul, kde sa tímy stretnú systémom každý s každým len raz. Výhoda domáceho prostredia bude na strane tímov, ktoré skončili na prvom až treťom mieste po základnej časti.

Druhú skupinu so štyrmi účastníkmi čaká boj o miestenku v predkole Európskej ligy UEFA. Táto časť sa hrá pohárovým spôsobom (doma-vonku), víťaz turnaja vyzve štvrtý, respektíve piaty celok vetvy o titul.

Boj o záchranu čaká šesť najhoršie postavených tímov po základnej časti, aj v tejto vetve sa hrá systémom ako v skupine o titul. Klub na poslednom mieste automaticky zostúpi o súťaž nižšie, ďalšie dva (na 14. a 15. mieste) čaká baráž s druholigovými celkami. Všetky tímy si prenášajú do nadstavby body zo základnej časti.

"Som rád, že sme sa dohodli. Kluby to vnímajú ako svoju príležitosť. Ide skôr o víťazstvo ľudí, ktorí chcú pomôcť atraktivite ligového futbalu. Česká liga potrebuje nový impulz. Pridať atraktívnejšie zápasy a naopak ubrať také, kde o nič nejde. Verím, že sme našli najlepší možný spôsob," uviedol pre idnes.cz predseda Ligovej futbalovej asociácie Dušan Svoboda.

Kluby si od tejto zmeny sľubujú atraktívnejšie zápasy a tiež väčší balík z televíznych a reklamných práv. Každý z účastníkov českej najvyššej súťaže by mal dostať o dva milióny českých korún viac. Spolu so zmenou formátu sa chystá aj zavedenie videorozhodcov.