Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Chelsea čelí hrozbe dvojročného zákazu prestupov, vyšetruje ju FIFA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

FIFA zakazuje prestupy futbalistov mladších ako 18 rokov do rôznych krajín, ak nespĺňajú prísne kritériá. Zaviedla pravidlá, ktoré pomáhajú chrániť mladých hráčov pred vykorisťovaním a obchodovaním.

Londýn 15. novembra (TASR) - Anglickému futbalovému klubu Chelsea Londýn údajne hrozí dvojročný zákaz uzatvárania prestupov. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) vyšetruje okolnosti podpisov zmlúv s hráčmi zo zahraničia mladšími ako 18 rokov. Okrem londýnskeho klubu vyšetruje ďalšie štyri nemenované mužstvá Premier League.

Francúzsky portál Mediapart informoval, že FIFA navrhla útvaru integrity, aby udelil Chelsea dvojročný zákaz prestupov. FIFA zakazuje prestupy futbalistov mladších ako 18 rokov do rôznych krajín, ak nespĺňajú prísne kritériá. Zaviedla pravidlá, ktoré pomáhajú chrániť mladých hráčov pred vykorisťovaním a obchodovaním.

Chelsea sa mala priestupku dopustiť v súvislosti s niekoľkými prestupmi, vrátane Bertranda Traoreho. Ten mal podpísať s Londýnčanmi zmluvu, keď mal ešte len 16 rokov. Okrem neho si mali "Blues" takto zabezpečiť ďalších 14 hráčov. Klub obvinenia odmieta a podľa vyhlásenia plne spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi FIFA. Londýnčania však 1. januára 2014 oznámili, že Traore tri mesiace po svojich 18. narodeninách podpísal zmluvu na štyri a pol roka, hoci nemal nárok na pracovné povolenie. Chelsea argumentovala, že Traore bol dovtedy len na skúške a nehral oficiálne zápasy pred dovŕšením 18 rokov. Internetová stránka Arsenalu Londýn však uverejnila zápis zo stretnutia, podľa ktorého nastúpil Traore v roku 2011 proti ich juniorskému tímu. FIFA zistila, že Traore odohral celkovo 25 zápasov za Chelsea na mládežníckej a vyššej úrovni predtým, než ho zaregistrovali v Anglickej futbalovej asociácii. Reprezentant Burkiny Faso hrá v súčasnosti vo francúzskej Ligue 1 za Olympique Lyon.