Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Mourinho sľubuje pomstu, Blanc je pokojný

Tréner José Mourinho z Chelsea Londýn pred prvým zápasom štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu SG 2. apríla 2014 v Paríži. Foto: TASR/AP

Odveta na štadióne Stamford Bridge v Londýne je na programe v utorok 8. apríla.

Paríž 3. apríla (TASR) - Zlepšený výkon v druhom polčase priniesol Parížu Saint-Germain solídny dvojgólový náskok do štvrťfinálovej odvety futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 s londýnskou Chelsea. Po obojstranne rozpačitom hernom prejave v úvodnej 45-minútovke stredajšieho súboja svietil na tabuli stav 1:1, po zmene strán však hráči francúzskeho mužstva zlepšili pohyb a predovšetkým minimalizovali niektoré priam až komické straty lopty.

Väčší hlad po víťazstve sa napokon podpísal pod triumf Paríža v pomere 3:1, ktorý súčasne znamená, že v európskych pohárových súťažiach v Parku princov naposledy zvíťazil Hapoel Tel Aviv v novembri 2006 v dueli skupinovej fázy Pohára UEFA. Odvtedy PSG neprehral 29 zápasov v rade.

Už vo 4. minúte naštartoval francúzskeho majstra Ezequiel Lavezzi, ktorý pohotovo po nevydarenom odhlavičkovaní lopty Johna Terryho otvoril skóre. Tento moment však domácim paradoxne ublížil a družina Laurenta Blanca akoby nevedela, ako a čo má hrať. Chelsea využila hluché pasáže v hre protivníka a v 27. minúte po kontakte Thiaga Silvu s Oscarom odpískal srbský rozhodca Milorad Mažič spornú jedenástku, hoci hráč Chelsea k pádu cez nohu brazílskeho kapitána poriadne pridal. Eden Hazard pokutový kop s prehľadom premenil a v 40. minúte mohol zmeniť dej zápasu, jeho volej však skončil na žrdi. Varovanie bývalého hráča OSC Lille si Parížania vzali k srdcu a po zmene strán Chelsea, hrajúcu až do príchodu Fernanda Torresa (v 59. minúte - pozn.) bez jediného klasického útočného hrotu, potrestali za pasívny prístup dvoma gólmi. Na koňa posadil Blancov tím vlastný gól Davida Luiza zo 62. minúty, ale skutočným bonbónikom večera bolo bombastické gólové sólo v podaní Javiera Pastoreho, ktorým dostal Park princov do vytrženia. Striedajúci Argentínčan predviedol v záverečných sekundách stretnutia individuálny slalomový prienik na kraji pokutového územia a z uhla prízemnou strelou ľavačkou prestrelil Čecha - 3:1, rozhodca následne prvý diel francúzsko-anglickej "bitky" ukončil.


The Amazing Solo of Pastore - PSG Vs Chelsea... by AllFootballToday

Vlani Paríž SG stroskotal vo štvrťfinále na Barcelone po remízach 2:2 (d), 1:1 (v), teraz ho v Londýne posunie do semifinále aj prehra rozdielom gólu. Tím z francúzskej metropoly účinkoval medzi najlepšími štyrmi klubmi LM zatiaľ jediný raz vo svojej histórii, v ročníku 1994/1995. "Vždy sa dá hrať lepšie, ale viem, že moji hráči dnes odviedli maximum. Ujali sme sa rýchlo vedenia, no potom sme sa príliš nechali zatiahnuť do obrannej ulity. Vedeli sme, že Chelsea má smrtiace brejky, tento fakt zrejme zohral v podvedomí hráčov svoju rolu. Po zmene strán sme sa vrátili k našej hre, začali sme získavať dôležité lopty, chceli sme niečo urobiť so stavom 1:1. Dočkali sme sa odmeny za našu snahu, gól Pastoreho bol jednoducho fantastický. Mám kvôli Javierovi (Pastoremu - pozn.) veľkú radosť, že dal takýto dôležitý gól. Jeho výkony boli niekedy ako na hojdačke, do toho mal aj zdravotné problémy. Rátal som s ním do dnešného zápasu a on svoju úlohu dokonale splnil, aj keď bol trocha prekvapený, keď som ho išiel poslať na ihrisko," vravel na tlačovej konferencii kouč Paríža Laurent Blanc a pokračoval: "Čaká nás ťažká odveta v Londýne. Dnes sme dali tri góly, ale sami sme si dobre vedomí toho, že rovnako tri sme ich mohli aj dostať. Musíme byť dobre pripravení na ďalšiu skúšku," dodal lodivod suveréna francúzskych ihrísk.

V odvete bude mať jeho družina komplikovanú úlohu, na 99 percent totiž nebude môcť počítať so švédskym kanonierom Zlatanom Ibrahimovičom. Autor 40 gólov v tejto sezóne si v druhom polčase nešťastným pohybom v strede ihriska privodil zranenie stehenného svalu a musel striedať. Podľa prezidenta klubu Nassera al-Khelaifiho čaká "Ibru" niekoľkotýždňová liečba. Stredajší duel nedohral ani mladý taliansky motor stredu poľa Marco Verratti.

Od Chelsea sa v pozícii skúsenejšieho mužstva, ktoré už má v zbierke trofej Ligy majstrov, čakalo v Paríži rozhodne viac. "Hrali sme proti výbornému tímu, ktorý má vo svojom útoku fantastických hráčov. Mrzí ma však, že na prvý gól sme súperovi sami prihrali v situácii, ktorú mal náš obranca riešiť inak. Druhý gól bol síce z kategórie smoliarskych, ale z môjho pohľadu mu predchádzalo zlé bránenie štandardnej situácie. Tretí gól nazval Tim Cahill nešťastným a ja zasa tvrdím, že bol absurdný. To nebol gól, ale vtip. Nebudem o chybách jednotlivcov hovoriť pred novinármi, no určite konkrétnym hráčom v šatni vyčistím žalúdky," zhodnotil duel nahnevaný kouč hostí Jose Mourinho, ktorý už získal trofej Ligy majstrov s FC Porto a Interom Miláno.

Portugalčanova ambícia získať "ušatý" pohár s tretím rozličným klubom dostala trhliny. "Odveta bude náročná, ale vo futbale nič nie je nemožné. Musíme zo seba vydať všetko a zabojovať o postup, ešte sa necítim byť vyradení. Vyskúšame to a uvidíme, čo z toho bude," dodal Mourinho, ktorý v odvete nebude môcť pre trest počítať s defenzívnym stredopoliarom Ramiresom.

Odveta na štadióne Stamford Bridge v Londýne je na programe v utorok 8. apríla. Ešte pred ňou čakajú oba tímy sobotňajšie domáce ligové vystúpenia, Chelsea privíta Stoke City a do Paríža pricestuje Stade Reims.

Žreb semifinále a finále LM sa uskutoční v piatok 11. apríla vo švajčiarskom Nyone, finálový súboj o trofej je na programe v sobotu 24. mája v Lisabone.