Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Chorvátsko sa pobije s Mexikom o účasť v osemfinále

Futbalisti Chorvátska (na snímke) zvíťazili vo svojom druhom stretnutí na MS v Brazílii nad Kamerunom 4:0 a zostávajú tak v hre o postup do osemfinále. Foto: TASR/AP

Chorvátsko postúpilo do osemfinále svetového šampionátu naposledy v roku 1998, keď vo Francúzsku získalo bronzové medaily.

Recife 22. júna (TASR) - Ak chcú mať futbalisti Chorvátska postup do osemfinále MS 2014 v Brazílii vo vlastných rukách, musia vo svojom záverečnom vystúpení v A-skupine (pondelok o 22.00 SELČ v Recife) zdolať Mexiko. Zverenci Nika Kovača sa môžu kvalifikovať medzi posledných šestnásť tímov aj keď v Recife s Mexikom remizujú, ale v takom prípade by musela Brazília senzačne prehrať v paralelne hranom stretnutí v Brasilii s Kamerunom.

Chorvátsko postúpilo do osemfinále svetového šampionátu naposledy v roku 1998, keď vo Francúzsku získalo bronzové medaily. Teraz v Brazílii má po prehre s domácim "Selecaom" (1:3) a výhrou nad Kamerunom (4:0) na konte tri body, druhé Mexiko a prvá Brazília majú na konte o bod viac.

Tréner Kovač sa aj proti Mexiku môže spoliehať na Maria Mandžukiča, ktorý v prvom stretnutí absentoval pre dištanc, ale proti Kamerunu sa už prezentoval dvoma gólmi. V Recife sa tak právom očakáva mikrosúboj 28-ročného kanoniera Bayernu Mníchov a mexického brankára Guillerma Ochou. "Je skvelé, že Mandžukič je späť, pretože to je jeden z najlepších útočníkov na svete," povedal o svojom spoluhráčovi Ivan Perišič. "Hrať po boku takých hráčov, akým je on, Modrič a Rakitič, to je veľká motivácia, pretože oni z nás všetkých robia lepších hráčov."

Bol to práve brankár Ochoa, ktorý sa značnou mierou pričinil o bezgólovú remízu Mexika s Brazíliou. Ochoa zlikvidoval Neymarove šance, gólovú hlavičku Thiaga Silvu na bránkovej čiare a pre domáci tím sa tak skončila séria desiatich víťazných stretnutí. "Mexiko má veľmi rýchlych a technicky dobre vybavených hráčov. Proti Brazílii navyše podal skvelý výkon Ochoa, ale ak zopakujeme zápas s Kamerunom, tak máme veľkú šancu na postup," dodal Perišič.

Chorvátsko a Mexiko odohrali doteraz tri medzištátne stretnutia, pričom dvakrát vyhrali Chorváti a raz ich súper. Mexiko postúpilo do osemfinále na posledných piatich svetových šampionátoch, ale do štvrťfinále nenazreli od domácich MS v roku 1986.

A-skupina, 3. kolo:

Chorvátsko - Mexiko, pondelok 22.00 SELČ, Recife, Pernambuco arena, hlavný rozhodca: Ravšan Irmatov (Uzbek.)

pravdepodobné zostavy:

Chorvátsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič - Modrič, Rakitič - Perišič, Kovačič, Olič - Mandžukič

Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun - Herrera, Guardado, Vazquez - Dos Santos, Peralta


Tabuľka A-skupiny:

1. Brazília 2 1 1 0 3:1 4
2. Mexiko 2 1 1 0 1:0 4
---------------------------
3. Chorvátsko 2 1 0 1 5:3 3
4. Kamerun 2 0 0 2 0:5 0