Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Členky Pussy Riot odsúdili za finálový incident na 15 dní väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zoskupenie Pussy Riot dlhodobo kritizuje Kremeľ za korupciu, zneužívanie moci a agresiu proti iným krajinám.

Moskva 16. júla (TASR) - Dve z členiek ruského opozičného zoskupenia Pussy Riot poslal v pondelok súd v Moskve na 15 dní do väzenia za incident počas finále MS vo futbale. V druhom polčase duelu Francúzsko - Chorvátsko (4:2) vybehli na trávnik štyria členovia skupiny a spôsobili krátke prerušenie zápasu.

Modelka a študentka ekonómie Veronika Nikuľšinová i aktivistka LGBT komunity Oľga Kuračevová dostali navyše trest zákazu návštevy športových podujatí na obdobie troch rokov. Ďalší dvaja obvinení z priestupku čakajú na verdikt súdu. Členovia Pussy Riot sa zodpovedajú nie v trestnom, ale iba v priestupkovom konaní - pre porušenie diváckych pravidiel a pre zneužitie policajnej uniformy, keďže na ihrisko vbehli oblečení v uniformách.

Zoskupenie Pussy Riot dlhodobo kritizuje Kremeľ za korupciu, zneužívanie moci a agresiu proti iným krajinám. "Nechajte všetkých politických väzňov slobodných, ukončite nezákonné zatýkanie. Povoľte politickú súťaž v krajine," uviedli v nedeľu Pussy Riot na sociálnych sieťach a špeciálne žiadali prepustenie uväzneného ukrajinského režiséra Olega Sencova. Pussy Riot sa do povedomia dostali v roku 2012 ako feministická punkrocková skupina, známa svojimi provokatívnymi vystúpeniami.