Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

V Česku vyšetrujú ďalší škandál so stávkovaním

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na jeseň mali byť ovplyvnené minimálne dva zápasy, kde bol zainteresovaný klub z Mohelnice.

Mohelnice 3. februára (TASR) - V Česku je na obzore ďalší škandál s ovplyvňovaním futbalových zápasov. Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) dostala podnet od Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) na prešetrenie podozrenia týkajúceho sa treťoligového klubu Mohelnice. Informoval o tom portál sport.idnes.cz.

Na jeseň mali byť ovplyvnené minimálne dva zápasy, kde bol zainteresovaný klub z Mohelnice. Podozrivé boli údajne aj výsledky klubu Valašské Mezríčí, ktorý takisto pôsobí v tretej lige, či dokonca niektoré zápasy dorasteneckej a juniorskej ligy. Podklady a výpovede, ktoré má k dispozícií český denník Mladá fronta DNES, jasne naznačujú, že stávkarské gangy z Ázie ovplyňujú výsledky v českom futbale.

"Situácia je dramatická všade. V priebehu roka zaznamenáme viac ako 700 podozrivých udalostí vo všetkých športových aktivitách po celom svete. Vo futbale sa však situácia vymkla kontrole," cituje idnes.cz talianského právnika Francesca Barancu, ktorého spoločnosť FederBET sa zaoberá práve podvodnými stávkarskými praktikami.

Na Mohelnicu upozornila FAČR po tom, čo do klubu v lete vstúpila čínska spoločnosť Anping, ktorú už pre stávkarske machinácie vyšetrovali v Portugalsku a Írsku. Aj tam zainvestoval Anping do neznámych klubov z nižších súťaží, na ktoré sa dalo staviť na ázijských internetových portáloch.

Spoločnosť Anping priviedla na jeseň do mužstva niekoľko mladých čínskych hráčov a lotyšského stopéra, ktorého pre stávkovanie vyšetrovali minulý rok v írskom klube Athlone Town. Lotyš už momentálne v Mohelnici nepôsobí.