Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Futbal

Fanúšikovia Slovana majú zákaz zúčastniť sa zápasu v Dunajskej Strede

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rozhodla o tom disciplinárna komisia.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) na svojom utorňajšom zasadaní zakázala účasť fanúšikov hostí na piatkovom zápase 15. kola Fortuna ligy DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava. Informovala o tom oficiálna stránka zväzu.

"DK berie na vedomie stanovisko klubu ku svojmu uzneseniu č. 353 a rozhodla, že za hrubé nešportové správanie divákov (vulgárne pokriky, použitie pyrotechniky) počas stretnutia 13. kola Fortuna ligy FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – ŠK Slovan Bratislava podľa čl. 58/1a,b DP ukladá ochranné opatrenie, spočívajúce v zákaze vstupu fanúšikov klubu do sektora hostí na 1 súťažné stretnutie vo Fortuna lige, od 31. októbra 2017," oznámil rozhodnutie predseda DK SFZ Miroslav Vlk.


Vedenie Slovana reagovalo na zákaz prostredníctvom stanoviska, ktoré TASR vydáva v plnom znení bez redakčných úprav:

"Stanovisko ŠK Slovan k zákazu vstupu našich fanúšikov na zápas v Dunajskej Strede

ŠK Slovan Bratislava dôrazne a ostro odsudzuje rozhodnutie Disciplinárnej komisie SFZ.

Disciplinárna komisia SFZ (ďalej ako DK SFZ) dnes rozhodla, že fanúšikovia Slovana Bratislava sa nebudú môcť zúčastniť na piatkovom zápase v Dunajskej Strede. Kompletné vyjadrenie DK SFZ:

U 369 – ŠK Slovan Bratislava futbal (A) / Fortuna liga / - DK berie na vedomie stanovisko klubu k U 353 a rozhodla, že za HNS divákov (vulgárne pokriky, použitie pyrotechniky) počas stretnutia 13. kola Fortuna ligy medzi FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble – ŠK Slovan Bratislava futbal (A) podľa čl. 58/1a,b DP ukladá ochranné opatrenie spočívajúce v zákaze vstupu fanúšikov klubu do sektora hostí na 1 s. s. (najbližšie stretnutie) vo Fortuna lige podľa čl. 58/3 čl. 43/1,2,3 a čl. 36/2a DP, od 31.10.2017.

Precedens

Rozhodnutie DK SFZ nás šokovalo, pobúrilo a zároveň veľmi znepokojilo, pretože toto rozhodnutie je obrovským precedensom do budúcnosti. Je to precedens kvôli tomu, že naši priaznivci boli exemplárne potrestaní za priestupok, ktorý sa v 99,99 % iných prípadov rieši pokutou alebo pokarhaním. Precedens je to preto, že DK SFZ uplatnila dvojitý meter a je veľmi zaujímavé, že rovnakým spôsobom nepotrestala v tejto sezóne žiaden iný klub. A je veľmi zaujímavé a zároveň záhadné, že sa tak stalo práve pred zápasom v Dunajskej Strede, do ktorej sa naši fanúšikovia mobilizovali, aby podporili naše mužstvo v súboji s tradičným rivalom.

Čo sa udialo v Zlatých Moravciach

V Zlatých Moravciach približne 120 fanúšikov povzbudzovalo našich futbalistov a nijakým spôsobom nenarušilo priebeh zápasu. Zároveň naši fanúšikovia bez akýchkoľvek incidentov vytvárali futbalovú atmosféru. Je pravda, že v druhom polčase jedenkrát použili pyrotechniku, ktorá mala vizuálny efekt. Nič však nehádzali na hraciu plochu, tým pádom neohrozili aktérov a nebolo potrebné, aby rozhodca prerušil zápas.

Ako trestala DK SFZ iné kluby

Používanie pyrotechniky v našej lige je pomerne bežné aj u fanúšikov iných klubov. Týmito priestupkami sa zaoberá DK SFZ. Urobili sme si krátky prieskum zápasov Fortuna ligy v aktuálnej sezóne a našli desať priestupkov v podobe použitia pyrotechniky (viď. tabuľka).

Prehľad trestov DK SFZ pre kluby za používanie pyrotechniky fanúšikov sezóny 2017/18

potrestaný klub - zápas - priestupok - uložený trest DK SFZ - uznesenie SFZ:


1. Nitra - Nitra-Žilina - Použitie pyrotechniky - Upozornenie - U36

2. Slovan - Slovan-DAC - Použitie pyrotechniky - Upozornenie - U70

3. DAC - Slovan-DAC - Použitie pyrotechniky - Upozornenie - U72

4. Slovan - Trnava-Slovan - Použitie pyrotechniky, rozbité WC (prerušený zápas) - zákaz vycestovať fanúšikom do Žiliny, finančná pokuta 1500 eur a náhrada škody - U103

5. Žilina - Žilina-Trnava - Použitie pyrotechniky - Pokarhanie - U134

6. Trnava - Žilina-Trnava - Použitie pyrotechniky - Finančná pokuta 750 eur - U135

7. Nitra - Nitra-DAC - Použitie pyrotechniky - Upozornenie - U136

8. Trnava - Senica-Trnava - Použitie pyrotechniky (prerušený) - Finančná pokuta 500 eur - U234

9. Trnava - Trnava-Podbrezová - Použitie pyrotechniky - v štádiu riešenia - U351

10. Slovan - Zlaté Moravce-Slovan - Použitie pyrotechniky - zákaz vycestovať fanúšikom do DAC - U353

Kto jediný je takto potrestaný?

Je šokujúce, že z desiatich priestupkov boli zákazom účasti na zápase potrestaní vždy LEN fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava! Apelujeme na dvojitý meter DK SFZ a zaujíma nás pozadie tohto rozhodnutia. Nemáme fakty ani dôkazy, no v posledných dňoch k nám prichádzali z rôznych zdrojov indície o tom, že sa robí všetko pre to, aby naši fanúšikovia nevycestovali.

"Som šokovaný a zároveň nahnevaný z tohto bezprecedentného rozhodnutia, ktoré môžem prirovnať k rozhodnutiam z totalitného režimu. Toto rozhodnutie vnímam ako nechutnú frašku, namierenú voči ŠK Slovan Bratislava a jeho fanúšikom. Podľa mňa si DK SFZ len našla zámienku v podobe pár blikajúcich svetielok v Zlatých Moravciach a splnila to, čo zrejme niekto chcel dosiahnuť. Zápasy v Dunajskej Strede sprevádzajú zvláštne incidenty, ktoré sa týkajú zásahov voči fanúšikom hostí. Maskovaná usporiadateľská služba brutálne zasiahla voči našim fanúšikom v apríli a nedávno rovnako brutálne zbila fanúšikov Trenčína. Je preto šokujúce, že Dunajská Streda za tieto vážne incidenty nedostala adekvátny trest. Rozhodnutie o zákazu účasti našich fanúšikov v Dunajskej Strede vnímam ako veľmi smutný deň pre celý slovenský ligový futbal, pretože bola narušená sloboda fandenia svojmu klubu. Veľmi si želám, aby sa o to zaujímala verejnosť a médiá," odsúdil toto rozhodnutie viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml."