Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

FIFA investuje štyri miliardy dolárov do rozvojových projektov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

FIFA chce čo najefektívnejšie dosiahnuť napredovanie odvetvia, zlepšiť prístup k futbalu hráčom i fanúšikom.


Zürich 13. októbra (TASR) - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino po štvrtkovom zasadnutí Rady organizácia predstavil plán s názvom "FIFA 2.0: Vízia pre budúcnosť". Jeho súčasťou sú napríklad investície vo výške 4 miliardy amerických dolárov do rozvojových projektov v najbližšom desaťročí.

FIFA chce čo najefektívnejšie dosiahnuť napredovanie odvetvia, zlepšiť prístup k futbalu hráčom i fanúšikom a vybudovať zo seba silnejšiu inštitúciu. Riadiaca organizácia svetového futbalu má za sebou turbulentné obdobie a čelí vyšetrovaniu korupcie. "Žijeme v čase bohatom na množstvo príležitostí. Náš šport môže hrať podstatnejšiu úlohu v globálnom meradle, chceme ho priniesť všetkým a chrániť jeho integritu," citovala Infantina agentúra AP.

Federácia si predsavzala nárast zapojenia celosvetovej populácie do futbalu zo 45 na 60 percent či zvýšenie počtu hráčok na 60 miliónov.

Prvý muž svetového futbalu tiež uviedol, že hlasovať o rozšírení formátu finálového turnaja MS z 32 na 48 mužstiev sa bude až v januári budúceho roka. Táto téma sa v agende FIFA 2.0 ale nespomína.