Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Vo vedení FIFA to iskrí, rezonuje boj o post prezidenta

Prezident FIFA Sepp Blatter Foto: TASR/AP

Francúzsky športový denník L'Equipe dokonca naznačil, že nielen Blatter stojí za kampaňou proti Platinimu, ale tiež Rupert Murdoch, majiteľ Sunday Times a televíznych staníc BskyB a Fox.

Rio de Janeiro 9. júna (TASR) - Namiesto radostnej a upokojujúcej atmosféry pred blížiacim sa svetovým šampionátom v Brazílii, gradujú vo vedení Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) konšpirácie a sprisahania, ktoré predznamenávajú pozadie boja o post prezidenta vo voľbách v roku 2015. Aj preto sa na dvojdňovom kongrese FIFA v Sao Paule (10.-11. júna) očakáva konfrontácia medzi súčasným prezidentom Josephom Blatterom a jeho rivalom, šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelom Platinim.

FIFA však pred pár dňami dostala ďalší úder. Britský denník Sunday Times prišiel s informáciami, podľa ktorých je bývalý viceprezident Mohammed bin Hammam podozrivý z korupcie pri voľbe dejiska MS 2022 v Katare. Voľba Kataru je navyše kritizovaná pre vysoké teploty, ktoré panujú v krajine v tradičnom termíne svetového šampionátu. Zatiaľ, čo Francúz Platini tento výber absolútne podporil, Švajčiar Blatter si drží odstup a voľbu Kataru už označil za "chybu".

Francúzsky športový denník L'Equipe dokonca naznačil, že nielen Blatter stojí za kampaňou proti Platinimu, ale tiež Rupert Murdoch, majiteľ Sunday Times a televíznych staníc BskyB a Fox. "Neviem, kto je za týmto všetkým. Myslím, že to bolo správne rozhodnutie FIFA pre svetový futbal," povedal Platini pre L'Equipe, pričom dodal, že neľutuje voľbu Kataru.

Podľa L'Equipe Murdoch sníva o tom, že Katar napokon príde o organizáciu šampionátu v roku 2022 a dostane ju USA, teda jedna z krajín, ktorej kandidatúra v roku 2010 neuspela. "Murdoch sa veľmi obáva, že majstrovstvá sveta v Katare napokon preložia z leta na zimu," dodáva francúzske periodikum.

Slovensko budú na kongrese zastupovať prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár Jozef Kliment a viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník.