Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Barca získala 23. titul, Luis Enrique: Museli sme prekonať veľa zmien

Na archívnej snímke tréner FC Barcelona Luis Enrique. Foto: TASR/AP

V úvode sezóny boli výkony Kataláncov kolísavé.

Barcelona 18. mája (TASR) - Futbalisti FC Barcelona museli na ceste za 23. majstrovským titulom v klubovej histórii prekonať veľa zmien. Povedal to ich tréner Luis Enrique po nedeľňajšom zápase, v ktorom Kataláci triumfovali na ihrisku obhajcu titulu Atletica Madrid 1:0 a kolo pred koncom si zabezpečili prvenstvo v Primera Division.



Bývalý hráč klubu zasadol na lavičku po odchode Gerarda Martina, pod vedením ktorého mužstvo v uplynulej sezóne nezískalo ani jednu významnú trofej. "Som tu iba desať mesiacov a za ten čas sa udialo množstvo zmien v hráčskom kádri i realizačnom tíme. Od úvodu sezóny sme mali len veľmi málo času sa s tým všetkým vyrovnať, ale myslím, že sme si s tým poradili celkom dobre. Vyhrali sme ligu, ešte nás čaká boj o dve trofeje," citovala agentúra Reuters Luisa Enriqueho. V predposledný májový deň Barca nastúpi vo finále Španielskeho pohára proti Athleticu Bilbao, 6. júna si zmeria sily s Juventusom Turín v berlínskom vyvrcholení Ligy majstrov.

V úvode sezóny boli výkony Kataláncov kolísavé. Ofenzívne hviezdy Lionel Messi i Neymar sa trápili, tretí člen útočného trojzubca Luis Suarez nemohol hrať pre trest z MS 2014. Začiatkom januára prehrala Barca s Realom Sociedad San Sebastian 0:1, týždeň predtým FIFA potvrdila trest pre klub za porušenie pravidiel o nákupoch mladých hráčov. Kvôli tomu prišiel o svoju funkciu športového riaditeľa Andoni Zubizarreta. Médiá vtedy informovali, že Messi má konflikty s koučom Enriquem a uvažuje o odchode.

Barca však všetky tieto problémy hodila za hlavu a o titule rozhodla úspešnou druhou polovicou sezóny. V Copa del Rey vyradila Atletico Madrid, v lige v kľúčovom zápase o titul zdolala Real a v Lige majstrov postúpila cez Manchester City, Paríž Saint-Germain a Bayern Mníchov až do finále.

Lídrom tímu bol opäť Messi. Argentínsky loptový kúzelník nechal zabudnúť na nevydarenú vlaňajšiu sezónu, keď v tej aktuálnej strelil v lige 41 gólov a prihral na ďalších 17. Trinásť presných zásahov zaznamenal v ostatných súťažiach. Bol to on, ktorý v nedeľu strelil jediný gól Atleticu znamenajúci výhru 1:0 a zisk titulu. Vlani v novembri prekonal historický rekord Primera Division, ktorý dovtedy držal s 251 gólmi legendárny Telmo Zarra. Messi spoločne s Neymarom a Suarezom vytvorili úderné trio, ktoré spolu zaznamenalo 115 gólov. V lige ich dosiahli 79, čo je viac ako všetky tímy v súťaži s výnimkou Realu Madrid.

Ak Barcelona zvládne obe nadchádzajúce finále, Luis Enrique sa vyrovná Pepovi Guardiolovi, ktorý počas prvého roku vo funkcii trénera "blaugranas" vyhral s tímom tri trofeje. "Oslavovať môžeme až po sezóne. Stále nás čakajú ešte dva dôležité zápasy. Hráči dostali zopár dní na oddych, čoskoro však začneme s prípravou na finále pohára. Verím, že sa víťazne naladíme pred vyvrcholením Ligy majstrov," dodal barcelonský kouč.