Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Barcelona ovládla mestské derby, Messi dosiahol ďalší míľnik

Hráč Barcelony Lionel Messi. Foto: TASR/AP

Messi sa tešil z prvého presného zásahu už v 17. minúte, keď z priameho kopu z pravej strany z 25 metrov zakrútil loptu ponad múr k pravej tyči Lopezovej bránky.

Barcelona 9. decembra (TASR) - Hlavnou postavou sobotňajšieho barcelonského derby bol argentínsky futbalista Lionel Messi, ktorý sa zaskvel dvoma gólmi z priamych kopov. Kanonier FC Barcelona pripravil gól aj Ousmane Dembelemu, raz do siete mestského rivala trafil aj Luis Suarez a úradujúci majster zdolal domáci Espanyol 4:0.

Messi sa tešil z prvého presného zásahu už v 17. minúte, keď z priameho kopu z pravej strany z 25 metrov zakrútil loptu ponad múr k pravej tyči Lopezovej bránky. O 9 minút neskôr ustál súboj pred pokutovým územím súpera a krížnou prihrávkou našiel Dembeleho. Ten si prehodil loptu na pravú nohu a obstrelil Lopeza technickou strelou k pravej žrdi. Tesne pred polčasovým hvizdom sa v pozícii prihrávajúceho hráča ocitol pre zmenu Dembele, ktorý milimetrovou prihrávkou našiel nabiehajúceho Luisa Suareza. Urugajčan si loptu potiahol až k úrovni bránkovej čiary a z takmer nemožného uhla prekonal Lopeza strelou pomedzi nohy. "Blaugranas" mali v druhom polčase niekoľko šancí, no záverečnú bodku v bitke o Katalánsko dal práve Messi. V 65. minúte si postavil loptu na priamy kop, tentoraz z ľavej strany a prudkou strelou z 23 metrov k ľavej žrdi nedal Lopezovi šancu. "Snažím sa držať svojho rituálu, spraviť všetko presne tak, ako to už raz fungovalo. Dnes tam našťastie padli oba pokusy. Niekedy to však skrátka nejde a môžete strieľať koľko chcete," reagoval Messi. "Je výnimočný. Dokáže zlomiť akýkoľvek zápas v náš prospech. Máme neuveriteľné šťastie, že je tu s nami, a že ho môžeme vidieť hrať," nešetril chválou na adresu svojho zverenca tréner Barcelony Ernesto Valverde.

Päťnásobný víťaz Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu sveta strelil počas svojej kariéry z priamych kopov dovedna 44 gólov, no skórovať dva razy v jednom ligovom stretnutí sa mu podarilo prvýkrát. Rekordérom v počte gólov z priamych kopov je legendárny Brazílčan Juninho Pernambucano so 77 gólmi.

"Barca" sa výhrou vzdialila svojim prenasledovateľom na rozdiel troch bodov. Druhá Sevilla prišla o víťazstvo na ihrisku Valencie až v 92. minúte, keď hlavičkou vyrovnal Diakhaby. Zaváhanie Andalúzanov využilo Atletico Madrid, ktoré doma poľahky zvíťazilo nad štvrtým Alavesom 3:0 a s 28 bodmi mu patrí o skóre tretia priečka. "Je ešte skoro, La Liga je veľmi vyrovnaná. Dôležité je bodovať na ihriskách súperov, čo je v každom zápase veľmi ťažké," držal sa pri zemi Valverde. Piaty Real Madrid nastúpil v nedeľu na ihrisku poslednej Huescy, prípadná výhra by ho posunula pred Alaves so stratou 5 bodov na lídra z Barcelony.