Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Futbal

Brighton sa dočkal. Do Premier League postúpil opäť po 34 rokoch

Na snímke fanúšikovia anglického klubu Brighton and Hove Albion oslavujú postup do najvyššej futbalovej Premier League v pondelok 17. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Naposledy v nej účinkoval v ročníku 1982 - 1983.

Londýn 17. apríla (TASR) - Futbalisti anglického klubu Brighton and Hove Albion postúpili v pondelok do Premier League. V zápase 43. kola Championship zdolali Wigan 2:1 a do karát im zahrala najmä remíza Huddersfieldu na pôde Derby 1:1 v záverečnom súboji dňa.

Výber trénera Chrisa Hughtona má na konte 92 bodov, druhý Newcastle United 85. Tretí je Reading (79) a štvrtý Huddersfield (78 a o zápas menej). Do konca zostávajú tri kolá. Medzi elitu postúpia priamo prví dvaja, do baráže o Premier League ide aj piaty a šiesty tím, momentálne sú nimi Sheffield Wednesday a FC Fulham.

Aj keby Huddersfield, ktorý inkasoval v 88. minúte, zvíťazil, Brightonu by priamy postup zhatila len mimoriadna zhoda okolností. Na tohto súpera by mal totiž určite náskok najmenej 9 bodov a v tabuľke lepšie skóre o najmenej 30 gólov.

"Matematicky sme ešte nepostúpili, takže ťažko hľadám slová, ale stavil by som všetko, že nám to neunikne," citovala ešte pred konečným výsledkom súboja Derby - Huddersfield kouča Hughtona agentúra DPA.

Brighton stratil v minulej sezóne priamy postup do PL v poslednom kole a potom neuspel ani v baráži. Hughton tím inšpiroval k výborným výkonom v nasledujúcej sezóne. "Hráči opäť chceli vyhrať ligu a postúpiť z prvého miesta," povedal tréner Brightonu. Ten sa do najvyššej súťaže vracia po 34 rokoch, naposledy v nej účinkoval v ročníku 1982/1983. V tom istom si zahral aj finále FA Cupu, v ktorom v opakovanom súboji podľahol Manchestru City.

Na snímke majiteľ anglického klubu Brighton and Hove Albion Tony Bloom oslavuje postup do najvyššej futbalovej Premier League v pondelok 17. apríla 2017.
Foto: TASR/AP