Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Futbal

Čeferin na kongrese UEFA: Vydierať od EPFL sa nedáme

Prezident UEFA Aleksander Čeferin (vľavo) a prvý viceprezident UEFA Ángel María Villar Llona, archívna snímka. Foto: TASR/AP

UEFA a EPFL (European Professional Football Leagues) sú v permanentnom konflikte ohľadom časových harmonogramov pohárových súťaží, resp. počtu miesteniek a finančných prémií v nich.

Helsinki 5. apríla (TASR) - Každá z 55 členských asociácií Európskej futbalovej únie (UEFA) dostane solidárnu platbu vo výške 1 milión eur. Potvrdil to v stredu na 41. riadnom kongrese UEFA v Helsinkách jej prezident Aleksander Čeferin zo Slovinska.

Prvý muž európskeho futbalu povedal, že extraplatba je možná vďaka "excelentným finančným výsledkom z národných tímových súťaží". Podľa Čeferina nie je úlohou UEFA akumulovať financie, ale rozvíjať futbal v členských krajinách. V sezóne 2016/2017 UEFA dosiahla zisk 102,1 miliónov eur aj vďaka EURO 2016 vo Francúzsku. Finančné rezervy riadiaceho orgánu tak stúpli na aktuálnych 633 miliónov eur.

Čeferin tiež v jeho prejave uviedol, že UEFA sa nenechá vydierať od najväčších európskych líg združených v EPFL (European Professional Football Leagues). Obe organizácie sú v permanentnom konflikte ohľadom časových harmonogramov pohárových súťaží, resp. počtu miesteniek a finančných prémií v nich. "Nikdy sa nenecháme vydierať tými, ktorí si myslia, že môžu manipulovať menšími súťažami, resp. ich národnými asociáciami preto, lebo generujú astronomické finančné príjmy."

Prezident UEFA tiež predstavil opatrenia na zamedzenie sexuálneho obťažovania mladistvých. "Nemôžeme pred tým zatvárať oči," dodal.

Kongres jednohlasne schválil súhrn reforiem, medzi nimi napríklad limit maximálne troch štvorročnných volebných období funkcionárov UEFA.

V Helsinkách vystúpil aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino, ktorý povedal, že minuloročné zvolenie Čeferina znamená ukončenie dlhoročných sporov UEFA a FIFA: "Táto dlhoročná hlúpa rivalita medzi UEFA a FIFA viac neexistuje a nikdy ani existovať nemala." Kongres tiež odsúhlasil zmeny v stanovách, aby boli v súlade s normami FIFA.

Nové normy vstúpia do platnosti 1. júla, okrem limitov volebných období, ktoré sa už budú týkať stredajších volieb.

UEFA zvolila osem nových členov do výkonného výboru, štyroch európskych členov do Rady FIFA na štvorročné obdobie a jedného európskeho člena Rady FIFA na dvojročné volebné obdobie. Do VV sa tak dostali bývalý výborný hráč Zbigniew Boniak z Poľska, Ír John Delaney, prezident DFB Reinhard Grindel z Nemecka, Karl-Erik Nilsson zo Švédska, Talian Michele Uva a Servet Yardimci z Turecka, opätovné mandáty dostali David Gill z Anglicka a Holanďan Michael van Praag.

Grindel bude za UEFA v Rade FIFA do roku 2019 za suspendovaného krajana Wolfganga Niersbacha, a potom už na riadne štvorročné obdobie. Okrem neho budú Európu reprezentovať vo svetovom orgáne Maďar Sandor Csanyi, Cyperčan Costakis Koutsokoumnis aj Čiernohorec Dejan Savičevič. Vo výkonnom výbore skončí Slovák František Laurinec, ktorý už nekandidoval.

Za riadnych členov VV UEFA menovali zástupcov ECA (European Club Association) Karla-Heinza Rummeniggeho z Nemecka a Andrea Agnelliho z Talianska.