Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Futbal

CONMEBOL obvinila troch bývalých prezidentov zo sprenevery

Nicolas Leoz Foto: TASR/AP

Paraguajec sa nachádza v domácom väzení v Asuncione a bojuje proti vydaniu do USA, kde čelí procesu za únik daní, pranie špinavých peňazí a podvod.

Asuncion 7. júna (TASR) - Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) obvinila troch bývalých prezidentov zo sprenevery 129 miliónov amerických dolárov z peňazí organizácie. CONMEBOL sa obrátila na úrad paraguajského generálneho prokurátora, krok voči Nicolasovi Leozovi, Eugeniovi Figueredovi a Juanovi Angelovi Napoutovi schválil súčasný šéf konfederácie Alejandro Dominguez.

Nezávislá kontrola našla nezrovnalosti v období rokov 2011 až 2015. "Prevody dokazujú, že vo vedení boli nespravodlivé a podvodné machinácie. Úrad musí nájsť prokurátora, ktorý bude vyšetrovať Leoza. Nepodali sme žalobu, iba sťažnosť, pretože tak to prikazuje zákon," povedal právny zástupca CONMEBOL Osvaldo Granada pre agentúru AP.

Podľa sťažnosti previedol Leoz financie z organizácie na dva súkromné účty, jeden pod vlastným menom a druhý pod názvom svojej rodinnej spoločnosti NL Stevia. Osemdesiatosemročný Leoz je jeden z troch niekdajších prezidentov konfederácie (1986 - 2013), o ktorých sa zaujímajú americkí vyšetrovatelia v súvislosti s korupciou. Paraguajec sa nachádza v domácom väzení v Asuncione a bojuje proti vydaniu do USA, kde čelí procesu za únik daní, pranie špinavých peňazí a podvod.

Tento prípad je nezávislý od USA, zatkli aj jeho nástupcov Figuereda s Napoutom. Všetkých troch podozrievajú okrem sprenevery z porušenia dôvery, falšovania, organizovaného zločinu a prania špinavých peňazí.