Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Látal si je vedomý možností Trnavy: Nemôžeme hrať otvorene

Vľavo tréner Trnavy Radoslav Látal a vpravo Erik Jirka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trnavskí futbalisti vo štvrtok zopakovali výsledok spred 46 rokov, keď v sezóne 1972/73 v 2. kole Európskeho pohára majstrov triumfovali s Anderlechtom na domácom ihrisku rovnako 1:0.

Trnava 21. septembra (TASR) - Tréner futbalistov Spartaka Trnava Radoslav Látal pôsobí vždy veľmi prísnym dojmom, radosť dáva najavo veľmi opatrne. Po skončení štvrtkového zápasu s Anderlechtom Brusel sa však niekoľkokrát usmial, eufóriu z historického víťazstva "andelov" pochopiteľne nedokázal skryť. Trnavčania vo štvrtok zopakovali výsledok spred 46 rokov, keď v sezóne 1972/73 v 2. kole Európskeho pohára majstrov triumfovali s Anderlechtom na domácom ihrisku rovnako 1:0.

Trnavský kouč bol viac spokojný s hrou v druhom polčase a tak ako v predkolách ho potešila defenzíva. "My prežívame krásne chvíle, nielen v klube, ale aj v celom meste. Nemohli sme hrať s Anderlechtom otvorenú partiu. Hrali sme to, čo v predkolách. Teda s pozornou defenzívou a čakaním na protiútoky. V prvom polčase sme prežili jednu šancu súpera, inak sme bránili kompaktne. Dopredu sme sa veľmi nehrnuli, polčasový výsledok bol pre nás dobrý. V druhom polčase som hráčov nabádal, aby boli trpezliví. Súpera sme držali na uzde a napokon sme strelili gól. V závere sme prežili dve šance súpera, takže sme šťastní."

Kormidelník Trnavy mal pred zápasom dilemu so zložením základnej jedenástky, očakávalo sa, že do hry od začiatku zasiahnu Poliak Patryk Malecki, či český stredopoliar Jiří Kulhánek. Prednosť napokon dostal Matej Oravec, ktorý zápas rozhodol. "Vychádzali sme zo zápasu v Ľubľane, kde Matej zahral vynikajúci zápas. To bol prvý aspekt. Vsadili sme na hráčov, ktorí si takpovediac postup zaslúžili a hrali aj v predkolách. Oravec pozná mužstvo zatiaľ lepšie ako Kulhánek. Čanturišvili má zasa lepšiu defenzívu. Anderlecht hra v netypickom rozostavení, na troch obrancov so silnou stredovou formáciou. Malecki zahral výborne v zápase so Žilinou, ale bolo to na úkor nášho systému hry," vysvetlil Látal.

Vytiahnutie tromfového esa v podobe Oravca napokon Látalovi vyšlo, dvadsaťročný futbalista sa odvďačil tým najlepším spôsobom. "Je to do budúcnosti veľmi zaujímavý hráč. Odohral ťažké zápasy, podal výborné výkony. Nerád chválim jednotlivcov, ale jeho musím pochváliť. Verím, že bude na sebe pracovať, aby sme ho neskôr speňažili ako ostatných hráčov."

Úvod zápasu patril Spartaku, ktorý hral od začiatku agresívne, ale ich snahu pribrzdili žlté karty. V trinástej minúte už mali na konte dve. "V polčase som hráčom hovoril, aby boli obozretní. Ja vyžadujem agresívnu hru, ale mať tri karty už v polčase je nepríjemné. Obával som sa, aby sme nedopadli ako v Ľublane. Kariet sme napokon mali päť, ale ani jednu červenú. Takže je to v poriadku," poznamenal Látal s úsmevom.

Z výsledku sa tešil aj prezident slovenského majstra Dušan Keketi. Práve on bol jedným z pamätníkov zápasu spred 46 rokov. "Prišiel za nami do kabíny, výsledok nám hneď pripomenul. Pred zápasom by som to bral všetkými desiatimi a vidíte, splnilo sa nám to. Nás to teší, pretože naozaj si nemôžeme dovoliť hrať s niekým otvorenú partiu. Hráme to, čo nás zdobili v kvalifikácii a momentálne si to užívame," povedal český kouč.

Oslavy v "slovenskom Ríme" nemôžu trvať dlho, už v nedeľu čaká hráčov šláger kola vo Fortuna lige na ihrisku Dunajskej Stredy. Trnava hrá okrem toho aj Slovenský pohár. Látal priznal, že bojovať na troch frontoch je veľmi náročné. "Napriek tomu je každá súťaž pre nás dôležitá. V lige sa chceme dostať do prvej šestky, ale chýbajú nám body. V Slovenskom pohári máme asi najschodnejšiu cestu dostať sa do Európy, nechceme to teda podceniť. V EL si zápasy užívame, my nemáme čo stratiť. Žije nimi celé mesto, hráčom to dá veľa, niektorí už takéto duely pravdepodobne nebudú hrať."

Ohlasy médií


Ohlasy médií po štvrtkovej výhre Spartaka Trnava nad Anderlechtom Brusel 1:0 v Európskej lige 2018/19:

Het Laatste Nieuws: "Anderlecht na Spartaku bez inšpirácie, jeho loď zmietla trnavská búrka."

Het Nieuwsblad: "Bezduchí fialoví, Anderlecht utrpel blamáž proti slovenskému majstrovi."

UEFA.com: "Trnava v premiére Európskej ligy s víťazstvom."

isport.blesk.cz: Trnava valcuje ďalej! Podľa kouča Anderlechtu hrala ako Real, rozhodol nechcený talent."

Sportowe fakty: "Blamáž a antifutbal, šok pre belgický futbal po prehre Anderlechtu v Trnave."

polsatsport.pl: "Po Legii Varšava zdolala Trnava aj Anderlecht!"