Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

FIFA rozhodcu za sporné rozhodnutie v prospech Brazílie nepotrestá

Hlavný rozhodca Juiči Nišimura z Japonska ukazuje črevenú kartu/Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nišimura má počas svojej kariéry na konte už niekoľko diskutabilných rozhodnutí.

Rio de Janeiro 13. júna (TASR) - Šéf rozhodcovskej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Massimo Busacca sa zastal japonského arbitra Juičiho Nišimuru, ktorého kontroverzné rozhodnutie poznačilo úvodný duel MS medzi Brazíliou a Chorvátskom (3:1). Nišimura v 71. minúte za stavu 1:1 po zákroku Dejana Lovrena na Freda nariadil pokutový kop v prospech domácich. Opakované zábery ukázali, že kontakt medzi chorvátskym obrancom a útočníkom "kanárikov" bol iba minimálny.

Busacca uviedol, že Nišimura videl celú situáciu veľmi dobre a svojho kolegu si zastal vyhlásením, že aj "on je iba človek a ľudia robia chyby". Busacca zároveň odmietol dohady, že FIFA povedie proti japonskému arbitrovi disciplinárne konanie.

Aj Japonci kritizovali Nišimurove rozhodnutie

Japonskí futbaloví fanúšikovia využili dostupné sociálne siete na kritiku svojho krajana, hlavného rozhodcu Juičiho Nišimuru, ktorého kontroverzné rozhodnutie poznačilo úvodný duel futbalových MS medzi Brazíliou a Chorvátskom (3:1). Nišimura v 71. minúte za stavu 1:1 po zákroku Dejana Lovrena na Freda nariadil pokutový kop v prospech domácich. Opakované zábery ukázali, že kontakt medzi chorvátskym obrancom a útočníkom "kanárikov" bol iba minimálny.

Na sociálnej sieti Twitter sa objavili graficky upravené fotografie, ktoré zobrazovali Nišimuru v brazílskom drese. Speváčka Hikaru Utadová napísala, že dúfa, že Chorváti teraz nebudú súdiť všetkých Japoncov podľa výkonu hlavného arbitra.

Nišimura má počas svojej kariéry na konte už niekoľko diskutabilných rozhodnutí. Na Africkom pohári národov v roku 2008 v zápase Egypt - Angola nevylúčil ani jedného z angolských hráčov aj napriek tomu, že doňho evidentne strkali a jeden z nich ho takmer zvalil na zem. Do konca turnaja si už potom za svoju nečinnosť nezapískal.

Chorváti tvrdia, že Nišimura na nich rozprával po japonsky

Vedran Čorluka je presvedčený, že japonský arbiter Juiči Nišimura, ktorého kontroverzné rozhodnutie poznačilo úvodný duel MS medzi Brazíliou a Chorvátskom (3:1), nemôže rozhodovať na šampionáte, pretože neovláda angličtinu či iný svetový jazyk.

Nišimura v 71. minúte za stavu 1:1 po zákroku Dejana Lovrena na Freda nariadil pokutový kop v prospech domácich. Opakované zábery ukázali, že kontakt medzi chorvátskym obrancom a útočníkom "kanárikov" bol iba minimálny. Obranca Čorluka bol jedným z chorvátskych hráčov, ktorý sa u arbitra sťažovali ihneď po zapískaní jedenástky.

"Všetci sme boli úprimne šokovaní faktom, že Nišimura na nás po celý čas rozprával po japonsky. Je takmer na neuverenie, že niekto, kto neovláda angličtinu či iný svetový jazyk, môže pískať na svetovom šampionáte,"
uviedol Čorluka pre chorvátske médiá.

Nišimura je aj napriek jeho slovám považovaný za veľmi skúseného arbitra. V roku 2012 ho vyhlásili za najlepšieho rozhodcu na ázijskom kontinente.