Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

FIFA začala nový proces s Blatterom, Webb dostal doživotný dištanc

Na archívnej snímke Jeffrey Webb. Foto: TASR/AP

Nové obvinenia sa okrem Blattera týkajú aj bývalého generálneho sekretára FIFA Jeroma Valckeho a ex-finančného sekretára Markusa Kattnera.

Zürich 9. septembra (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila, že začala nový proces so svojím bývalým prezidentom Josephom Blatterom. Strešný orgán svetového futbalu zároveň potvrdil doživotný dištanc za korupciu pre ex-šéfa CONCACAF (Severná a Stredná Amerika, Karibik) Jeffreyho Webba.

Nové obvinenia sa okrem Blattera týkajú aj bývalého generálneho sekretára FIFA Jeroma Valckeho a ex-finančného sekretára Markusa Kattnera. Všetci si mali vzájomnou spoluprácou navyšovať platy, určovať finančné bonusy a iné výhody. Podľa správy FIFA, ktorá bilancuje päťročné vyšetrovanie prípadu, sa takýmto spôsobom trio obohatilo najmenej o 79 miliónov švajčiarskych frankov.

Všetci sú zhodne obvinení z porušenia kódexu správania, konfliktu záujmov, ponúkania a prijímania úplatkov a z korupcie vo forme navyšovania platov a bonusov.

Interné vyšetrovanie pre FIFA urobila právnicka firma Quinn Emanuel. Podľa jej správy z navyšovania platov profitoval malý kruh bývalých funkcionárov a pri uzatváraní zmlúv bol porušený švajčiarsky zákon. Z tohto dôvodu hrozí Blatterovi, Valckemu a ostatným vo Švajčiarsku trestné stíhanie.

Osemdesiatročného Blattera vlani v decembri potrestala FIFA za pochybnú platbu pre ex-prezidenta UEFA Michela Platiniho osemročným zákazom činnosti, neskôr mu znížili dištanc na šesť rokov. Valckeho suspendovali na 12 rokov za ilegálny predaj vstupeniek na MS a ďalšie porušenia kódexu a v januári prepustili z funkcie. O svoje miesto vo FIFA prišiel aj Kattner.

Webba, ktorý zastával aj pozíciu viceprezidenta FIFA, v novembri 2015 obvinili z poberania úplatku za medzinárodné vysielacie práva na významné turnaje. Takýmto spôsobom sa obohatil o niekoľko miliónov amerických dolárov. FIFA v piatok oznámila, že etická komisia sa zhodla na jeho doživotnom dištanci.