Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Košice remizovali s Podbrezovou, Bystrica prehrala v Trenčíne

Mužstvo FO ŽP Šport Podbrezová odohrá svoje domáce zápasy v jarnej časti Fortuna ligy 2014/2015 na futbalovom štadone v Brezne pre rekonštrukciu štadióna v Podbrezovej. Na snímke priestory futbalového štadióna v Brezne, 28. februára 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Futbalová extraliga pokračovala dnes zápasmi 20. kola.


Brezno 28. marca (TASR) - Na breznianskom štadióne prežívali sviatok, diváci si premiérovo mohli užívať najvyššiu súťaž, no v prvom polčase veľa dôvodu na potlesk nemali. Pre domácich i hostí mal zápas prvoradú dôležitosť, stretli sa tabuľkoví susedia namočení v záchranárskych prácach o udržanie, a body nadobudli na váhe. Hralo sa vcelku na veľmi dobrom povrchu, ktorý dovoľoval aj kombinačný futbal, no domáci sa veľmi do neho nepúšťali. Problém bol pre nich vôbec dostať sa do šestnástky súpera, prvýkrát úprimne diváci zatlieskali prienku Vaščáka v 26. min, centru Harvilka na Škutku v 30-tej, a potom už len situácii v pokutovom území, ktorá v nastavenom čase umožnila domácim vyrovnať z pokutového kopu. Po faule Dordeviča na Gála Andrezlyho ho zužitkoval Škutka, no v kabíne museli železiari všeličo v systéme hry riešiť.

Hostia pôsobili ucelenejšie, s jednoduchšími akciami a viackrát sa dostali aj do zakončenia. V 7. min len včasným vybehnutím vykopol pred Novákom loptu brankár Penksa, V 12. min trestný kop Nováka z diaľky mieril nad bránku. V 15. min po veľkej chybe Podia nemal Pačinda problém pokojne namieriť a otvoriť skóre. Po zmene strán viac ofenzívy vyžarovalo z Košíc a Viazanko v brejku v 52. min prinútil Penku k ďalšiemu vážnemu zákroku. O štyri minúty neskôr po nahrávke od Viazanka prekopol poloprázdnu bránku Novák a bola to šanca, ktorá si doslova pýtala gól. V 76. min vzrušil tribúny Hovančík, predchádzal mu najskôr roh po úniku J. Pančík a následné zakončenie, ktoré však Hovančík dobre nezvládol, rovnako ako Vaščák nepresný volej z hĺbky šestnástky o päť minút neskôr. V závere mal na nohe vyrovnanie Novák a sám sa chytil za hlavu, keď lopta z bezprostrednej blízkosti tesne minula pravú žrď.
ŽP Šport Podbrezová - MFK Košice 1:1 (1:1)
Góly:
45. Škutka z pok. kopu - 15. Pačinda. Rozhodca Vlk, bez kariet, 2650 divákov.

ŽP Šport Podbrezová: Penksa - M. Pančík, Kupčík, Minčič, Greško - Podio - Gál Andrezly (73. J. Pančík), Kochan (62. Hovančík), Harvilko (46. Nworah) - Vaščák, Škutka

MFK Košice: Stijakovič - Sekulič, Ostojič, Bašista, Dordevič (90. Korijkov) - Šinglár - Viazanko, Huk, Pačinda, Haskič (74. Pavúk) - Novák

Hlasy po zápase
Branislav Benko, tréner Podbrezovej:
"Na ťažkom teréne v prvom polčase boli chlapci v kŕči, asi aj vďaka zodpovednosti. Inkasovali sme po našej chybe a nevyvíjalo sa to dobre. Na nohy nás postavil gól z pokutového kopu, po zmene strán sme sa zlepšili, no Košičania mohli vyhrať, keď spálili na konci veľkú šancu. Remíza je podľa mňa zaslúžená."
Marek Fabuľa, tréner Košíc: "My sme odohrali kvalitné stretnutie, až na jednu minichybu v závere prvého polčasu sme hrali prím, súpera držali na dištanc. V druhom polčase sme mali dve obrovské šance, mohli sme vyhrať, no berieme aj bod. Vzhľadom na priebeh sme však trochu aj sklamaní, no nechceme byť nenasýtení."
Dávid Škutka, autor gólu Podbrezovej: "Mohli sme vyhrať, aj prehrať. Strážili sme odrazené lopty a dávali si na ťažkom teréne pozor. Dlhé roky som bol v Košiciach, zmenil som dres, zatiaľ som spokojný. Na penaltu ma určili ako jedného z viacerých, veril som si, zobral loptu a strelil gól. Hráme o záchranu, verím, že úspešne, treba len makať a bojovať. V Brezne sme si našli sympatické prostredie, aj povzbudzovanie."
Erik Pačinda, strelec gólu Košíc: "Nebola to zaslúžená remíza, spôsobila to aj vymyslená penalta, sme sklamaní. Prvý polčas bol z našej strany lepší, ak by sme strelili aj druhý gól, domáci by sa rozsypali. Môj gól padol po peknej nahrávke od Mira Viazanka, jednoduchá situácia, mal som čas presne zamieriť."


AS Trenčín – Dukla Banská Bystrica 2:0

Trenčín 28. februára (TASR) - Trenčania vstúpili do zápasu tradične aktívne. Už v 9. min sa im podarilo prekonať Boroša prvý raz. Jairova hlavička na zadnej tyči našla pripraveného Holúbeka, ktorý hruďou dopravil loptu do siete. Po štvrťhodine si z pravej strany nabehol do voľného priestoru Van Kessel, jeho tvrdá strela však skončila iba na bočnej sieti. Vyrovnať mohol v 16. min Polievka, sám pred Šemrincom ale neuspel, keď nastrelil domáceho gólmana. Po desaťminútovej nezáživnej pasáži rozohriala divákov rýchla kontra Trenčanov. Po chybe Dukly v strede ihriska Van Kessel z ťažkého uhla nacentroval na Rabiua, ktorý do odkrytej brány bez problémov pridal druhý gól. Banskobystričania sa pod Čákovým hradom po zvyšok úvodného polčasu prezentovali sympatickým dojmom a domácich hráčov, napriek prevahe v držaní lopty, do vyložených gólových príležitostí púšťali len sporadicky.

Rozhodca používa značkovací sprej na vyznačenie vzdialenosti múru v zápase 20. kola futbalovej Fortuna ligy AS Trenčín - Dukla Banská Bystrica, 28. februára 2015 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Po prestávke mal zníženie na nohe Snitka, no ani na dvakrát nedokázal prestreliť Šemrinca. Na domácej strane mohol vedenie navýšiť niekoľkokrát Van Kessel, ale prvý súťažný gól po návrate do Trenčína mu nebol dopriaty. Z kopačiek zverencov trénera Martina Ševelu sa vytratila presnosť a pokoj z úvodného polčasu. Posledný tím ligovej tabuľky zo Štiavničiek to však využiť nedokázal. V 73. Rundičova hlavička preletela popred bránu. V 77. min mal tretí gól na kopačke Rabiu, z desiatich metrov však Borošovu bránu prekopol. Ani záverečné minúty nepriniesli vytúžený tretí gól vzhľadom na nepresnú koncovku v podaní Trenčína, a tak si domáci tím pripísal tri body po dvojgólovom víťazstve.
AS Trenčín – Dukla Banská Bystrica 2:0 (2:0)
Góly:
9. Holúbek, 25. Rabiu. Rozhodoval: Leško, ŽK: Willwéber (B. Bystrica), 2752 divákov.

zostavy a striedania:
AS Trenčín:
Šemrinec – Čögley, Kleščík, Rundič, Madu – Bero (58. Koolwijk), Lobotka – Van Kessel (82. Guba), Rabiu, Holúbek – Jairo (67. Edmond)

Dukla Banská Bystrica: Boroš – Snitka, Vajda, Had, Savič – Balko (46. de Vito), Willwéber, Faško, Kupec (82. Marinkovič) – Šovčík (73. Gálik), Polievka

Hlasy po zápase
Ivan Vrabec, tréner AS Trenčín:
"Teší nás najmä víťazstvo. Diktovali sme tempo od začiatku, vypracovali sme si šance. Súpera sme pustili do príležitostí po vlastných chybách. Neboli sme to my. Chýbala nám najmä agresivita v osobných súbojoch. Práca s loptou bola pomalá. Z našej strany to bolo nervózne. Do ďalších zápasov musíme ísť s omnoho väčšou túžbou po úspechu."
Štefan Rusnák, tréner Banskej Bystrice: "Každý videl, kde je kvalita. Nemám veľké oči a vieme, kde sme. Výsledok 2:0 bol pre nás lichotivý. Domáci mali dosť príležitostí, aby bol výsledok priepastnejší. Mali sme dve dobré šance, za stavu 1:0 mohol Polievka vyrovnať. Možno by hráči nadobudli väčšie sebavedomie. V ďalších zápasoch budem hráčov nabádať, aby nestrácali vieru a ukázali v zápasoch viac."


FC Spartak Trnava - Spartak Myjava 5:1

Na snímke vpravo hráč Trnavy Ján Vlasko a hráč Myjavy Jakub Kastelovič v zápase 20. kola futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava - TJ Spartak Myjava v Trnave 28. februára 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Trnava 28. februára (TASR) - Stretnutie začali lepšie hostia z Myjavy, ktorí sa už v 6. minúte ujali vedenia. V šestnástke sa dostal k odrazenej lopte Pekár a prízemnou umiestnenou strelou k ľavej žrdi nedal nováčikovi v trnavskej bráne šancu. Po štvrťhodine hry upozornil na seba Čonka, keď sa po samostatnej akcii dostal do šestnástky a prudkou strelou nastrelil brvno. Po následnom rohu si brankár Solnička poradil aj so strelou Sládeka. Domáci sa dočkali vyrovnania v 27. minúte po prieniku Clebera, keď sa k odrazenej lopte dostal Vlasko a strelou po zemi vyrovnal. O dve minúty už diváci kričali gól, ale strela Clebera z 20-tich metrov opečiatkovala iba brvno hosťujúcej brány. Brazílčan si všetko vynahradil v 33. minúte, keď po akcii Mikoviča strelou od ľavej žrde dostal Trnavu do vedenia. Hostia sa ešte do prestávky snažili o vyrovnanie, no žiadnu príležitosť si nevytvorili.

Na začiatku druhého polčasu mohol zvýšiť Vlasko, no z dobrej pozície prestrelil. V 52. minúte už viedla Trnava 3:1 zásluhou Mikoviča, ktorý dokončil akciu domácich po osi Sabo - Vlasko - Cleber. Hostia mohli znížiť o tri minúty, ale loptu z priameho kopu Daniela vyboxoval pozorný Kelava. V 65. minúte po chybe trnavskej obrany zabránil hosťom pridať druhý gól Čonka. Ten istý hráč o minútu potiahol loptu po ľavej strane a jeho center poslal Sabo hlavou do siete - 4:1. Myjava sa naďalej snažila skorigovať stav, no do gólového zakončenia ich trnavská obranca nepustila. Záverečná desaťminútovka sa niesla v znamení domáceho tlaku, ktorým sa dlho nedarilo pridať piaty gól, keď Janečka prestrelil, strelu Mikoviča kryl Solnička a nepresadil sa ani Vojtuš. V nadstavenom čase unikol po ľavej strane Janečka a po jeho centri stanovil na 5:1 kapitán Sabo.
FC Spartak Trnava - Spartak Myjava 5:1 (2:1)
Góly:
66. a 90.+1 Sabo, 27. Vlasko, 33. Cleber, 52. Mikovič - 6. Pekár. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Nikolič, Cleber, Čonka - Kastelovič, Duga, 3250 divákov - vypredané

zostavy a striedania:
Spartak Trnava:
Kelava - Tóth, Nikolič, Bortel, Čonka - Sabo, Greššák - Cleber (79. Janečka), Vlasko (70. Hlinka), Mikovič - Sládek (62. Vojtuš)

Spartak Myjava:
Solnička - Kastelovič, Jánošík, Černáček, Ciprys (80. Švec) - Marček - Daniel, Duga, Pekár, Kolár (64. Janco) - Kuzma (64. Peňaška)

Hlasy po zápase
Juraj Jarábek, tréner Trnavy:
"Za celú kabínu musím skonštatovať, že sme šťastní. Myjavský Spartak mal s nami lepšiu bilanciu a tú sme dnes chceli v prospech nášho Spartaka poopraviť. Napriek tomu, že s Myjavčanmi sme veľkí kamaráti a po polčase sme viedli 2:1, chlapcov sme povzbudzovali, aby aj v druhej časti hrali naplno ďalej. Podarilo sa nám to a toho vizitkou boli ďalšie tri góly. Terén v dnešnom dueli nebol najlepší napriek tomu, že trávnik je vyhrievaný. Tešíme sa zo zisku troch bodov a súčasne aj na ďalší zápas."
Peter Gergely, tréner Myjavy: "Na prvý zápas jari to bol dobrý futbal. Dali sme v úvode vedúci gól, ktorý nám asi viac ublížil, pretože domáci ešte do polčasu dvomi gólmi stav otočili. Po prestávke na ihrisku dominovali, čo potvrdili tromi gólmi a musím konštatovať, že boli lepší a zaslúžene dnes vyhrali."


MFK Ružomberok – FK Senica 2:1

Ružomberok 28. februára (TASR) - Od začiatku sa viac snažili tlačiť dopredu domáci, ale museli si dávať pozor aj na zadné dvierka. V 10. min si tesne za hranicou šestnástky pripravil streleckú pozíciu Gerát, Šulla zneškodnil jeho pravačku. Už v 19. min sa stretnutie skončilo pre gólmana Liptákov Seneckého, ktorý pre zranenie odkrýval z ihriska a nahradil ho Šavol. V 33. min Gerát poslal do šance Lovása a ten z dvanástich metrov tesne minul priestor medzi žrďami. V závere polčasu po Saparových priamych kopoch neujali Kružliakove hlavičky.

V úvode druhého dejstva sa Seničania na chvíľku usadili pred domácou šestnástkou a bol z toho gól po Dolného prízemnej strele. Od tohto momentu sa Senica dostala na koňa a bola častejšie pri lopte. V 65. min po pravej strane prenikol Dolný a Šavol mal plné ruky práce. V 79. min hostia predviedli rýchly brejk po ľavej strane, Hlohovský vysunul Kalabišku a Šavol len nohami ratoval "Ružu" od ďalšej pohromy. V 81. min Hlohovský nafilmoval faul, za čo uvidel druhú žltú kartu a musel hraciu plochu opustiť. Po následnej akcii Ružomberka Masaryk zvnútra šestnástky prudkou ranou vyrovnal. Liptáci potom výrazne ožili. Dve minúty pred naplnením riadneho hracieho času sa Saparova strela odrazila k Masarykovi a ten otočil skóre na 2:1.
MFK Ružomberok – FK Senica 2:1 (0:0)
Góly:
82. a 88. Masaryk - 49. Dolný. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Zošák - Kosorin, Hlohovský, Kalabiška, Kóňa, Šula. ČK: 81. Hlohovský (Senica) po druhej ŽK, 2047 divákov

zostavy a striedania:
MFK Ružomberok:
Senecký (19. Šavol)– Boszorád, J. Maslo, Kružliak, Rosa – Nagy – Zošák (72. Lupták), Sapara, Gerát, Almaský – Lovás (58. Masaryk).

FK Senica: Šulla – Opiela, Pavlík, Pillár (20. Kóňa), Kalabiška - Hušek, Malý – Kosorin, Hlohovský, Dolný (76. Mráz) – Majtán

Hlasy po zápase
Ivan Galád, tréner Ružomberka:
"Futbal sa hrá na víťazstva a ružomberské mužstvo ho dnes dosiahlo. To patrí hráčom. Boli rôzne fázy zápasu, za stavu 0:1 mala Senica navrch, ale my sme takou stratégiou, ktorá vyšla s Pavlom Masarykom, zápas otočili. Z víťazstva sa tešíme, ale ešte nič neznamená, musíme sa aj ďalej snažiť."
Jozef Kostelník, tréner Senice: "Prvý jarný zápas, myslím si, že domáci urobili všetko preto, aby pripravili trávnik. Aj keď nebol terén ľahký, myslím si, že sa dal hrať futbal. Prvý polčas tomu aj zodpovedal, bol trošku opatrnejší, ani jedno mužstvo nechcelo urobiť chybu, hralo sa prakticky bez šancí. Do druhého polčasu sme išli s tým, že chceme vyhrať a aj sme dobre do neho vstúpili. Domáci potom sa snažili vyrovnať. Zlomová situácia bola, keď išiel Kalabiška sám na brankára a nedal. Potom Hlohovský dostal červenú kartu. O jedného menej sme inkasovali dva góly."