Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

V semifinále LM nás dnes čaká madridské derby. Rozhodnú detaily

Futbalista Atletica Madrid Fernando Torres (uprostred) a hráč Realu Madrid Sergio Ramos počas mestského derby v 31. kole španielskej La Ligy Real Madrid - Atletico Madrid v Madride 8. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Obaja súperi sa v dôležitom stretnutí Ligy majstrov stretnú už po štvrtý raz po sebe. Vo finále v rokoch 2014 a 2016 bol úspešný Real, rovnako aj v roku 2015 vo štvrťfinále.

Madrid 1. mája (TASR) - Futbalisti Realu Madrid v snahe obhájiť triumf v Lige majstrov nastúpia v boji o postup do finále proti mestskému rivalovi Atleticu. Úvodné semifinále je na programe v utorok večer na Štadióne Santiaga Bernabeua, ako hlavný rozhodca ho povedie Angličan Martin Atkinson. "Biely balet" sa bude spoliehať aj na priaznivú bilanciu proti tradičnému rivalovi, keď z predchádzajúcich piatich duelov na európskej scéne vyhral štyri.

Real v závere sezóny nepodáva také dominantné výkony, ku ktorým ho predurčuje kvalita a šírka kádra. Na postup do semifinále LM cez Bayern Mníchov potreboval v odvete predĺženie. Presvedčivý nie je ani v domácej súťaži. Minulý týždeň prehral doma s rivalom FC Barcelona a skomplikoval si cestu za titulom. V sobotňajšej generálke na utorkový súboj proti Atleticu sa trápil proti Valencii. O výhre favorita rozhodol obranca Marcelo až v 86. minúte.

Proti Atleticu si veria

Tréner Realu Madrid Zinedine Zidane
Foto: TASR/AP
Proti Atleticu si však zverenci trénera Zinedineho Zidana veria. Vlani ho vo finále LM zdolali po rozstrele z 11 m a získali rekordný jedenásty európsky primát. Dva roky predtým triumfovali vo finále nad rovnakým súperom po predĺžení. V semifinále LM sa Real predstaví v siedmej sezóne za sebou. "Bude to veľmi náročný dvojzápas. Myslím, že rovnako ako v predchádzajúcich vzájomných súbojoch proti Atleticu aj teraz rozhodnú detaily. Stále bojujeme na dvoch frontoch, chceme byť úspešní v domácej súťaži i v Lige majstrov," uviedol krajný obranca Dani Carvajal. V utorkovom súboji na domácom trávniku bude Realu s určitosťou chýbať Gareth Bale, waleský krídelník má problémy so svalovým zranením. V základnej zostave by ho mal nahradiť Kolumbijčan James Rodriguez.

Skalopevná obrana

Tréner Atletica Madrid Diego Simeone
Foto: TASR/AP
Atletico sa bude spoliehať najmä na svoju tradičnú zbraň - skalopevnú obranu. Tréner Diego Simeone po semifinálovom žrebe vyhlásil, že vymyslí taktiku ako zastaviť útok Realu na čele s Cristianom Ronaldom. Portugalčan dal vo štvrťfinálovom dvojzápase proti Bayernu päť gólov a jeho forma graduje v pravý čas. O tom, že to Simeone myslí vážne, hovorí aj defenzívny rekord mužstva z uplynulého obdobia, keď Atletico v predchádzajúcich dvanástch dueloch inkasovalo len štyri góly. "Veríme si a vieme, že máme proti nim šancu. Postúpiť do finále bude veľmi ťažké pre obe mužstvá. Urobíme, všetko pre to, aby sme sériu neúspechov proti Realu ukončili. Odvetu hráme doma, chceme to využiť," burcoval stredopoliar Saul Niguez.

Bez Gimeneza

Futbalisti Atletica Madrid, vpravo Jose Gimenez
Foto: TASR/AP
"Rojiblancos" v utorok večer nastúpia bez obrancu Joseho Gimeneza. Uruguajský reprezentant sa nestihne zotaviť zo svalového zranenia na ľavej nohe. V generálke na LM Atletico triumfovalo v La Lige na ihrisku Las Palmas presvedčivo 5:0, dvoma gólmi sa blysol francúzsky útočník Kevin Gameiro.


Real chce naplno využiť domáce prostredie a vyhnúť sa tak ťažkostiam v odvete na štadióne Vicente Calderóna.
"Dobre vieme, aký je tento zápas dôležitý. Musíme hrať tak, ako keby odveta ani nebola v pláne. Treba hrať naplno od prvej do poslednej minúty, dúfam, že fanúšikovia budú naším dvanástym hráčom," povedal tréner Realu Zinedine Zidane. Odveta sa bude hrať už o týždeň na ihrisku Atletica, na ktorom domáci futbalisti zvíťazili v európskych súťažiach 29-krát v 35 zápasoch. "Musíme myslieť na najbližší zápas, odveta nás v tejto chvíli nezaujíma," povedal Zidane, ktorý priviedol Real k trofeji ako hráč i tréner.

Domáce prostredie

Skupinové foto hráčov Realu Madrid, v popredí zľava Fabio Coentrao, Gareth Bale, Isco, Daniel Carvajal a Luka Modrič, vzadu zľava brankár Iker Casillas a hráči Sergio Ramos, Xabi Alonso, Pepe, Karim Benzema a Cristiano Ronaldo pred prvým zápasom štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 Real Madrid - Borussia Dortmund na štadióne Santiaga Bernabeu v Madride v stredu 2. apríla 2014.
Foto: TASR/AP
Obranca Realu Dani Carvajal rovnako vie, že zvíťaziť doma je veľmi dôležité, pretože v opačnom prípade by mohlo Atletico v odvete hrať svoj defenzívny futbal. "Musíme vyhrať, aby potom Atletico v odvete viac útočilo," povedal Carvajal.

V uplynulých šestnástich zápasoch nedokázal Real skórovať iba raz a v štyroch dueloch z piatich, ktoré odohral pred utorňajším stretnutím, skóroval minimálne dva razy. Zidane však upozorňuje aj na to, že jeho tím veľa gólov inkasuje. "Nemáme toľko výhier na nulu, ako sme mali vlani. Ale nie vždy sa to dá dosiahnuť. V utorok je však nový deň a urobíme všetko preto, aby nás súper neprekonal," dodal francúzsky kouč v službách španielskeho klubu. Real inkasoval v uplynulých desiatich zápasoch pätnásť gólov, kým Atletico iba päť.

Obaja súperi sa v dôležitom stretnutí Ligy majstrov stretnú už po štvrtý raz po sebe. Vo finále v rokoch 2014 a 2016 bol úspešný Real, rovnako aj v roku 2015 vo štvrťfinále.

Liga majstrov UEFA 2016/2017 - semifinále - 1. zápas:

Real Madrid - Atletico Madrid (utorok, 2. mája, 20.45 h)


Rozhoduje: Martin Atkinson (Ang.)

predpokladané zostavy:
Real: Navas - Carvajal, Nacho, Ramos, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - J. Rodriguez, Benzema, Ronaldo
Atletico: Oblak - Gaitan, Savič, Lucas, F. Luis - Thomas, Gabi, Niguez, Koke - Gameiro, Griezmann