Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV: Zidane v Paríži vsádza na Ronalda, PSG bez Neymara

Na snímke útočník Realu Cristiano Ronaldo (vľavo) a hráč PSG Presnel Kimpembe v 1. zápase osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - Paris Saint Germain v Madride 14. februára 2018. Foto: TASR/AP

Druhá utorňajšia odveta sa hrá na Anfielde a mala by byť iba formalitou, keďže FC Liverpool v prvej konfrontácii na Estadio do Dragao v Porte domácich prevalcoval 5:0.

Bratislava 6. marca (TASR) - Futbalistov Paríža St. Germain čaká v utorok mimoriadne komplikovaný rébus, pretože v osemfinálovej odvete Ligy majstrov 2017/18 budú čeliť v Parku princov dvojnásobnému obhajcovi Realu Madrid. Bez hviezdneho brazílskeho útočníka Neymara stoja pred úlohou zmazať manko 1:3 z prvého zápasu. Druhá utorňajšia odveta sa hrá na Anfielde a mala by byť iba formalitou, keďže FC Liverpool v prvej konfrontácii na Estadio do Dragao v Porte domácich prevalcoval 5:0.

V Madride francúzsky vicemajster viedol, ale o dobrý výsledok prišiel v závere, keď inkasoval dvakrát. V klube štedro dotovanom katarským kapitálom majú smelé ciele konečne preraziť na európskej scéne, ale teraz prišiel čas to aj dokázať. Plány im však môže zhatiť práve absencia Neymara. Ten si zranil členok 25. februára v šlágri francúzskej Ligue 1 proti Olympique Marseille (3:0) v súboji s obrancom hostí Bounom Sarrom. V Brazílii sa najdrahší hráč sveta už podrobil aj operácii a podľa jeho zamestnávateľa začne s rehabilitáciou o šesť týždňov, termín návratu na trávniky je neistý. Výber španielskeho trénera Unaia Emeryho v ligovej generálke vyhral na pôde Troyes 2:0 a tréner šetril Kyliana Mbappeho, Edinsona Cavaniho aj Marca Verrattiho. "Rozhodli sme sa dať odpočinok niektorým hráčom, aby sme boli nachystaní na utorok. Verím, že na Madrid budeme pripravení dobre," citovala Emeryho agentúra AP. Park princov je pre domácich v Európe pevnosť, z uplynulých 46 zápasov tam prehral len raz 2:4 s Hapoelom Tel Aviv v roku 2006. V základnej skupine na ňom pokoril Bayern Mníchov 3:0, Anderlecht Brusel 5:0 a Celtic Glasgow 7:1. Pred rokom tam v tejto fáze zhorel aj FC Barcelona 0:4, potom však PSG skolaboval na Camp Nou 1:6 a vypadol. Podľa správ z tábora domácich má zdravotné problémy aj Mbappe, Emery nemôže počítať s Marquinhosom ani Hatemom Ben Arfom.

Jedenásťnásobný európsky šampión z Madridu môže stavať na streleckej forme portugalského kanoniera Cristiana Ronalda. Ten sa stal prvým hráčom, ktorý strelil gól v každom zápase skupinovej fázy (9) a momentálne je s 11 gólmi najlepším strelcom súťaže. Strelecky sa presadil v siedmich z jeho ôsmich uplynulých štartov vo všetkých súťažiach, celkovo v nich dal 14 gólov. Hoci nehral v lige proti Espanyolu a "pusinky" prehrali 0:1, v ligovej generálke proti Getafe dal dva góly, v La Lige boli pre neho už s poradovými číslami 300, resp. 301. Tréner "bieleho baletu" Zinedine Zidane označil výhru nad Getafe za dôležitú. "Pred utorňajšou odvetou Ligy majstrov proti Parížu St. Germain sme sa dobre naladili. Teraz budeme mať v šatni tri dni veľmi pozitívnu atmosféru. Ronaldo má momentálne neuveriteľnú formu a určite ho budeme potrebovať. Musíme z nej čo najviac vyťažiť," citovala 45-ročného Francúza agentúra AP. Zidane zrejme nemôže počítať so zranenými Lukom Modričom a Tonim Kroosom, o ich štarte sa rozhodne tesne pred odvetou.

LFC v generálke na odvetu s portugalskými "drakmi" doma zdolal Newcastle 2:0. Slovenského brankára Martina Dúbravku prekonali vo výbornej forme hrajúci Mohamed Salah aj Sadio Mane. Nemecký tréner "The Reds" Jürgen Klopp bol na výsosť spokojný, chválil najmä egyptského útočníka. Už však upriamil pozornosť na Porto. "V roku 2018 sme uhrali niekoľko pekných výsledkov. No nič sa nedeje len tak. Musíme naše dobré výkony zopakovať. Aj proti Portu musíme v odvete opäť podať náš najlepší výkon. Odkedy sme s nimi hrali, v lige vyhrali všetko a majú päťbodový náskok. Nesmieme nič podceniť," citoval Kloppa oficiálny web LFC. Víťaz LM 2005 má šancu na prvé štvrťfinále od roku 2009.

Výber trénera Sergia Conceicaoa v ligovej generálke na Liverpool v dôležitom súboji zdolal doma Sporting Lisabon 2:1. Do štvrťfinále LM zrejme nepostúpi, a tak sa už môže sústrediť na zisk titulu, ktorý obhajuje Benfica Lisabon. V dobrej forme hrá momentálne alžírsky krídelník Yacine Brahimi. "Bola to dôležitá výhra, ktorá nám pomôže naplniť naše ciele. Chceme aj v zostávajúcich zápasoch zostať úspešní. Teraz už však myslíme na najbližší zápas," citoval Brahimiho klubový web.

Žreb štvrťfinále je na programe 16. marca v Nyone.

Odvety osemfinále LM 2017/2018 (utorok 6. marca, 20.45 SEČ):

FC Liverpool - FC Porto /rozhoduje: Felix Zwayer (Nem.)/
/prvý zápas: 5:0/

Paríž St. Germain - Real Madrid /rozhoduje: Felix Brych (Nem.)/
/prvý zápas: 1:3/