Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Zlín odohrá skupinovú fázu Európskej ligy v Olomouci

Na archívnej snímke sú brankár Zlína Aleš Kořínek (vľavo), slovenský záložník v drese Zlína Róbert Matejov (uprostred) a nigerijský útočník Trenčína Adi Fanendo. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Práve Andrův štadión je však miesto, kde si vybojovali účasť v druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

Olomouc 20. októbra (TASR) - Futbalisti FC Zlín hrajú v tejto sezóne premiérovo skupinovú fázu Európskej ligy UEFA a predsa ju neprivítajú vo svojom meste. Domáce stretnutia musia pre nespôsobilý štadión absolvovať v približne 60 kilometrov vzdialenom Olomouci. Práve Andrův štadión je však miesto, kde si vybojovali účasť v druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

V máji tohto roka tam vo finále Českého pohára zdolali Opavu 1:0 a kvalifikovali sa priamo do skupinovej časti 2017/2018, v ktorej im žreb prisúdil FC Kodaň, Lokomotiv Moskva a Šeriff Tiraspoľ. Dostali sa vďaka tomu tiež do prvého ročníka Československého pohára a dosiahli ďalšiu trofej po triumfe nad bratislavským Slovanom. Dánsky súper prilákal vo štvrtok viac než 6200 priaznivcov vrátane naplneného sektora hostí. "Je škoda pre Zlín, že nemáme taký stánok, aby sme mohli hrať doma pred vlastnými divákmi. Niektorí ľudia musia cestovať, síce to nie je až tak ďaleko. Určite môžeme byť vďační Olomoucu, že nám takto vyhoveli, majú krásny štadión a umožnili nám tu hrať. Nemáme tu s nikým žiaden problém, všetci s nami vychádzajú ľudsky. Už sme tu predtým hrali finále s Opavou, vedeli sme, do čoho ideme, aj preto náš klub zvolil možnosť hrať v Olomouci," povedal Róbert Matejov.

Slovák prestúpil v roku 2012 ešte do druholigového Zlína, momentálne s ním prežíva zlaté futbalové časy: "Keď som prišiel, Zlín bol hokejové mesto, hokejisti získali titul. Teraz sa to otočilo, je len dobre, že tam funguje aj hokej, je to športové mesto. Som rád, že futbalovo to tam napreduje a môžem byť pri tom. Už som ani nedúfal, že niekedy môžem zažiť niečo podobné, teším sa z tejto príležitosti. Prišiel som päť rokov dozadu, vtedy sme sa motali v strede tabuľky druhej ligy a teraz hráme Európsku ligu s Kodaňou. Pre klub, pre mesto a pre nás hráčov to je malá senzácia."

Matejov sedel počas štvrtkového stretnutia F-skupiny s úradujúcim dánskym majstrom (1:1) na lavičke náhradníkov, zatiaľ čo jeho krajania so skúsenosťami z reprezentačného áčka, resp. dvadsaťjednotky Ján Greguš i Denis Vavro odohrali v drese hostí celý zápas. Zlín strelil svoj úvodný gól v hlavnej fáze EL, jeho autorom sa stal Dame Diop zo Senegalu.

Arbitri z Rakúska pozastavili duel tretieho kole po vyše 70 minútach hry pre hustú hmlu, ktorá zahalila trávnik. Po asi dvadsaťminútovej pauze sa pokračovalo v náročných podmienkach, na ihrisku dokonca chvíľu nebadane bola druhá lopta, až pokým ju jeden z usporiadateľov rovnako nepozorovane neodpratal. "Určite bol špecifický, nebolo vidieť pomaly na meter, rozhodcom asi nezostávalo nič iné," uviedol Matejov. On ani Greguš s Vavrom si za kariéru nespomenuli na prerušenie pre takúto hustú hmlu. "V druhom polčase sa na seba všetci pozerali a sťažovali, že nikto nič nevidí. Loptu sme zbadali o sekundu skôr, než k nám mala doraziť. Pri výkopoch to bolo na poslednú chvíľu, nepríjemné najmä pre stopérov, lopta sa zrazu objavila päť metrov pred vami v plnej rýchlosti," povedal Greguš, ktorý sa vrátil na štadión, kde v roku 2009 debutoval za Ostravu v najvyššej českej súťaži. Zato pre rodáka z neďalekého Přerova a bývalého brankára olomouckej Sigmy Zdeňka Zlámala nebola hmla nič nové. "Vravel som, že lepšie to už nebude, teda bude na druhý deň o dvanástej. Zažil som to iba tu v Olomouci, ale väčšinou ráno," uviedol brankár Zlína.

Nejasná je po polovici skupinovej časti tiež situácia v F-skupine. Lokomotiv ju vedie s piatimi bodmi, Kodaň aj Tiraspoľ nazbierali tri a Zlín si pripísal dva. "Priali sme si zvučnejšie tímy, ale Lokomotiv aj Kodaň majú svoje meno. Pritom to je celkom prijateľná skupina. Už pred prvými zápasmi sme si hovorili, že každý získaný bod bude zlatým. Máme dva body, sme za ne radi a ideme ďalej. Myslím si, že veľa napovie odveta v Kodani, ak nejaké dovezieme, naše šance budú reálne do posledného zápasu," dodal Matejov. V dánskej metropole sa hrá 2. novembra.