Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Futbalisti Belgicka zvíťazili nad Kórejskou republikou 1:0

Radosť hráčov Belgicka z gólu počas zápasu s Kórejskou republikou na štadióne Itaquera v brazílskom Sao Paule vo štvrtok 26. júna 2014. Foto: TASR/AP

Belgičania postúpili do osemfinále z prvého miesta bez straty bodu.

Sao Paulo 27. júna (TASR) - Futbalisti Belgicka zvíťazili vo svojom záverečnom vystúpení v H-skupine na MS v Brazílii nad Kórejskou republikou 1:0 a do osemfinále postúpili z prvého miesta bez straty bodu. Spolu s nimi sa do ďalšej fázy prebojovali aj Alžírčania, ktorí v paralelnom zápase remizovali s Ruskom 1:1.

Belgičania sa stretnú v osemifinále v utorok 1. júla o 22.00 SELČ v Salvadore s USA, Alžírčania nastúpia o deň skôr v Porto Alegre proti Nemecku (22.00 SELČ).

Zverenci trénera Marca Wilmotsa mali už pred zápasom istú účasť v ďalšej fáze turnaja. Naopak, Kórejčania o svoju šancu od úvodu bojovali a už v 7. minúte sa dožadovali penalty po zákroku na Koo Ja-cheola v šestnástke, no rozhodcova píšťalka ostala ticho. V 45. minúte im pomohol stredopoliar Belgicka Steven Defour, ktorý videl po šľapáku na Kim Shin-wooka červenú kartu a musel predčasne pod sprchy. Kórejčania však početnú prevahu nedokázali využiť, v druhom polčase sa len ťažko presadzovali proti kompaktnej defenzíve súpera a nakoniec duel prehrali. V 78. minúte totiž vyšiel Belgičanom rýchly protiútok, na ktorého konci skóroval obranca Jan Vertonghen.

Tréner Belgičanov Marc Wilmots spravil pred posledným skupinovým duelom viacero zmien v zostave a oproti predchádzajúcemu zápasu s Ruskom nechal na lavičke až sedmičku hráčov zo základnej zostavy. Medzi nimi Vincenta Kompanyho, Romelua Lukakua, či Edena Hazarda. Aj tréner Kórejčanov pristúpil k zmenám, do bránky postavil Kim Seung-gyua a do útoku Kim Shin-wooka.

Viac o programe osemfinále 20. MS v Brazílii nájdete TU.


Fotogaléria: MS vo futbale: Kórea - Belgicko


Priebeh zápasu

Futbalista Belgicka Jan Vertonghen (vľavo) strieľa gól do bránky Kórejskej republiky.
Foto: TASR/AP
V Arene Corinthians sa hral od úvodných minút rýchly a útočný futbal. Po pár náznakoch belgických šancí spadol v 7. minúte po súboji v šestnástke Koo Ja-cheol a Kórejčania sa dožadovali pokutového kopu, no rozhodcova píšťalka ostala ticho. Ázijský tím to však nezabrzdilo a v ďalších minútach sa snažil tvoriť hru. Súpera ohrozovali najmä kolmými prihrávkami za obranu, ale nedostali sa do zakončenia. Belgičanom sa to podarilo v 25. minúte, keď sa po Fellainiho hlavičke dostal do čistej šance na hranice jedenástky Mertens, ale trestuhodne prestrelil.

O päť minút neskôr prišla rýchla kontra Kórejčanov a Courtois musel vytlačiť Kim Shin-wookovu delovku za bránku. Z následného rohu prišla ešte väčšia šanca, ale Mertens vykopol loptu na bránkovej čiare. Krídelník Belgicka boli aktívny a v 36. minúte skúšal šťastie z priameho kopu, no brankár Kim Seung-gyu si s jeho projektilom poradil. Rozhodujúci moment prvého polčasu sa odohral až v jeho závere, keď Defour videl po šľapáku na Kim Shin-wooka červenú kartu a musel predčasne pod sprchy.

Druhé dejstvo

Gólman Kórey Kim Seung-gyu počas zápasu s Belgickom na štadióne Itaquera v brazílskom Sao Paule vo štvrtok 26. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Kórejčania nastúpili do druhého dejstva odhodlane s cieľom vyhrať a ešte sa pobiť o postup do osemfinále. Síce držali loptu na svojich kopačkách, ale vo finálnej fáze nedokázali nič vymyslieť proti dobrej belgickej obrane a nedostávali sa do vyložených šancí. V 55. minúte sa do vápna vrútil Fellaini, ktorý po súboji s obrancom spadol, ale ani on sa nedočkal pokutového kopu. Krátko na to opäť strieľal Mertens, gólman Kim Seung-gyu si poradili aj s týmto pokusom. Kórejčania mohli ísť do vedenia z následného brejku. Courtois podcenil "nepodarený" center, ktorý skončil na brvne.

Kórejčania však v ďalších minútach stratili dych a vpredu boli bezzubí a bez nápadov. Naopak, Belgičania vycítili svoju šancu a aj v desiatich sa čoraz častejšie vydávali do rýchlych protiútokov. V 78. minúte im jeden z nich vyšiel. Origiho strelu brankár vyrazil len pred seba, kde na loptu číhal Vertonghen a presnou strelou k tyčke poslal Belgicko do vedenia - 1:0. Kórejčania mali v závere tlak, ale gól z neho nevyťažili.


H-skupina, 3. kolo:
Kórejská republika - Belgicko 0:1 (0:0)
Gól:
78. Vertonghen, ŽK: Hong Jeong-ho - Dembele, ČK: 45. Defour. Rozhodovali: Williams - Cream, Anaz (vštci Aus.).

Kórejská republika: Kim Seung-gyu - Lee Yong, Hong Jeong-ho, Kim Young-gwon, Yoon Suk-young - Lee Chung-yong, Han Kook-young (46. Lee Keun-Ho), Ki Sung-yeung, Son Heung-min (73. Ji Dong Won) - Koo Ja-cheol, Kim Shin-wook (66. Kim Bo-Kyung)

Belgicko: Courtois – Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen – Dembele, Defour - Januzaj (60. Chadli), Fellaini, Mertens (60. Origi) - Mirallas (88. Hazard)

Tabuľka:
1. Belgicko 3 3 0 0 4:1 9
2. Alžírsko 3 1 1 1 6:5 4
---------------------------------
3. Rusko 3 0 2 1 2:3 2
4. Kórejská rep. 3 0 1 2 3:6 1