Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Obhajci titulu zo Španielska prehrali s Holandskom 1:5

Španielsky stredopoliar Xabi Alonso strieľa úvodný gól z polutového kopu v zápase B-skupiny MS vo futbale 2014 Španielsko - Holandsko na štadióne Fonte Nova arena v brazílskom meste Salvador v piatok 13. júna 2014. Foto: TASR/AP

Ďalším súperom Španielska bude v Rio de Janeiro reprezentácia Chile, Holandsko si zmeria sily s Austráliou.

Salvador 13. júna (TASR) - Futbalisti Španielska vykročili za obhajobou titulu na MS v Brazílii veľmi neúspešne - piatkovým debaklom 1:5 s Holandskom. V noci na sobotu (0.00 SELČ) sa začal druhý zápas B-skupiny Chile - Austrália.

Duel Španielska s Holandskom bol reprízou finále MS 2010 v Juhoafrickej republike, v ktorom "La Furia Roja" získala titul vďaka triumfu 1:0 po predĺžení. Španieli v Salvadore viedli po zásahu Xabiho Alonsa z jedenástky, ale súper piatimi gólmi dokonale otočil skóre. Dvoma "trefami" sa zaskveli lídri Holandska Robin van Persie a Arjen Robben, premiérový gól v národnom tíme si pripísal do štatistík stopér Stefan de Vrij.

Ďalším súperom Španielska bude v Rio de Janeiro reprezentácia Chile (v stredu 18. júna o 21.00 SELČ), Holandsko si o tri hodiny skôr v Porto Alegre zmeria sily s Austráliou.

Priebeh zápasu

Španieli vyrukovali na "oranjes" v netradičnej bielej kombinácii dresov a začala sa vysoko taktická bitka dvoch európskych gigantov. Po úvodnom oťukávaní Robben v 8. minúte "narysoval" peknú uličku na Sneijdera, ktorý postupoval na Casillasa, ale jeho zakončenie nemalo gólové parametre a španielsky brankár loptu pohodlne vyrazil. Holanďania sa sústredili najmä na pozorné bránenie, ale aj tak sa ich súperom podarilo dvakrát dostať do nádejnej pozície. Costa však individuálne nedokázal zužitkovať dobré prihrávky Xaviho a Silvu, pričom sa vôbec nedostal k ohrozeniu Cillessena.

Naturalizovaný Brazílčan dostal v 26. minúte ďalšiu nádejnú loptu do šestnástky, pri jej spracovaní mu v sklze "potiahol" nohu de Vrij a rozhodca odpískal jedenástku pre Španielov. Cillessen síce vystihol smer strely Xabiho Alonsa, ale gólu zabrániť nedokázal - 1:0. V 43. minúte Iniesta skvele vysunul Silvu, ktorý sa mierne z uhla rozhodol vyskúšať prehodiť Cillessena, ten však loptu vyrazil na roh. Už o pár desiatok sekúnd platilo nepísané futbalové pravidlo nedáš - dostaneš. Z hĺbky poľa na ľavej strane dostal od Blinda skvelú loptu do svojho územia van Persie, ktorý ju ekvilibristickým podvihnutím poslal ponad bezmocne sa prizerajúceho Casillasa - 1:1.

Holanďanom sa po prestávke podarilo dokonať famózny obrat. V 53. minúte sa opäť do role asistenta prevtelil Blind, ktorý ľahúčko preniesol loptu na Robbena, ten sa v pokutovom území pohral s Piquem a nezadržateľne skóroval - 1:2. Dvojgólová studená sprcha s úradujúcimi majstrami sveta zamávala, na takýto priebeh zápasu si po dlhých rokoch dominancie odvykli. Španielov sa začala zmocňovať nervozita, dôkazom boli aj Costove nešportové strkanice pri súbojoch s obrancami súpera. Po hodine hry mohlo byť s nimi ešte horšie, keď van Persie rozozvučal brvno. Túto predzvesť Španieli nevzali vážne a napokon inkasovali aj tretíkrát. Po centri Sneijdera na vzdialenejšiu žrď sa hlavou presadil de Vrij a vidina bodového zisku sa zdecimovanej "Furii Roja" rozplývala - 1:3.

V 69. minúte Silva síce dopravil loptu do brány, ale gól pre ofsajd neplatil. O štyri minúty si Španieli vypili kalich horkosti do dna. Casillas trestuhodne neodkopol loptu pred nabiehajúcim van Persiem a ten ju špičkou kopačky poslal do siete - 1:4. Štadiónom sa niesli oslavné ódy fanúšikov v oranžových dresoch a Španieli v duchu odrátavali zostávajúce minúty do konca stretnutia. Ich deravá obrana ešte v 80. minúte inkasovala piaty direkt od Robbena, ktorý doslova zosmiešnil stopérov i Casillasa - 1:5. A to ešte španielsky gólman zabránil šiestemu gólu, keď "vychytal" Wijnalduma i Robbena, ktorému pokazil radosť z hetriku.
B-skupina, 1. kolo:

Španielsko - Holandsko 1:5 (1:1)
Góly:
27. Xabi Alonso (z 11 m) - 44. a 72. van Persie, 53. a 80. Robben, 65. de Vrij. ŽK: Casillas - de Guzman, de Vrij, van Persie. Rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 48.000 divákov.

Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso (63. Pedro) - Silva (78. Fabregas), Xavi, Iniesta - Costa (63. Torres)

Holandsko:
Cillessen - Vlaar, de Vrij (77. Veltman), Martins Indi - Janmaat, de Jong, de Guzman (62. Wijnaldum), Blind - Sneijder - van Persie (79. Lens), Robben


Hlasy po zápase (zdroj: ČT sport):
Robin van Persie, útočník Holandska (autor dvoch gólov): "Sú to neopísateľné pocity, všetci Holanďania o takomto neuveriteľnom triumfe snívali. Podarilo sa nám niečo fantastické a užívame si to. Získali sme fantastické tri body. Môj gól bol dôležitým momentom v zápase, ale tým bol aj zásah na 2:1. Prišiel rýchlo v druhom polčase, ale neuspojil nás. Nestačilo nám vedenie 2:1 či 3:1, išli sme ďalej a hrali našu hru až do konca."
Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Prvý polčas bol dobrý, dominoval sme hre. Po prestávke sa obraz zmenili, spravili sme príliš veľa chýb a Holanďania hrajúci v eufórii ich potrestali. Vedeli sme, že prehra niekedy musí prísť. Teraz sa musíme dobre pripraviť na ďalšie dva zápasy."