Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

V Senci na zraze len 12 hráčov, Slováci začali s prípravou na Izrael

Tlačová konferencia s trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie Jánom Kozákom pred prípravným zápasom s Izraelom v Senci v nedeľu 2. marca 2014. Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zranenie brušného svalu vyradilo z nominácie brankára Matúša Kozáčika.

Bratislava 2. marca (TASR) - Na nedeľňajší zraz do Senca prišlo dvanásť hráčov z 23-členného kádra slovenskej futbalovej reprezentácie, ktorú čaká prvý tohtoročný prípravný zápas v Izraeli (v stredu 5. marca o 18.30 SEČ v Netanyi).

Klubové povinnosti si v čase konania zrazu na tradičnom mieste v Hoteli Delfín plnilo až desať hráčov - Marek Hamšík, Norbert Gyömbér, Marián Čišovský, Michal Ďuriš, Miroslav Stoch, Dušan Švento, Adam Nemec, Ján Ďurica, Kornel Saláta a Tomáš Hubočan.

Zranenie brušného svalu vyradilo z nominácie brankára Matúša Kozáčika z Viktorie Plzeň, Slováci sa tak podľa slov trénera Jána Kozáka budú pripravovať iba s dvojicou gólmanov Ján Mucha - Tomáš Košický. "Kozáčik už v predstihu hlásil zdravotné problémy, ale nominovali sme ho. Povedal nám totiž, že do zrazu bude v poriadku. Sonografické vyšetrenie však ukázalo, že zranenie je vážnejšie a tak nebude k dispozícii," informoval Kozák. Ostatní reprezentanti vrátane jediného zástupcu z Corgoň Ligy Viktora Pečovského i debutanta v A-tíme Filipa Kissa prišli v poriadku.



Duel v Izraeli poslúži ako príprava na kvalifikáciu EURO 2016 vo Francúzsku, v ktorej Slováci budú v C-skupine čeliť úradujúcim majstrom sveta a Európy Španielom, Ukrajine, Bielorusku, Macedónsku a Luxembursku. Boj o EURO začnú Kozákovci septembrovým zápasom na Ukrajine.

"Izraelčanov som videl v troch kvalifikačných zápasoch a musím povedať, že ma príjemne prekvapili. V Portugalsku po dobrom výkone remizovali, doma so Severným Írskom nešťastne hrali nerozhodne 1:1. V Rusku ich stála lepší výsledok hluchá desaťminútovka v druhom polčase. Sú technicky zdatní, silní na lopte, chcú hrať futbal," povedal Kozák na nedeľňajšom zraze, po ktorom si hráči od 18.00 h zľahka zatrénovali. V pondelok popoludní majú ďalšiu tréningovú jednotku. Následne sa aj s realizačným tímom presunú zo Senca do Trnavy, kde sa v miestnom Dome kultúry zúčastnia na slávnostnom vyhlásení ankety Futbalista roka 2013.



Tréner národného tímu chce dať v Izraeli šancu na poste defenzívneho štítu Norbertovi Gyömbérovi ako aj ďalšiemu nováčikovi a hráčovi zo stredu poľa Filipovi Kissovi. Tradične kvalitný výkon očakáva od Vladimíra Weissa, ktorý v zime zmenil pôsobisko a z Olympiakosu Pireus prestúpil do katarského klubu Lekhwiya SC. "Už na jeseň počas reprezentačných zrazov som mal z Vlada pocit, že na jednej strane je v Olympiakose rád za možnosť hrať v kvalitnom mužstve a v Lige majstrov, no zároveň nie je spokojný so svojou pozíciou. Po svalovom zranení sa vrátil do kádra, ale nedostával od trénera veľa šancí. Zvolil prestup do Kataru a momentálne hrá veľa zápasov v domácej súťaži či ázijskej Lige majstrov. Mal by byť v poriadku, ale mám obavy, ako v období od apríla do septembra zvládne zápasovú prestávku. Vladko však ukázal, že národné mužstvo ho potrebuje, keď bude podávať výkony ako v posledných troch zápasoch."

Do jesenného štartu kvalifikácie sa ešte Slováci 23. mája stretnú doma v príprave s Čiernou Horou. V druhom májovom termíne (26.5.) odohrajú prípravný duel s Ruskom v Petrohrade.



Debutant Kiss chce do zápasu s Izraelom preniesť formu z klubu

Slovenský futbalista Filip Kiss v druholigovom anglickom tíme Cardiff City dlhšiu dobu nedostával veľa priestoru, na hosťovaní v škótskom Ross County akoby ho pokropili živou vodou. Uviedol sa fantasticky, prvé dva štarty na prechodnom pôsobisku mu priniesli radosť zo štyroch gólov. Okrem znovuobjavenia chuti po futbale sa dočkal ďalšej nečakanej odmeny - premiérovej pozvánky od trénera národného tímu Jána Kozáka na prípravný zápas s Izraelom.

Na snímke stredopoliar Filip Kiss.
FOTO TASR/Štefan Puškáš
"Trošku ma nominácia prekvapila, pretože som pred odchodom do Ross County dlhšiu dobu nehrával. Tréner Kozák ma však asi pozorne sledoval a videl, že sa mi darí. Je vidno, že si vyberá do nominácie hráčov podľa formy. Verím, že tú moju prenesiem z klubu do reprezentácie a pokiaľ nastúpim, tak podám dobrý výkon," povedal 23-ročný stredopoliar na nedeľňajšom zraze v Senci.

Napriek tomu, že je nováčikom v A-tíme, pozná 80-90 percent spoluhráčov, ktorí sú v reprezentačnom kádri. "Či už z dvadsaťjednotky, alebo ako súperov. V každom prípade si myslím, že sa tu zišiel dobrý kolektív," dodal Kiss. Podľa neho bude dôležité, aby Slováci odštartovali rok dobrým výsledkom v Izraeli. "Chceme vyhrať, ale ešte dôležitejšie je, aby sme podali kvalitný výkon a potešili ľudí, ktorí nám budú držať palce. Nebude to jednoduchý zápas, Izrael už vonkoncom nie je slabý súper."

Cieľom Ross County v tejto sezóne je udržať sa v škótskej Premier League. Momentálne klub okupuje barážovú 11. priečku, no iba horšie skóre delí Kissovho chlebodarcu od desiateho Particku Thistle. "Mojím prvoradým cieľom bolo pravidelne hrať a ukázať, že viem hrať futbal. Čo sa týka klubových ambícií, tou samozrejmou je vyhnúť sa baráži. Zatiaľ ide všetko ako po masle, nemôžem si na nič sťažovať. Verím, že do konca sezóny ešte pridám nejaké góly, aby som na seba upriamil pozornosť a vybojoval si v lete lepší angažmán," povedal Kiss, ktorý si pochvaľuje atmosféru zápasov v škótskej lige. "Nie sú tam síce také veľké štadióny ako v druhej anglickej lige, ale ľudia tu futbal milujú a chodia na tribúny. My máme štadión s kapacitou 7000 miest a chodí na naše zápasy 4-5 tisíc divákov. Zápasy so Celticom Glasgow sú sviatkom, ale aj ďalšie tímy majú svoju kvalitu. Je to dobrá súťaž."

nominácia SR na zápas s Izraelom (5. marca, Netanya):
brankári: Ján Mucha (Krídla Sovietov Samara), Tomáš Košický (Novara Calcio)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad), Marián Čišovský (Viktoria Plzeň), Dušan Švento (Red Bull Salzburg), Kornel Saláta (Tom Tomsk)
stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Norbert Gyömbér (Catania Calcio), Filip Kiss (Ross County FC), Samuel Štefánik (NEC Nijmegen), Stanislav Šesták (Bursaspor), Marek Hamšík (SSC Neapol), Vladimír Weiss (Lekhwiya SC), Róbert Mak (1. FC Norimberg), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Miroslav Stoch (PAOK Solún)
útočníci: Adam Nemec (1. FC Union Berlín), Martin Jakubko (FK Amkar Perm), Filip Hološko (Besiktas Istanbul)