Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Futbal

Šejk Ahmad poprel svoju vinu, no odstúpil z postu vo FIFA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prezident Ázijskej olympijskej rady (OCA) mal na základe výpovede bývalého funkcionára FIFA Richarda Laia na newyorskom súde údajne podplatiť voličov.

Berlín 30. apríla (TASR) - Kuvajtský šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah v nedeľu rezignoval na svoj post v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) po tom, čo ho obvinili z korupcie.

Prezident Ázijskej olympijskej rady (OCA) mal na základe výpovede bývalého funkcionára FIFA Richarda Laia na newyorskom súde údajne podplatiť voličov. Šejk zverejnil stanovisko, že v májových voľbách (8. mája) už nebude kandidovať na post v Rade FIFA, ktorý doteraz zastával.

"Pokiaľ ide o nelegálne platby Richardovi Laiovi, môžem povedať len to čo predtým, že dôrazne popieram akékoľvek previnenia. Budem spolupracovať so všetkými príslušnými orgánmi, aby som vyvrátil tieto pre mňa úplne prekvapivé obvinenia. Na druhej strane, nechcem, aby sa vytvorili spory a odviedli pozornosť od nadchádzajúcich kongresov FIFA a AFC. Preto som sa po dôkladnom zvážení rozhodol, že je v najlepšom záujme FIFA a AFC, aby som stiahol svoju kandidatúru do Rady FIFA a rezignoval zo svojich súčasných postov vo futbalových orgánoch," povedal.

Ešte vo štvrtok sa pred newyorským súdom priznal ku korupcii Richard Lai. Prezident futbalovej asociácie Guamu a člen komisie FIFA pre audit prijal v roku 2011 úplatok vo výške 100.000 dolárov, aby zahlasoval za predstaviteľa Ázijskej futbalovej konfederácie. Hoci sa v dokumentoch newyorského súdu nespomína meno kuvajtského šejka, Lai mal povedať, že "spolusprisahanec číslo dva bol prezident Ázijskej olympijskej rady". OCA uviedla, že šejk Ahmad "bude dôrazne brániť svoju povesť a integritu". Informovala o tom agentúra AP.