Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Straka pred Neapolom: Ak budeme drzí, môžeme ich prekvapiť

Tlačová konferencia ŠK Slovan Bratislava pred zápasom 2. kola I - skupiny EL UEFA ŠK Slovan Bratislava - SSC Neapol. Na snímke tréner František Straka. Bratislava, 1. októbra 2014 Foto: TASR/Michal Svítok

Obrovská pozornosť sa sústredí najmä na kapitána Neapolu, slovenského reprezentanta a odchovanca Slovana Bratislava Mareka Hamšíka.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Z tábora slovenského futbalového majstra Slovan Bratislava pred štvrtkovým sviatkom na Pasienkoch v zápase 2. kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 s talianskym SSC Neapol zaznieva túžba odovzdať proti favoritovi konfrontácie maximum možné v súčasnej neružovej situácii. Zverenci trénera Františka Straku sú síce v hernej aj výsledkovej kríze, ale prípadné úspešné zvládnutie zápasu, ktorý patrí k vrcholom ich jesenného pôsobenia v európskych pohároch, by ich z nej mohlo vyviesť.

"Situácia je veľmi nepríjemná, no privítať tu SSC Neapol, je niečo fantastické. Na toto sme čakali. Každý sa na to musí tešiť," povedal kouč "belasých" na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii a na prípadný spôsob, ako sa snažil hráčov pred súbojom s tímom kapitána Mareka Hamšíka namotivovať a zdvihnúť, doplnil: "Môj prístup je rozanalyzovať s chlapcami, kde sme. Hráme proti SSC Neapol, apelujem na nich, aby odovzdali všetko čo môžu. Musia sa na to tešiť. Musíme vedieť vyjsť aj z tejto situácie. Musíme sa zomknúť a urobiť všetko, čo je v našich silách. My sa môžeme iba odraziť vyššie."

Obrovská pozornosť sa sústredí najmä na kapitána Neapolu, slovenského reprezentanta a odchovanca Slovana Bratislava Mareka Hamšíka: "Musím povedať, že Hamšík je úžasný hráč, vždy som ho obdivoval, s akou inteligenciou hrá. Ak už je niekto kapitán Neapolu, je to niečo úžasné. Celá Bratislava aj Slovensko sa musí tešiť, že je tu taký skvelý hráč. Teším sa na neho, hoci osobne ho nepoznám, videl som ho iba v televízii. Začínal tu, tu má korene, dokázal predať svoj talent a je príkladom aj pre našich mladých hráčov."

Podľa českého lodivoda by recept na výber španielskeho kouča Rafaela Beniteza mohol viesť cez odvážnu hru a maximálnu efektivitu v zakončení. "Musíme byť ďaleko viac dôraznejší v koncovke. Musíme túžiť dať gól. V Berne sme trafili trikrát žrď a chýbalo nám aj šťastíčko. Sú rýchli v prechodovej fáze. Majú veľa individualít. Musíme byť veľmi obozretní. Sú veľmi nebezpeční aj za obranou súpera. Ale sú tu aj možnosti, ktorými sa my môžeme presadiť. Ak budeme hrať drzo, odvážne a nebudeme sa báť, mohli by sme ich prekvapiť," uviedol Straka.

Podľa brankára domácich Dušana Perniša si jeho tím musí dať pozor nielen na Hamšíka, ale na celý hviezdami preplnený káder hostí: "Neapol nie je o jednej alebo dvoch osobnostiach. Je to celý mančaft dobrých hráčov. Pozná ich celý futbalový svet. My sa ale musíme sústrediť na seba a na to, ako eliminovať silné stránky celého Neapolu." Za hráčsku kabínu dostal pred médiami slovo aj stopér Branislav Niňaj: "Všetci sme čakali na zápasy EL a teraz sa treba ukázať. Že vieme hrať futbal, že sa nebojíme, a že sa vieme dostať z tej krízy, ktorá nás teraz postihla."

Hamšík chce víťazstvo


Taliansky favorit štvrtkovej konfrontácie 2. kola I-skupiny futbalovej Európskej ligy UEFA 2014/2015 SSC Neapol nehodlá napriek momentálnej fazóne jeho hostiteľa Slovana Bratislava na Pasienkoch nič podceniť. Slovami slovenského kapitána Mareka Hamšíka, odchovanca "belasých", chce tím španielskeho kouča Rafaela Beniteza hrať svoju hru a dosiahnuť potrebné víťazstvo.

Tlačová konferencia SSC Neapol pred zápasom 2. kola I-skupiny EL UEFA ŠK Slovan Bratislava - SSC Neapol. Na snímke Marek Hamšík. Bratislava, 1. októbra 2014
Foto: TASR/Michal Svítok
Pre špílmachra hostí bude mať duel proti bývalému klubu špeciálny náboj. "Určite to bude špeciálne, lebo som dva a pol roka hral za Slovan. Zo Slovana som sa dostal do veľkého futbalu a na to nikdy nezabudnem. V Bratislave som bol bez rodičov a profesionálne som rástol. To sa potom zopakovalo aj v Brescii," povedal Hamšík na oficiálnej predzápasovej konferencii.

Do ostrosledovaného súboja pôjde on, i jeho spoluhráči s jasne stanovenými prioritami, ktoré neovplyvní ani prvé zlé vykročenie "belasých" v Berne (0:5), resp. domáca výhra Neapola nad Spartou Praha (3:1): "Každý zápas je iný, aj tento bude. Slovan výsledkovo odohral zlý zápas, ale mal neuznaný gól, nastrelil tyčky, brvno, čo som si prečítal. My sa musíme sústrediť na seba, pokúsiť sa odohrať dobrý zápas a nič nepodceniť. Poznám celý káder, mám tam kamarátov, ale na ihrisku pôjde všetko bokom. Každý chce vyhrať."

Od Slováka sa jeho tímoví spoluhráči pokúšali pred zápasom vymámiť niekoľko základných informácií o Slovane, Bratislave či štadióne. "Spoluhráči sa ma vypytovali, ako dlho som tu hral, na štadión a podobné maličkosti. Zaujímavé je, že toto je štadión vtedajšieho rivala Slovanu," dodal bývalý hráč Brescie.

Kouč hostí Benitez rovnako ako Hamšík jasne zadeklaroval, že Taliani majú v Bratislave stanovený cieľ odniesť si tri body a vypracovať si výbornú pozíciu na postup: "Naša idea, moja idea, je, že môžeme rotovať aj viacerých hráčov. Každý týždeň hráme po dva zápasy, preto hráči musia ukázať svoje kvality, zanietenie a motiváciu. Chceme zajtra zvíťaziť, Európska liga má momentálne našu prioritu, hoci my sa pokúšame zvíťaziť v každom zápase. Najbližší je zápas vo štvrtok, preto je aj najdôležitejší." Na adresu Hamšíka španielsky kouč skonštatoval: "Marek je dôležitým hráčom pre nás, aj pre slovenskú reprezentáciu, má obrovské kvality. To už dokázal aj v minulosti a potvrdzuje to i teraz. Marek však vie, že stále môže ešte vydať zo seba viac, a môže byť ešte lepším futbalistom."

Benitez má výber českého kolegu Františka Straku naštudovaný: "O Slovane máme informácie. Sledovali sme jeho zápasy. Jeho hráči vedia dať gól a majú aj dobrú obranu. Aj z historického hľadiska patrí Slovan medzi najlepšie slovenské kluby. V Berne síce zlyhali, ale úroveň Slovana je i tak vysoká. Výsledky nie vždy dokazujú skutočnú kvalitu. Ak chceme zajtra uspieť, musíme podať čo možno najlepší výkon."