Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Švajčiari už po desiaty raz na šampionáte, Ekvádor bez Castilla

Na archívnej snímke z 15. novembra 2013 švajčiarsky futbalový tím pózuje pred priateľským zápasom v Soule. Foto: TASR/AP

Väčšina švajčiarskych reprezentantov má za sebou úspešnú klubovú sezónu v nemeckej Bundeslige alebo talianskej Serii A.

Brasilia 13. júna (TASR) - Futbaloví reprezentanti Švajčiarska, ktorí sa v Brazílii predstavia na svojom jubilejnom desiatom svetovom šampionáte v histórii, odohrajú úvodný zápas E-skupiny proti Ekvádoru v nedeľu o 18.00 h SELČ na štadióne v Brasilii. Tím Ekvádoru, ktorý skončil v juhoamerickej kvalifikácii na štvrtom mieste, sa musí už v zápase s "Helvétmi" vyrovnať s absenciou kľúčového stredopoliara Segundu Castilla.

Podľa papierových predpokladov je jasným favoritom Švajčiarsko, ktoré figuruje na šiestom mieste svetového rebríčka FIFA, zatiaľ čo Ekvádor okupuje 26. priečku. Navyše, zverenci trénera Ottmara Hitzfelda prešli kvalifikačným cyklom bez jedinej prehry a v minulom roku ako jediní zdolali tím Brazílie. Za posledné dva roky majú na konte jedinú prehru.

"Ani v najmenšom nepremýšľam o tom, že by som skončil na záver s prehrami," cituje agentúra dpa 65-ročného Hitzfelda, pre ktorého bude "mundial" v Brazílii posledným veľkým turnajom v jeho úspešnej kariére. "Naším hlavným bodom, na ktorý sa sústreďujeme, je postup zo skupinovej fázy. To je naša hlavná prekážka. Aby sme ju prekonali, tak musíme do toho obetovať všetky naše sily."

Väčšina švajčiarskych reprezentantov má za sebou úspešnú klubovú sezónu v nemeckej Bundeslige alebo talianskej Serii A, pričom 22-ročný krídelník Xherdan Shaqiri by mal patriť medzi ozdoby "brazílskeho šampionátu." Mužstvo "Nati" tvoria viacerí hráči s kosovským naturelom, Gelson Fernandes sa narodil na Kapverdách, Johan Djourou v Pobreží Slonoviny. Medzi opory Švajčiarska patria aj Diego Benaglio, Philippe Senderos, Valon Behrami či Stephan Lichtsteiner. Pred ôsmimi rokmi vypadli Švajčiari na MS v Nemecku už v osemfinále napriek tomu, že v štyroch vystúpeniach neinkasovali v riadnom hracom čase a predĺžení ani jeden gól.

Pri vynútenej absencii defenzívneho stredopoliara Castilla sa bude Ekvádor spoliehať najmä na skúsenosti legionára Manchestru United Antonia Valenciu, náladového útočníka Jeffersona Montera a uzdraveného kanoniera Felipe Caiceda z klubu Al-Jazira. Tridsaťdvaročný legionár Al-Hilalu Castillo si zranil koleno v súboji s Mexičanom Luisom Montesom v prípravnom zápase. Na jeho miesto Ekvádorčania povolali Osvalda Mindu.

Najsilnejšou stránkou ekvádorského tímu je hra po krídlach. "La Tricolor", ktorí sa predstavia na treťom finálovom turnaji majstrovstiev sveta, predtým dvakrát stroskotali v skupinovej fáze. Zverenci trénera Ekvádoru Reinalda Ruedu, ktorý doviedol pred štyrmi rokmi na svetový šampionát do JAR tím Hondurasu, dokázali v prípravných zápasoch uhrať remízu s Argentínou (0:0), Holandskom (1:1) aj Anglickom (2:2). V juhoamerickej kvalifikácii však výrazne ťažili z domácich duelov v Quite, ktoré sa hrali vo výške 2800 metrov nad morom. Vonku pritom Ekvádor päťkrát prehral a trikrát remizoval.

E-skupina, 1. kolo:

ŠVAJČIARSKO - EKVÁDOR, nedeľa o 18.00 SELČ, štadión Nacional de Mane Garrincha, Brasilia

Pravdepodobné zostavy:

Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djorou, Senderos, Ziegler - Behrami, Džemaili - Shaqiri, Xhaka, Mehmedi - Seferovič

Ekvádor: Banguera - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayovi - A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero - E. Valencia, Caicedo