Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Vo veku 91 rokov skonala anglická futbalová legenda Tom Finney

Tom Finney Foto: TASR/AP

Finney, ktorý v rokoch 1954 a 1957 získal v Anglicku ocenenie pre najlepšieho hráča sezóny, ukončil profesionálnu kariéru v roku 1960.

Preston 15. februára (TASR) - Vo veku 91 rokov v piatok skonala anglická futbalová legenda Tom Finney.
Univerzálny útočník odohral v reprezentačnom drese Albionu 76 duelov, v ktorých zaznamenal 30 gólov. Kompletnú klubovú kariéru strávil v tíme Preston North End. V jeho drese nastúpil na 473 stretnutí s bilanciou 210 gólov.

"Preston North End s ľútosťou oznamuje správu o smrti Sira Toma Finneyho. Bol jedným z najlepších hráčov akýkedy obliekal dres nášho klubu a svojimi výkonmi sa zaradil medzi legendy Anglicka. Česť jeho pamiatke," uvádza sa v stanovisku na oficiálnom klubovom webe www.pnfc.net.

Finney, ktorý v rokoch 1954 a 1957 získal v Anglicku ocenenie pre najlepšieho hráča sezóny, ukončil profesionálnu kariéru v roku 1960. Následne vykonával profesiu inštalatéra, v dôchodku prispieval do novín komentármi o futbale.

"Bol to skvelý muž a mal veľkú zásluhu na rozvoji futbalu v Prestone a okolí. Pre tamojších ľudí bol legendou," povedal o Finneym najlepší anglický strelec histórie Sir Bobby Charlton.

V roku 1998 ocenila Finneyho zásluhy aj anglická kráľovná Alžbeta II, ktorá ho pasovala za rytiera.