Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Tréner Vrba sa vracia do Plzne, s Viktoriou podpísal trojročnú zmluvu

Pavel Vrba, archívna snímka. Foto: TASR

Päťdesiatriročný kouč stál pri zrode modernej zlatej éry Plzne. Prebral ju prvýkrát v roku 2008.

Plzeň 4. mája (TASR) - Český futbalový majster Viktoria Plzeň a tréner Pavel Vrba opäť spojili svoje cesty. Ako vo štvrtok informoval klubový web, Vrba od leta prevezme kormidlo Viktorie, keď sa v Štruncových sadoch dohodol a následne podpísal zmluvu na tri roky.

Päťdesiatriročný kouč stál pri zrode modernej zlatej éry Plzne. Prebral ju prvýkrát v roku 2008. V ročníku 2010/11 s ňou získal titul, v sezóne 2011/2012 postúpil do základnej skupiny Ligy majstrov. V ročníku 2012/13 s ňou opäť získal titul a v sezóne 2013/14 s ňou opäť postúpil do skupinovej fázy LM. "Naša liga išla podľa mňa výkonnostne hore a postúpiť do Ligy majstrov je to najvzácnejšie, čo môžete pre český klub urobiť. Všetci radi spomíname na Ligu majstrov, keď sme ju hrali v Plzni. Určite urobíme všetko pre to, aby sme ju sem znovu vrátili," povedal Vrba na tlačovej konferencii.

Koncom roka 2013 sa rozhodol prebrať českú reprezentáciu, pričom bol kandidátom aj pre tú slovenskú. S národným tímom postúpil na EURO 2016 vo Francúzsku, tam ale skončili Česi už v základnej skupine. Následne odišiel do Ruska, ale v Anži Machačkala vydržal len pol roka. O Vrbove služby prejavilo záujem viacero klubov, vrátane Sparty Praha: "Zahraničie bolo mojou prioritou, komunikoval som s niektorými klubmi, ale nakoniec z toho nebol podpis zmluvy. Zvolil som si Plzeň, tým končia všetky špekulácie."

Do leta bude pôsobiť vo funkcii trénera Plzne Zdeněk Bečka. Potom ho nahradí Vrba, ktorý v Plzni získal aj Český pohár a Superpohár a šesťkrát ovládol hlasovanie o trénera roka v rámci ankety Futbalista roka. "Nechcel som im do ničoho zasahovať, preto som aj predlžoval svoje rozhodnutie a do žiadneho českého klubu som sa nehrnul. Chcel som začať od novej sezóny, s vlastnou víziou, vlastnými vecami. Nebránim sa nejakému posilneniu, ale určite nevymeníme celú jedenástku alebo šesť hráčov zo základu. Na to nie je dôvod. Skôr by sme mali družstvo zúžiť," citoval idnes.cz Vrbu.

V tíme úradujúceho majstra pôsobia slovenskí legionári - brankár Matúš Kozáčik, stredopoliari Patrik Hrošovský a Jakub Hromada, útočník Marek Bakoš a na súpiske je stále napísaný aj Marián Čišovský, ktorý trpí na nevyliečiteľnú chorobu ALS.