Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Guľa pred odvetou v Bilbau: Hrať na 0:0 by nebola dobrá stratégia

Na archívnej snímke tréner MŠK Žilina Adrián Guľa Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cesta ďalej vedie cez balans ako v obrane, tak cez aktivitu v útoku, uviedol tréner.

Bilbao 26. augusta (TASR) - Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina podľa slov trénera Adriána Guľu neupustia od svojho tradičného štýlu ani v odvetnom zápase play off Európskej ligy UEFA 2015/2016. Na ihrisku španielskeho Athletica Bilbao nastúpia vo štvrtok s tesným jednogólovým náskokom po domácej výhre 3:2 a s vedomím, že akýkoľvek postupový výsledok im zabezpečí účasť v skupinovej fáze EL.

Kouč Guľa odmietol dohady, že "šošoni" budú na horúcej baskickej pôde štadióna San Mames hrať na remízu. "Cesta ďalej vedie cez balans ako v obrane, tak cez aktivitu v útoku. Pretože hrať len na to, že na ihrisku súpera ubránime 0:0, by nebola dobrá stratégia. Aj preto budeme potrebovať výraznú kompaktnosť v defenzíve a zodpovednú aktivitu v ofenzíve. Obavy zo súpera nemáme, vieme, kde sú jeho silné stránky. Domácich hráčov navyše bude hnať dopredu množstvo fanúšikov. O kvalitách Athletica sa nemusíme baviť, videli sme veľa ich zápasov. Náš rešpekt voči súperovi, ktorý je stále favoritom na postup, je veľký, ale už doma sme ukázali, že mu to dokážame výrazne sťažiť. Do zápasu rozhodne pôjdeme s ostrou žilinskou mentalitou i s veľkou túžbou postúpiť ďalej," povedal na stredajšej predzápasovej tlačovej konferencii žilinský kormidelník. Základnú zostavu prezradiť nechcel, ale svoju predstavu o nej už má. "Všetko čo môžem povedať je, že mám dvadsať hráčov pripravených do boja. Definitívne rozhodnutie o zostave robím vždy až v deň zápasu. Je to aj otázka zdravotného stavu či aj toho, ako sa každý jeden hráč ukáže na záverečnom tréningu. Prezradím aspoň to, že na jednej až dvoch pozíciách je základná zostava stále otvorená," dodal.

Štadión San Mames má oficiálnu kapacitu 53.289 divákov a patrí medzi najkrajšie futbalové stánky v severnom Španielsku. Uchvátený ním bol aj Jakub Paur. "Odjakživa sú naše sny aj o tom, aby sme mohli hrať na takýchto štadiónoch. Je to niečo neskutočné, nič podobné som v živote nevidel. Je to skutočne krásny štadión. Diváci budú samozrejme podporovať domácich, ale ja verím, že sa nám tu zajtra podarí uhrať postupový výsledok. Budeme tvrdo bojovať do poslednej sekundy a na ihrisku necháme srdce," vyznal sa žilinský stredopoliar. Do odvety by mal v drese Athletica zasiahnuť už aj kanonier Aritz Aduriz, ktorý vo finálovom dvojzápase o španielsky Superpohár strelil do siete FC Barcelona štyri góly. "V prvom zápase u nás nehral, ale aj tak Bilbao postavilo kvalitné mužstvo, lebo kvalitných hráčov má dostatok. Určite aj o ňom sa budeme baviť na taktickej porade. Myslím však, že naša obrana má na to, aby mu nedovolila streliť gól," dodal Paur.



Ešte v utorok Aduriz trénoval len individuálne, ale tréner Bilbaa Ernesto Valverde na tlačovke Athletica potvrdil, že jeho elitný útočník je už zdravotne fit. Domáci však nenastúpia v plnej sile, keď im bude chýbať zranené trio Mikel San Jose, Ander Iturraspe, Inaki Williams. Otázny je aj štart dvojice Mikel Balenziaga, Xabier Etxeita. "Máme niekoľko zranených hráčov, to je pravda, ale nič to nemení na našom cieli. Chceme vyhrať a postúpiť do skupinovej fázy súťaže. Žilina hrala v prvom zápase veľmi dobre, my naopak musíme našu hru zlepšiť. Verím, že aj s pomocu našich fanúšikov to dokážeme," povedal obranca Athletica Eneko Boveda pre denník AS.

Bilbao je klub so slávnou históriou, založili ho už v roku 1898 a osemkrát získal španielsky titul - naposledy však v roku 1984. V roku 2012 hrali Baskovia finále EL, v ktorom prehrali s Atleticom Madrid. V skupinovej fáze sa v ročníku 2011/2012 stretli dvakrát so Slovanom Bratislava, ktorý zdolali doma aj vonku 2:1. "Los Leones" skončili v minulej sezóne na 7. mieste Primera Division, no v Copa del Rey prehrali až vo finále s Barcelonou.

Odvetný zápas play off Európskej ligy UEFA 2015/2016 Athletic Bilbao - MŠK Žilina má výkop vo štvrtok o 20.45 h a v priamom prenose ho odvysiela Dvojka. Ako hlavný rozhodca ho povedie Švéd Martin Strömbergsson.