Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Japonskí futbalisti podľahli Kolumbii 1:4, Kolumbia víťazom skupiny

Hráči Kolumbie sa tešia po strelení druhého gólu. Foto: TASR/AP

Japonci získali na šampionáte len jeden bod.

Cuiaba 24. júna (TASR) - Futbalisti Kolumbie triumfovali v utorňajšom zápase C-skupiny na MS v Brazílii nad Japonskom 4:1. Už pred duelom v Arena Pantanal v meste Cuiaba mala Kolumbia istý postup do osemfinále po výhrach nad Gréckom a Pobrežím Slonoviny. Juhoameričania sa stali víťazmi skupiny s 9 bodmi a v osemfinále ich v sobotu 28. júna v Rio de Janeiro čakal kontinentálny rival Uruguaj (22.00 SELČ). "Modrí samuraji" z Japonska na finálovom turnaji skončili.

"Los Cafeteros" dostal do vedenia Juan Cuadrado z penalty v 17. minúte, no v 45.+2 minúte vyrovnal Šindži Okazaki. O výsledku rozhodol dvoma gólmi v druhom dejstve Jackson Martinez a pekným sólom sa presadil aj James Rodriguez. V 85. minúte sa dostal do brány víťazov aj Faryd Mondragon, a stal sa vo veku 43 rokov a tri dni najstarším hráčom v histórii MS, ktorý si zahral na finálovom turnaji.

Argentínsky tréner Kolumbie Jose Pekerman prekopal zostavu a urobil osem zmien oproti základu proti "slonom". Taliansky kouč Japonska Alberto Zaccheroni siahol k dvom zmenám a nasadil útočníka Šindžiho Kagawu a stredopoliara Tošihira Aojamu. Japonci, ktorí pred súbojom na prípadný postup potrebovali vyhrať vyšším rozdielom a dúfať, že africký tím zaváha s Grékmi, získali na šampionáte len jeden bod.

Fotogaléria: MS vo futbale: Japonsko - Kolumbia


Priebeh zápasu

Zápas C-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Japonsko - Kolumbia na štadióne Arena Pantalan v brazílskom meste Cuiaba 24. júna 2014.
Foto: TASR/AP
V horúčave 31 stupňov Celzia sa hral zaujímavý futbal. Japonci sa snažili, boli aktívni, ale inkasovali ako prví. V 16. minúte zbytočne v šestnástke Kono v sklze fauloval Ramosa a Cuadrado z penalty suverénne otvoril skóre. V 26. minúte mohol vyrovnať Kagawa, jeho strelu pekne vyrazil Ospina. V 33. minúte sa nepresadil ani z priameho kopu Honda. Kolumbia mohla zvýšiť vedenie v 42. minúte, ale Martinez netrafil do odkrytej brány. A tak ázijský tím trestal, v 45.+2 minúte pekne nacentroval Honda a Okazaki sa ešte krajšie vrhol do lopty a rybičkou vyrovnal.

Pekerman poslal do druhého polčasu dve nové tváre a dobrú formu Kolumbia potvrdila v 55. minúte, keď úplne rozobrala obranu "modrých samurajov". Po peknej kombinácii sa lopta dostala k Martinezovi, ktorý krížnou presnou strelou opäť strhol vedenie na jej stranu.

Hralo sa hore-dolu

Tréner Japonska Alberto Zaccheroni počas zápasu C-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Japonsko - Kolumbia na štadióne Arena Pantalan v brazílskom meste Cuiaba 24. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Interesantný duel pokračoval, po hodine hry mohol vyrovnať Okubo, keď center Nagatoma podbehol brankár Ospina, ale hradbu tiel neprehlavičkoval. Ten istý hráč o šesť minút pekne prenikol, jeho strela z uhla z päťky ale išla len nad bránu. Hralo sa hore-dolu, Japonci sa snažili udržať nádej a otočiť výsledok, ale Kolumbia tiež hrozila po rýchlych akciách.

A jedna jej vyšla v 82. minúte, kolmú prihrávku si prebral v šprinte disponovaný Martinez, zasekol si obrancu a utešenou strelou obstrelil bezmocného gólmana Kawašimu. Skóre zápasu v 90. minúte uzavrel po peknom sóle Rodriguez.

C-skupina, 3. kolo:
Japonsko - Kolumbia 1:4 (1:1)
Góly:
45.+2 Okazaki - 55. a 82. Martinez, 17. Cuadrado (z 11 m), 90. Rodriguez, ŽK: Kono - Guarin. Rozhodovali: Proenca - Miranda, Trigo (všetci Port.), 40.340 divákov.

Japonsko: Kawašima - Učida, Konno, Jošida, Nagatomo - Hasebe, Aojama (62. Jamaguči) - Kagawa (85. Kijotake), Honda, Okazaki (69. Kakitani) - Okubo

Kolumbia: Ospina (85. Mondragon) - Arias, Balanta, Armero, Valdes - Guarin, Mejia, Cuadrado (46. Carbonero), Quintero (46. Rodriguez) - Ramos, Martinez


Tabuľka C-skupiny:
1. Kolumbia 3 3 0 0 9:2 9
2. Grécko 3 1 1 1 2:4 4
-------------------------------------------
3. Pobrežie Slonoviny 3 1 0 2 4:5 3
4. Japonsko 3 0 1 2 2:6 1

Program osemfinále MS:
sobota 28. júna
osemfinále:

Brazília - Chile, 18.00, Belo Horizonte
Kolumbia - Uruguaj, 22.00 Rio de Janeiro

nedeľa 29. júna
osemfinále:

Holandsko - Mexiko, 18.00, Fortaleza
Kostarika - Grécko, 22.00, Recife

pondelok 30. júna
osemfinále:

1E - 2F, 18.00, Brasilia
1G - 2H, 22.00, Porto Alegre

utorok 1. júla
osemfinále:

1F - 2E, 18.00, Sao Paulo
1H - 2G, 22.00, Salvador