Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Klinsmann aj Löw nebudú hrať na remízu

Jürgen Klinsmann Foto: TASR/AP

Američania i Nemci majú po dvoch zápasoch na konte štyri body, druhému menovanému tímu stačí zásluhou lepšieho skóre na celkový triumf aj remíza.

Recife 25. júna (TASR) - Nie favorizované Portugalsko, ale futbalisti USA budú súpermi Nemecka vo štvrtkovom súboji na MS v Brazílii, ktorý rozhodne o víťazovi základnej G-skupiny. Američania i Nemci majú po dvoch zápasoch na konte štyri body, druhému menovanému tímu stačí zásluhou lepšieho skóre na celkový triumf aj remíza.

Tá by vyhovovala aj zverencom trénera Jürgena Klinsmanna, pod vedením ktorého USA dosiahli v posledných rokoch na medzinárodnej scéne veľmi kvalitné výsledky. Klinsmann však odmietol akékoľvek dohady o tom, že využije svoje známosti a vplyv a so svojimi krajanmi sa bude chcieť dohodnúť na deľbe bodov. "My na remízy nehráme, aj zápas s Portugalskom sme mali vyhrať, nebyť gólu súpera v posledných sekundách duelu. Som presvedčený, že oba tímy pôjdu do štvrtkového stretnutia so snahou triumfovať a postúpiť tak zo skupiny z prvého miesta," povedal Klinsmann po utorkovom tréningu. So súčasným koučom Nemecka Joachimom Löwom ho viaže dlhoročné priateľstvo, v roku 2006 spolu viedli "Nationalelf" na svetovom šampionáte na domácej pôde. Nemci vtedy získali bronz.

Dohodu o remíze, alebo ako Nemci z histórie hovoria "pakt o neútočení", odmietol pred duelom s USA aj Löw. "Nad ničím takým ani nerozmýšľame. Môžem vám garantovať, že budeme hrať na víťazstvo. S trénerom Klinsmannom som sa počas šampionátu ešte ani nestretol a určite tak neplánujem učiniť v najbližších dňoch," odmietol akékoľvek neférové dohody Löw.

Práve Nemci majú na svojom konte posledný škandál ohľadne podobných džentlmenských paktov. Na MS 1982 najskôr šokujúco prehrali s Alžírskom 1:2, potom sa však dohodli na výsledku s Rakúskom, ktoré im dovolilo v úvode nezáživného zápasu streliť rýchly gól a potom aj vyhrať. Zásluhou konečného rezultátu postúpili do ďalších bojov oba tímy, Alžírčanom zostali iba oči pre plač. Práve po tomto zápase Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) rozhodla, že záverečné súboje v skupinách sa budú hrať v rovnaký čas.

G-skupina - 3. kolo:

USA - Nemecko, štvrtok 18.00 SELČ, Recife, Arena Pernambuco, hlavný rozhodca: Ravšan Irmatov (Uzb.)

pravdepodobné zostavy:

USA: Howard - Johnson, Besler, Cameron, Beasley - Beckerman, Jones - Bedoya, Bradley, Zusi - Dempsey

Nemecko: Neuer - Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Khedira, Lahm, Kroos - Özil, Müller, Götze

tabuľka G-skupiny:

1. Nemecko 2 1 1 0 6:2 4
2. USA 2 1 1 0 4:3 4
3. Ghana 2 0 1 1 3:4 1
4. Portugalsko 2 0 1 1 2:6 1