Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Kostarika je proti Grékom favoritom

Taliansky hráč Andrea Pirlo (vpravo) v hlavičkovom súboji s Joelom Campbellom z Kostariky vo futbalovom zápase D-skupiny Taliansko - Kostarika na MS 2014 vo futbale v brazílskom meste Recife 20. júna 2014. Foto: TASR/AP

Portugalský tréner Grékov Fernando Santos sa môže tešiť, že herný prejav jeho tímu má vzostupnú krivku

Recife 27. júna (TASR) - Prekvapivé obsadenie, no minimálne v prípade Kostariky absolútne zaslúžené, bude mať štvrté osemfinále 20. futbalových MS v Brazílii. Príjemný šok turnaja zo Strednej Ameriky v ňom v nedeľu 29. júna o 22.00 SELČ v Recife narazí na Grécko, ktoré medzi elitnú svetovú šestnástku poslala penalta v nadstavenom čase skupinového duelu s Pobrežím Slonoviny.

Kostarika eliminovala v ťažkej D-skupine bývalých majstrov sveta z Talianska (1:0) a Anglicka (0:0), resp. dvojnásobnému bývalému šampiónovi a semifinalistovi predošlých MS 2010 v JAR z Uruguaja uštedrila hneď na úvod štipľavú lekciu 3:1. Po roku 1990 je opäť v elitnej 16-ke, v Taliansku ju vtedy do štvrťfinále nepustilo Československo po výhre 4:1 a hetriku Tomáša Skuhravého. Teraz má výbornú šancu na historický úspech a je favoritom. Gréci, ktorí v kvalifikácii vyradili Slovákov, na turnaji zaznamenali hororový štart 0:3 s Kolumbiou, potom oslabení o vylúčeného kapitána Kostasa Katsouranisa s Japoncami ubránili bezgólovú remízu. Postup, prvý pri ich tretej účasti na finálovom turnaji, zariadil majstrovi Európy 2004 útočník Giorgios Samaras, ktorý po tejto sezóne skončil v Celticu Glasgow. Práve jemu pri strele v posledných okamihoch súboja nešťastník z Pobrežia Slonoviny Giovanni Sio zozadu zavadil o nohu. Ekvádorský rozhodca Vera nekompromisne ukázal na biely bod a sám faulovaný hráč sa nemýlil.

"Los Ticos" pod vedením Kolumbijčana Jorgeho Luisa Pinta dokonale využili fakt, že im nik neveril a mohli byť absolútne uvoľnení. Krajinu, i celý futbalový svet, najprv postavili do pozoru nečakaným triumfom nad "Urus", následná výhra nad "Gli Azzurri" ich poslala do osemfinále už v predstihu. Proti Grékom sa síce tlak na mužstvo i realizačný tím zvýši, no Kostaričania si s tým hlavu nelámu. A pozíciu favorita si proti "pirátskej lodi" užijú. "Už sme prestali byť prekvapenie a teraz sme favorit. Potrebujeme však opäť ukázať takú hru, aká nás zdobila v prvej časti turnaja. Kľúčom k úspechu bude proti Grékom trpezlivosť. Najdôležitejšie je vedieť, ako budeme ovládať zápas. Gól môže streliť hocikto a hocikedy z nášho tria Joel Campbell, Cristian Bolanos alebo Bryan Ruiz. Takže sa nemusíme nikam hnať, ani keď bude dlhšie stav 0:0. Využijeme opäť našu taktiku, náš spôsob hry nebudeme meniť. Musíme urobiť len to, čo sme urobili v zápasoch s Uruguajom a Talianskom, teda vyhrať," citovala agentúra DPA slová obrancu Christiana Gambou.

Portugalský tréner Grékov Fernando Santos sa môže tešiť, že herný prejav jeho tímu má vzostupnú krivku a do tímu sa po vylúčení v súboji s "modrými samurajmi" vráti kapitán Katsouranis. Ten je aj majstrom Európy a so 113. štartmi i rekordérom v reprezentácii. Otázny je zdravotný stav brankára Orestisa Karnezisa, ktorého pre zranenie v súboji s Afričanmi nahradil Panagiotis Glykos, resp. Panagiotisa Koneho, ktorý sa tiež zranil proti "slonom" a nahradil ho gólový Andreas Samaris. Pripravený by mal byť aj ďalší útočník Kostas Mitroglou. Gréci majú na finálových turnajoch MS zlú bilanciu, v deviatich zápasoch strelil len štyri góly a inkasovali 19. Vyhrali len dvakrát, v 2010 v JAR nad Nigériou 2:1 a teraz nad "slonmi" 2:1. Práve tento triumf ich ale katapultoval zo skupiny a môže ich naštartovať. Tradične vsadia na organizovanosť a pevnú defenzívu. "Nie sú tu lídri, nie sú tu hrdinovia, nič také. Je tu skupina hráčov, ktorá tvorí tím. Pomáhame si všetci navzájom a snažíme sa zaskočiť za chyby spoluhráčov. Je to o tom byť tímom. Tak sme vyhrali EURO 2004 a to nás aj v Brazílii udržalo tam, kde sme," povedal Samaras.

osemfinále:

Kostarika - Grécko, nedeľa 22.00 SELČ, Recife, Arena Pernambuco

pravdepodobné zostavy:

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz, Borges, Tejeda, Bolanos - Campbell

Grécko: Glykos - Torosidis, Papastathopoulos, Manolas, Holebas - Katsouranis - Salpingidis, Karagounis, Maniatis, Samaris - Samaras