Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Kováčik o kauze Weissa: Rozhodujúce slovo má tréner Kozák

Na snímke vľavo Vladimír Weiss. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident SFZ Ján Kováčik sa chce porozprávať s reprezentačným stredopoliarom Vladimírom Weissom o medializovanom incidente, ktorý sa odohral 3. januára v bratislavskom podniku Kuskus.

Bratislava 10. januára (TASR) - Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik sa chce porozprávať s reprezentačným stredopoliarom Vladimírom Weissom o medializovanom incidente, ktorý sa odohral 3. januára v bratislavskom podniku Kuskus. Kováčik si vypočuje aj názor reprezentačného trénera Jána Kozáka.

"Určite budeme s Vladom hovoriť a chcem v tejto záležitosti postupovať v zhode s trénerom Jánom Kozákom. Čo, kedy a ako bude v rozhodujúcej miere záležať na ňom," povedal Kováčik v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka SME. Weiss spolu s ďalším bývalým reprezentantom Filipom Šebom prišli do reštaurácie zároveň aj s mužmi, ktorí hodili stoličku do hudobníka Pavla Remiáša. Útočníci však odišli z reštaurácie skôr ako ostatní a privolaná policajná hliadka. Podľa majiteľa reštaurácie a ďalších svedkov síce Weiss stoličku do Remiáša nehodil a ani sa nebil, no bol drzý a arogantný. "Svedčí o tom video z nášho záznamu. Nie je pravda, že médiá situáciu prekrútili. Stačí sa iba slušne správať," uviedol vo svojom stanovisku podnik Kuskus.

Weiss pod vplyvom emócií nazval napadnutého hudobníka na svojom konte sociálnej siete feťákom, ktorý si chce cez neho predať cédečka. Krídelník katarského tímu Lekhwiya sa bráni, že na incidente nemá nijaký podiel. S odstupom niekoľkých dní sa za osočujúce slová ospravedlnil: "Čo sa týka mojej reakcie na Twitteri - konal som pod vplyvom negatívnych emócií, keďže som bol obviňovaný z činov, s ktorými som nemal nič spoločné. Reagoval som skratovo a s odstupom času si čoraz viac uvedomujem, že som urobil chybu. Vôbec ma neteší, že som sa dostal do takejto pozornosti verejnosti. Je mi to ľúto a urobím všetko, čo sa bude dať, aby sa moje meno v médiách preberalo výlučne po športovej stránke a aby sa neopakovala situácia z posledných dní. Všetkým, ktorých sa moje vyjadrenie dotklo, sa ospravedlňujem. Želám ľuďom, ktorí boli zranení, rýchle uzdravenie a každému všetko dobré v novom roku," uviedol Weiss na Facebooku.

"Futbalistov považujem za dospelých ľudí a nechcem sa dostať do úlohy, že by som im mal predpisovať, ako sa majú správať vo voľnom čase. Veľmi by ma mrzelo, keby sa potvrdili slová majiteľa o správaní sa nášho reprezentanta. Z toho, čo do tejto chvíle viem, však vyplýva, že v čase incidentu s hodením stoličky, ako aj následného napätia bol v inej časti podniku. Takže nepredpokladám, že by naozaj spôsobil spomínané materiálne škody. Ale určite som za čo najpresnejšie vyšetrenie a zdokumentovanie toho, čo sa tam stalo. Je mi nesmierne ľúto, že po množstve dobre vykonanej práce sa s reprezentáciou spája práve takáto kauza. Takéto kauzy poškodzujú imidž slovenského futbalu, to isté som povedal aj po škandále národného tímu do 21 rokov," pokračoval šéf slovenského futbalu v rozhovore pre denník SME. Podľa Kováčika však Weiss neporušil štatút reprezentanta. "Ten sa vzťahuje na obdobie zrazu. Samozrejme, nie je dobré, keď aj mimo neho sa s reprezentantom spája takáto kauza. Nechcem však robiť unáhlené závery."

V krátkom čase tak slovenským futbalom otriasol ďalší škandál. Dva jesenné zrazy mladých slovenských futbalistov do 21 rokov údajne sprevádzali nespútané žúry niektorých hráčov a členov realizačného tímu. Na šokujúce informácie upozornil anonym. Všetko sa údajne odohralo počas pobytu tímu v hoteli v Senci na Slnečných jazerách. Prvý prípad bujarej zábavy sa údajne stal počas septembrového zrazu, po remíze so Škótskom. Neznámy počet hráčov vraj popíjal alkohol a chcel sa dostať do erotického salónu. Hotelová strážna služba tomu zamedzila – zamkla vchod hotela. Podľa inej verzie išlo len o väčšie popíjanie piva bez incidentov. Druhý októbrový prípad pôsobí závažnejšie, mal sa udiať po zápase s Talianskom. Podľa anonyma sa zasa popíjal alkohol, údajne už boli prítomné aj dievčatá. Zasahujúceho príslušníka strážnej služby priviazali k zábradliu. SFZ pre porušenie životosprávy nevyplatilo hráčom štartovné za kvalifikačný zápas so Škótskom, resp. za oba barážové súboje s Talianskom. DK SFZ na svojom zasadnutí vyriekne ortieľ aj nad trestom pre členov realizačného tímu SR 21 (David Vailing, Peter Kišška, Štefan Balla), ktorí sa mali dopustiť vážneho porušenia stanov SFZ.

V septembri 2012 štvorica reprezentantov Marek Hamšík, Vladimír Weiss, Karim Guédé a Miroslav Stoch po prílete zo zápasu s Litvou (1:1) namiesto toho, aby oddychovali, opustili výpravu a v skorých ranných hodinách sa vybrali na diskotéku. O tri dni ich pritom čakal ďalší zápas. Viacero individuálnych prehreškov má na svedomí aj Miroslav Stoch. V auguste 2011 si sadol do svojho žltého Ferrari a jazdil po Nitre pod vplyvom alkoholu. Policajti mu namerali 1,17 promile alkoholu v krvi a pohotovostná jednotka mu odňala vodičský preukaz. Stálo ho to miesto v reprezentácii, s tímom neodcestoval na prípravný zápas do Rakúska, no neskôr ho tréner Kozák omilostil a Stoch sa do národného tímu vrátil. V júni 2013 údajne napadol novinára v jednom z nočných klubov v Istanbule, kde sa zabával s kamarátmi.