Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

VIDEO: Krutý osud Čišovského: Bojoval proti chorobe, ktorú sám dostal

Marián Čišovský (v popredí) oslávil minulý rok titul s hráčmi Plzne. Foto: TASR/www.facebook.com

V týchto dňoch odštartovala pod patronátom Spolku 28 tretia dražba na podporu slovenského futbalistu Mariána Čišovského.

Bratislava, 10. septembra (Teraz.sk) - V týchto dňoch odštartovala pod patronátom Spolku 28 tretia dražba na podporu slovenského futbalistu Mariána Čišovského. Tridsaťšesťročnému rodákovi z Humenného diagnostikovali pred dvomi rokmi na jeseň nevyliečiteľnú chorobu ALS - amyotrofickú laterálnu sklerózu.

Keď sa to bývalý hráč Humenného, bratislavského Interu, Žiliny, petržalskej Artmedie, maďarského Temešváru a naposledy Viktorie Plzeň dozvedel, zrútil sa mu svet. Nečudo. Veď ide o pomerne zriedkavé ochorenie a napríklad v Česku trpí touto chorobou len 600 ľudí. "Prečo práve ja?," opakoval si niekoľkokrát denne Marián Čišovský, ktorý paradoxne dva mesiace predtým prijal od svojho kamaráta, hokejistu Vacláva Pletka výzvu Ice Bucket Challenge a oblial sa ľadovou vodou v rámci charitatívnej akcie pro boja proti ALS.

Slovenský futbalový obranca Plzne Marián Čišovský (vľavo hore) oslavuje so spoluhráčmi.
Foto: TASR/AP


Lenže prešli spomínané dva mesiace a všetko sa to začalo... "Na ľavom ramene mi mykal sval 24 hodín denne. Spočiatku som tomu nevenoval pozornosť. Keď sa to ani po mesiacoch nezlepšovalo, ukázal som to lekárom," rozhovoril sa pred časom pre denník Šport Marián Čišovský. "Dali mi odporúčanie na ďalšie vyšetrenie, mal som ísť na magnetickú rezonanciu. Nepovedali mi, čo mi je, diagnózu som si vyčítal až z papiera. Najskôr vraveli, že je to len podozrenie, takže ma musia sledovať. Neveril som, že takú chorobu môžem mať," pokračoval.

Na snímke vľavo Marián Čišovský strieda Petra Pekaríka v prípravnom medzištátnom futbalovom stretnutí medzi výbermi Českej republiky a Slovenska 14. novembra 2012 v Olomouci.
Foto: TASR/Martin Baumann


"To, čo sa dialo, som nikomu nepovedal. Vedelo to len zopár osôb, v podstate len lekár a generálny manažér klubu. Po ďalších mesiacoch som sám na sebe začal cítiť, že silovo a koordinačne strácam. Že v posilňovni už nezdvihnem 80 kíl, ale len 75," vrátil sa myšlienkami k posledným tréningovým dňom Čišovský, u ktorého lekári chorobu ALS definitívne potvrdili na prelome septembra a októbra 2014. "Keď som sa to dozvedel, zamávalo to so mnou," otvorene priznal.

Čo je amyotrofická laterálna skleróza

ALS spôsobuje stratu motorických buniek mozgu a miechy, ktoré ovládajú svalové pohyby. Dochádza k postupnej svalovej slabosti, pričom myslenie a psychika fungujú normálne. Odhaduje sa, že touto zriedkavou chorobou v Česku trpí vyše šesťsto ľudí.


Choroba, ktorá sa napríklad v apríli 2015 stala osudnou aj pre českého expremiéra Stanislava Grossa (†45) a dlhé roky ňou trpí jeden z popredných svetových teoretických fyzikov Stephen Hawking, ho začala postupne týrať. Niekdajší nekompromisný obranca, ktorý na trávniku privádzal do zúfalstva aj také hviezdy ako sú Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovič, David Villa či Rául Gonzáles sa aj v týchto dňoch čoraz ťažšie pohybuje i rozpráva. „Cítím, že sa sám o sebe už nepostarám,“ povedal prednedávnom so slzami v očiach 15-násobný slovenský reprezentant.



Najväčšou oporou v týchto ťažkých dňoch mu je, pochopiteľne, manželka Martina, ale i silná podpora spoluhráčov, či fanúšikov z celého sveta. Podstatné je, že nevzdáva. "Pracujem a dúfam, že sa môj fyzický stav začne lepšiť,“ zaželal si Marián Čišovský.

Tretia dražba Spolku28

V týchto dňoch odštartovala pod patronátom Spolku 28 tretia dražba na podporu slovenského futbalistu Mariána Čišovského. Dražiť sa budú nové vzácne suveníry, ale aj kopačky, dresy, rakety, ktoré zostali nevyzdvihnuté v predchádzajúcich dražbách.

Napríklad podpísané kopačky Michala Ďuriša, tenisová raketa Dominika Hrbatého s jeho autogramom, podpísaný dres basketbalistiek Piešťan, rukavice Matúša Kozáčika, alebo dres a trenírky Dušana Šventa, v ktorých absolvoval svoj prvý duel po návrate do Slavie Praha. V ponuke sú aj dresy českých futbalistov a hokejistov. Napríklad aj dres Jaromíra Jágra z Floridy.

Dražiť sa bude na webe www.spolek28.cz do nedele 11. septembra. Získané financie pôjdu na pomoc Mariána Čišovského, ako aj ďalších ľudí s chorobou ALS.