Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Futbal

Kvalifikácia MS sa zaobíde bez slovenských hviezd, šancu cíti Pauschek

Na archívnej snímke v drese č. 3 Lukáš Pauschek (Slovensko). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa trénera Jána Kozáka sa núka ako alternatíva za Pekaríka na pravý kraj obrany. Pauschek v doterajšom priebehu sezóny nastúpil na všetky zápasy, vyhratý a praxou ošľahaný je dostatočne.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Obrannú formáciu slovenskej futbalovej reprezentácie preriedili pred dôležitým dvojzápasom kvalifikácie MS 2018 so Slovinskom a Škótskom absencie tradičných opôr - Martina Škrtela, Petra Pekaríka i Norberta Gyömbéra. O slovo by sa tak mohol prihlásiť Lukáš Pauschek, ktorý sa pre trénera Jána Kozáka núka ako alternatíva za Pekaríka na pravý kraj obrany.

Dvadsaťtriročný legionár FK Mladá Boleslav prišiel na pondelňajší zraz v Senci vo výbornej nálade. Pauschekovmu tímu patrí po 9. kole najvyššej českej súťaže druhé miesto za majstrovskou Viktoriou Plzeň, ktorá pri rovnosti 22 bodov figuruje na čele len vďaka lepšiemu skóre.

Pauschek v doterajšom priebehu sezóny nastúpil na všetky zápasy, "vyhratý" a praxou ošľahaný je dostatočne: "V klube vládne spokojnosť, darí sa nám a nachádzame sa dosť vysoko v tabuľke. Cez víkend proti Dukle Praha (1:0 - pozn.) sme síce nepodali oslnivý výkon, ale zvládli sme ho výsledkovo," netajil Pauschek spokojnosť pri obzretí sa za úvodnými mesiacmi novej sezóny.



Na margo defenzívnych absencií v slovenskej reprezentácii uviedol, že sa ich naraz nakopilo príliš veľa: "Nestáva sa často, aby vypadlo toľko hráčov, ale aj to prináša futbal. Treba sa s tým popasovať a čo najlepšie sa pripraviť."

O tom, či v sobotu v Ľubľane vybehne na ihrisko, nechcel špekulovať. Zranenie Pekaríka mu však otvára dvere viac ako inokedy: "Viem, že 'Peky' vypadol a mám možno väčšiu šancu nastúpiť. Uvidíme, akú zostavu vyberie tréner. Keď mi dá šancu, určite sa budem snažiť podať čo najlepší výkon."

Podľa bývalého hráča Slovana Bratislava, Sparty Praha a Bohemiansu čaká slovenský tím ťažký zápas. "Možno sme papieroví favoriti, lenže na tejto úrovni už niet ľahkého súpera. Súper bude určite drzý a určite nám nedá nič zadarmo. My sa však chceme pripraviť tak, aby sme bodovali. Ideálne by bolo vracať sa domov s víťazstvom," dodal Pauschek, ktorý má na konte štyri medzištátne zápasy za "áčko". Debutoval v auguste 2012 v prípravnom zápase v Dánsku, kde Slováci vyhrali 3:1.

V minulých rokoch patril medzi stabilných hráčov reprezentácie do 21 rokov, ktorej súčasná garnitúra má na dosah historický úspech - postup na ME 2017. Stačí jej v piatok získať bod v domácom súboji s Bieloruskom: "Určite budem chalanom držať palce a keď sa budem dať, tak aj pri televíznej obrazovke si rád vychutnám vyústenie ich postupového snaženia. Máme fantastický tím a veľkú šancu na úspech. Veľmi ho chalanom prajem," poznamenal pre TASR Pauschek.

Švento by z dvojzápasu proti Slovinsku a Škótsku bral štyri body



Slovenský futbalový reprezentant Dušan Švento by bol spokojný so štvorbodovým úlovkom z blížiaceho sa dvojzápasu kvalifikácie MS 2018. Slovinsko a Škótsko označil za hlavných rivalov Slovenska v eliminačných bojoch o šampionát v Rusku a bodové zisky proti nim považuje z hľadiska ďalšieho vývoja v F-skupine za nesmierne dôležité.

"Myslím si, že so štyrmi bodmi by sme boli spokojní, ale nechcem predbiehať a premietať to v tejto chvíli do výsledkov. Podstatné je, aby sme zvládli prvý zápas v Slovinsku a odrazili sa do toho nasledujúceho so Škótskom. Obidvaja súperi sú naši priami konkurenti v skupine, očakávam teda ťažké zápasy. Dúfam, že sa čo najlepšie pripravíme a budeme v nich úspešní," povedal pre TASR Švento.

Tridsaťjedenročný ľavák, ktorý môže nastupovať na kraji obrannej i stredovej formácie, varuje pred ofenzívnou silou Slovincov. "Hrajú rýchly, útočný a kombinačný futbal, majú na to vhodné typy hráčov. Musíme si dať vzadu pozor, ale súčasne sa pokúsime aj smerom dopredu niečo vymyslieť. Určite nebudeme hrať tak defenzívne ako v uplynulých zápasoch s Nemeckom a Anglickom."

Na snímke slovenský futbalista Dušan Švento.
Foto: TASR / Michal Svítok


Švento sa len v sobotu vrátil do súťažného diania po nepríjemnom svalovom zranení, ktoré ho trápilo niekoľko týždňov. V drese pražskej Slavie nastúpil v 69. minúte súboja českej ligy s Karvinou. "Po majstrovstvách Európy som mal natrhnutý sval. Zranenie sa ma držalo prakticky celú letnú prípravu a nebolo to dobré. Po zápase s Anglickom som podstúpil vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré odhalilo hematóm. Tri týždne som bol bez futbalu, ale už sa cítim lepšie. Proti Karvinej som chcel hrať od začiatku, ale neriskovali sme, vybehol som na ihrisko napokon na 20 minút. Potešilo ma však, že sval nebolel," poznamenal Švento, ktorý sa chce individuálne čo najlepšie pripraviť na dvojzápas so Slovinskom a Škótskom.

"Vždy po zranení sa snažím, aby som bol čo najskôr fit a trénerovi k dispozícii. Výpadok po zranení cítim, predsa len som absolvoval málo tréningov. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni do zápasu so Slovinskom a či to v sobotu bude stačiť na 90 minút."

Po rakúsko-nemeckých angažmánoch sa Švento vrátil v lete do známeho prostredia. V Slavii už pôsobil v rokoch 2005-2009 a patril medzi obľúbených hráčov medzi fanúšikmi "zošívaných". Návrat do "stovežatej" však nebol ideálny: "Začiatky boli rozpačité, dosahovali sme výsledky ako na hojdačke, prišlo k výmene trénera, bol som zranený. S príchodom nového kouča sme našli motiváciu a začína sa nám dariť. Chceme skončiť do tretieho miesta v tabuľke a hoci vieme, že chlieb sa bude lámať až na jar, už teraz by sme si chceli vytvoriť čo najlepšiu pozíciu a držať kontakt s čelom tabuľky," poznamenal Švento.