Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV: Barcelona a Liverpool doplnili osmičku štvrťfinalistov

Hráč Barcelony Phillipe Coutinho (vpravo) oslavuje svoj gól s Lionelom Messim v 2. zápase osemfinále Ligy majstrov FC Barcelona - Olympique Lyon v Barcelone 13. marca 2019. Foto: TASR/AP

Žreb štvrťfinálových dvojíc je na programe v piatok 15. marca vo švajčiarskom Nyone.

Bratislava 13. marca (TASR) - Futbalisti FC Liverpool a FC Barcelona doplnili osmičku štvrťfinalistov Ligy majstrov 2018/2019. Liverpool postúpil do ďalšieho kola po triumfe v stredajšej osemfinálovej odvete na ihrisku Bayernu Mníchov 3:1, Barca na domácom ihrisku zdolala francúzsky Olympique Lyon 5:1. Žreb štvrťfinálových dvojíc je na programe v piatok 15. marca vo švajčiarskom Nyone.

V Barcelone sa od úvodu ujali taktovky domáci futbalisti. Zverenci Ernesta Valverdeho si vytvorili už v 5. minúte prvú gólovú šancu, Messiho vychytal bravúrne Lopes. "Blaugranas" mali vzápätí aj ďalšie šance, v 16. minúte fauloval Suareza Denayer. Arbiter Marciniak ukázal na biely bod, jeho správne rozhodnutie potvrdil aj VAR. Messi kopol loptu do bránky "panenkovsky" a Barca viedla 1:0. V 21. minúte bol blízko k vyrovnaniu Dembele, ale prestrelil. V 34. minúte musel tréner hostí striedať brankára Lopesa, ešte predtým však Philippe Coutinho po biliardovej kombinácii zvýšil na 2:0. V závere polčasu mohli domáci pridať ďalšie góly, ale Lyon podržal náhradník Gorgelin.

V druhom polčase sa najskôr domáci domáhali penalty po faule na Messiho, v 58. minúte však udreli nečakane hostia. Po rohovom kope sa po niekoľkých hlavičkách v šestnástke dostal k lopte Lucas Tousart a prestrelil všetko pred sebou - 2:1. Potom sa však opäť prihlásili o slovo Katalánci. Najskôr znova Messi, ktorý v 79. minúte vycvičil obranu Lyonu a strelil svoj druhý gól v zápase. O dve minúty neskôr vymyslel Messi nádhernú gólovú prihrávku pre Piqueho, ktorý poslal favorita do trojgólového vedenia. Posledné slovo mal striedajúci Dembele, ktorý stanovil skóre na 5:1.

V Mníchove sa hral od úvodu otvorený futbal. Prvú šancu mal hosťujúci Firmino, jeho prudká strela tesne minula pravú žrď. Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp musel už v 13. minúte striedať zraneného Hendersona, o 13 minút neskôr sa mohli obaja tešiť z prvého gólu. Mane si poradil po nákope van Dijka s Rafinhom a potom aj s Neuerom a poslal loptu do siete - 0:1. Bayern potom pridal, ale gólové šance si nevypracoval. Až v 39. minúte nacentroval z pravej strany Gnabry a Matip si loptu nešťastne kopol do vlastnej siete - 1:1.

V druhom polčase mal hneď od začiatku viac z hry Liverpool. Hostia boli aktívnejší aj strelecky a v 69. minúte prišla ich chvíľa. Po rohovom kope si najvyššie vyskočil Virgil van Dijk a poslal loptu za Neuera - 1:2. Tréner Niko Kovač sa snažil oživiť hru striedajúcimi Goretzkom a Sanchezom, ale Bavori sa na obrat nezmohli. Naopak, anglický tím v 79. minúte poistili svoj triumf po ďalšom góle Maneho. Liverpool je tak po Tottenhame Hotspur, Manchestri United a Manchestri City štvrtým anglickým tímom vo štvrťfinále.

Odvety osemfinále LM 2018/2019:


Bayern Mníchov - FC Liverpool 1:3 (1:1)

Góly: 39. Matip (vlastný) - 26. a 84. Mane, 69. van Dijk
Rozhodoval: Orsato (Tal.), ŽK: Alcantara, Sanches - Fabinho, Matip, Robertson

Bayern: Neuer – Rafinha, Süle, Hummels, Alaba – Alcantara, Martinez (72. Goretzka) – Rodriguez (79. Sanches) - Gnabry, Lewandowski, Ribery (61. Coman)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Milner (87. Lallana), Henderson (13. Fabinho), Wijnaldum – Salah, Firmino (83. Origi), Mane


FC Barcelona - Olympique Lyon 5:1 (2:0)

Góly: 16. a 79. Messi (prvý z 11 m), 31. Coutinho, 81. Pique, 86. O. Dembele - 58. Tousart
Rozhodoval: Marciniak (Poľ.), ŽK: Lenglet – Marcal, M. Dembele

Barcelona: ter Stegen – Roberto (83. Semedo), Pique, Lenglet, Alba – Arthur (73. Vidal), Busquets, Rakitič – Messi, Suarez, Coutinho (70. O. Dembele)

Lyon: Lopes (34. Gorgelin) – Dubois, Denayer, Marcelo, Mendy (77. Tete) – Ndombele, Tousart, Marcal – Fekir – M. Dembele, Depay (72. Traore)


Lewandowski s Messim najlepšími kanoniermi po osemfinále


Najlepšími kanoniermi po osemfinálovej fáze futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 sú s ôsmimi gólmi Robert Lewandowski z Bayernu Mníchov a Lionel Messi z FC Barcelona. Argentínčan sa dotiahol na čelo dvoma zásahmi v odvete osemfinále proti francúzskemu tímu Olympique Lyon. Na druhej priečke figuruje šesťgólová dvojica Dušan Tadič (Ajax Amsterdam), Moussa Marega (FC Porto).

Najviac asistencií mal na konte Leroy Sane z Manchestru City, ktorý prihral na päť gólov "Citizens". Tí sú lídrom produktivity, keď skórovali 26-krát. Naopak, najhoršiu obranu mala Crvena Zvezda Belehrad, ktorá inkasovala sedemnásť gólov.

INDIVIDUÁLNE ŠTATISTIKY SKUPINOVEJ FÁZY LM 2018/19

Najlepší strelci:

8 gólov - Robert Lewandowski (Bayern Mníchov), Lionel Messi (FC Barcelona)
6 - Dušan Tadič (Ajax Amsterdam), Moussa Marega (FC Porto)
5 - Edin Džeko (AS Rím), Andrej Kramarič (Hoffenheim), Neymar (Paríž St. Germain), Paulo Dybala (Juventus Turín), Sergio Agüero (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur)

najviac asistencií:

5 - Leroy Sane (Manchester City)
4 - Carlos Soler (FC Valencia), Riyad Mahrez (Manchester City), Tadič, Kylian Mbappe (Paríž St. Germain), Džeko
3 - Jemaily (FC Porto), Lorenzo Pellegrini (AS Rím), Jordi Alba, Luis Suarez, Messi (všetci FC Barcelona), Memphis Depay (Olympique Lyon), Achraf Hakimi (Borussia Dortmund), Angel di Maria (Paríž St. Germain)

strely na bránu:

16 - Neymar, Messi, Hakim Ziyech (Ajax Amsterdam)
15 - Lewandowski
13 - Agüero, Džeko
12 - Kane, Nabil Fekir (Olympique Lyon), Gareth Bale (Real Madrid)

strely mimo brány:

16 - Ziyech, Cristiano Ronaldo (Juventus Turín), Suarez
13 - Mbappe
12 - Messi, Mohamed Salah (FC Liverpool)
11 - Marcus Rashford (Manchester United)

najviac faulujúci

18 - Denzel Dumfries (PSV Eindhoven)
17 - Fekir
16 - Joelinton (Hoffenheim), Sadio Mane (FC Liverpool), Nicolas Tagliafico (Ajax Amsterdam)

najviac faulovaní:

34 - Neymar
24 - Hirving Lozano (PSV Eindhoven)
21 - Fekir, Marco Verratti (Paríž St. Germain)

najviac žltých kariet:

4 - Tagliafico, Mohamed Ali Camara (Young Boys Bern), Nicolas Otamendi (Manchester City)

TÍMOVÉ ŠTATISTIKY:

najviac strelených gólov:

26 - Manchester City
20 - Paríž St. Germain
19 - FC Barcelona, FC Porto

najviac inkasovaných gólov:

17 - Crvena Zvezda Belehrad
16 - Šachtar Doneck, Olympique Lyon, Viktoria Plzeň
14 - Hoffenheim, AS Monaco, Schalke 04 Gelsenkirchen

strely:

162 - FC Barcelona
151 - Manchester City, Real Madrid
133 - Juventus Turín

strely na bránu:

60 - Manchester City
58 - FC Barcelona
57 - Paríž St. Germain
55 - Real Madrid, AS Rím

strely mimo bránu:

66 - Real Madrid
62 - FC Barcelona
59 - Juventus Turín
58 - Manchester City