Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

V LM musí Liverpool nad Bazilejom vyhrať

Hráči FC Liverpool Steven Gerrard a Martin Škrteľ (vpravo) si prihrávajú loptu Foto: TASR/AP

Real v prípade očakávaného domáceho úspechu s bulharským Ludogorcom Razgrad zakončí skupinovú fázu s plným počtom 18 bodov.

Bratislava 8. decembra (TASR) - V utorňajšom programe záverečného 6. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 si postup do osemfinále vybojujú ďalšie tri tímy. Šlágrom bude duel B-skupiny medzi FC Liverpool a FC Bazilej. "The Reds" vo svojom strede s kapitánom slovenskej reprezentácie Martinom Škrtelom musia vyhrať, švajčiarskemu šampiónovi stačí na účasť vo vyraďovačke aj remíza.

Liverpoolu nevyšla generálka na kľúčový duel LM, keď v sobotu v anglickej Premier League uhral so Sunderlandom iba bezgólovú remízu. Tréner Brendan Rodgers je však optimistom. "Budeme mať veľkú podporu od našich fanúšikov, ktorí nám dodajú energiu. Spomínam si na zápas so Zenitom Petrohrad z roku 2013. Inkasovali sme rýchly gól a museli sme streliť tri, čo sa nám napokon aj podarilo. Hráči sa za nepriaznivého stavu dokázali zomknúť. Domáce prostredie môže byť našou veľkou výhodu, už sa teším na skvelú atmosféru. Pre fanúšika nemôže byť nič lepšie, ako keď jeho obľúbený tím musí v rozhodujúcom súboji bodovať naplno," citovala slová Rodgersa agentúra Reuters.

Bazilej vyhral v úvodnom vzájomnom zápase v St. Jacobs Parku 1:0 a v predchádzajúcom kole domá potrápil suverénneho víťaza skupiny Real Madrid. Tréner obhajcu trofeje Carlo Ancelotti sa nechal počuť, že Švajčiari sú momentálne pred Liverpoolom o krok vpred. "Myslím si, že Carlo mal pravdu, pretože žiaden iný tím nespôsobil Realu také problémy, ako práve Bazilej. Musíme však na tento dobrý výkon nadviazať v Liverpoole. Pevne verím, že je v silách môjho mužstva uhrať postupový výsledok," povedal tréner Bazileja Paulo Sousa, ktorý v sobotňajšom ligovom zápase v Luzerne (3:0) nechal odpočívať viaceré opory.

Real v prípade očakávaného domáceho úspechu s bulharským Ludogorcom Razgrad zakončí skupinovú fázu s plným počtom 18 bodov. "Biely balet" v sobotu po triumfe 3:0 nad Celtou Vigo, ktorý hetrikom zariadil Cristiano Ronaldo, vyrovnal rekord, keď vyhral už v osemnástom súťažnom zápase za sebou. Takú bilanciu má iba FC Barcelona, ktorej sa to podarilo v sezóne 2005/2006.

Juventus potrebuje bod

V A-skupine je blízko k postupu Juventus Turín. Talianskemu majstrovi stačí doma proti Atleticu Madrid, ktoré už má osemfinálovú istotu, aj remíza. Ak by "stará dáma" prehrala a Olympiakos Pireus by v paralelne hranom dueli zdolal Malmö FF, z postupu by sa tešili Gréci. Majú totiž lepšie vzájomné zápasy. Juventus v piatkovej predohrávke Serie A remizoval na pôde Fiorentiny 0:0, keď doplatil na jalovú koncovku." "V šestnástke nám chýbal väčší dôraz. Ťažko sme si vytvárali šance a aj keď sme si ich niekoľko vypracovali, nedokázali sme ich premeniť. Proti Atleticu musíme zlepšiť efektivitu v zakončení," zdôraznil tréner Juventusu Massimiliano Allegri.

V C-skupine sa v priamom súboji o postup stretnú AS Monaco a Zenit Petrohrad. "Kniežatám", ktoré v tejto edícii LM inkasovali iba dva góly, stačí na postup aj nerozhodný výsledok, ruský tím musí vyhrať. Monaco si v generálke na Zenit vo francúzskej Ligue 1 poradilo s Toulouse na jeho pôde 2:0. "Toto víťazstvo nám dodalo veľa sebavedomia. Bola to pre nás ideálna príprava na dôležitý zápas proti Zenitu. Vieme, že nám stačí bod, no nemôžeme hrať na 0:0, to by sa nám mohlo vypomstiť. V porovnaní s minulou sezónou prišlo u nás k omladeniu tímu. Rýchlo sa však učíme a postup do osemfinále by bol krásnou bodkou za veľmi úspešným rokom," poznamenal stredopoliar francúzskeho vicemajstra Jeremy Toulalan, ktorý by mal v utorok pri absencii viacerých obrancov nastúpiť na poste stopéra.

Zenit v sobotu v ruskej lige sfúkol Kubaň Krasnodar 4:0. "Chlapci predviedli fantastický futbal. Verím, že ho zopakujú aj v Monaku. Sme v tabuľke až na treťom mieste a nezostáva nám nič iné, ako zvíťaziť," povedal tréner Zenitu Andre Villas-Boas. Otáznik visí nad štartom útočníka Alexandra Keržakova. Historicky najlepší strelec Zenitu má od 18. novembra problémy so zraneným chodidlom. Po pauze zavinenej zranením stehna však už bude k dispozícii stredopoliar Xavi Garcia. Osemfinále už má vo vrecku Bayer Leverkusen.

V D-skupine je už o všetkom rozhodnuté. Postup do osemfinále majú istý Borussia Dortmund a Arsenal Londýn, Anderlecht Brusel sa predstaví v šestnásťfinále Európskej ligy. Ak v bundeslige sa trápiaca Borussia vyhrá doma nad Anderlechtom, zabezpečí si bez ohľadu na výsledok zápasu medzi Galatasarayom Istanbul a Arsenalom prvenstvo v skupine.

6. kolo skupinovej fázy LM 2014/2015, utorok 9. decembra:

A-skupina:

Juventus Turín - Atletico Madrid /Rozhodca: William Collum (Škót.)/
Olympiakos Pireus - Malmö FF /Stephane Lannov(Fr.)/

tabuľka:

1. Atletico Madrid 5 4 0 1 14:3 12*
2. Juventus Turín 5 3 0 2 7:4 9
3. Olympiakos Pireus 5 2 0 3 6:11 6
4. Malmö FF 5 1 0 4 2:11 3

B-skupina:

FC Liverpool - FC Bazilej /Björn Kupiers (Hol.)/
Real Madrid - Ludogorec Razgrad /Clement Turpin(Fr.)/

tabuľka:

1. Real Madrid 5 5 0 0 12:2 15*
2. FC Bazilej 5 2 0 3 6:7 6
3. FC Liverpool 5 1 1 3 4:8 4
4. Ludogorec Razgrad 5 1 1 3 5:10 4

C-skupina:

AS Monaco - Zenit Petrohrad /Damir Skomina (Slov.)/
Benfica Lisabon - Bayer Leverkusen /Alexej Kulbakov (Biel.)/

tabuľka:

1. Bayer Leverkusen 5 3 0 2 7:4 9*
2. AS Monaco 5 2 2 1 2:1 8
3. Zenit Petrohrad 5 2 1 2 4:4 7
4. Benfica Lisabon 5 1 1 3 2:6 4

D-skupina:

Borussia Dortmund - RSC Anderlecht Brusel /Alberto Undiano Mallenco (Šp.)/
Galatasaray Istanbul - Arsenal Londýn /David Fernandez Boibalan (Šp.)/

tabuľka:

1. Borussia Dortmund 5 4 0 1 13:3 12*
2. Arsenal Londýn 5 3 1 1 11:7 10*
3. Anderlecht Brusel 5 1 2 2 7:9 5**
4. Galatasaray Istanbul 5 0 1 4 3:15 1

* - už istý postup do osemfinále
** - istý postup do Európskej ligy