Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Mexiko má rešpekt pred Holandskom, no verí vo vlastné sily

Trojbodovú a postupovú definitívu Mexika zariadil Hernandez, ktorý v 82. minúte zasunul loptu do prázdnej brány - 0:3. Foto: TASR

Výber veľkého trénera a stratéga Louisa van Gaala môže opäť počítať so streleckou formou kapitána a kanoniera Robina Van Persieho, ktorý pre dve žlté karty vynechal duel s Čile.

Fortaleza 27. júna (TASR) - Ako prvý európsky tím sa o postup do vytúženého štvrťfinále na 20. MS v Brazílii pobijú futbalisti úradujúcich vicemajstrov sveta z Holandska, ktorí v nedeľňajšom osemfinále vo Fortaleze (18.00 SELČ) budú čeliť Mexiku.

"Oranjes" sa vezú na úspešnej výsledkovej vlne, tri triumfy v skupine nad bezzubým španielskym obhajcom, sympatickou Austráliou aj silným Čile ich pasujú do pozície spolufavorita turnaja. "El Tri" ale túžia písať históriu, skupinové výhry nad Kamerunom a Chorvátskom, resp. nečakaná remíza s domácou Brazíliou vzbudzujú oprávnený rešpekt.

Výber veľkého trénera a stratéga Louisa van Gaala môže opäť počítať so streleckou formou kapitána a kanoniera Robina Van Persieho, ktorý pre dve žlté karty vynechal duel s Čile. Do zostavy by sa už mohol vrátiť aj Bruno Martins Indi, ktorý sa zranil proti "Socceroos", ale už normálne trénoval s tímom. Chýbať bude stredopoliar Leroy Fer, ktorý nastúpil proti Čile ako striedajúci žolík a prvým dotykom s loptou spečatil triumf 2:0, lebo má problémy s podkolennou šľachou. Trojnásobní svetoví vicešampióni tvoria dobre pokombinovanú partiu mladých aj skúsených hráčov, sebavedomie srší najmä z hviezdneho Arjena Robbena: "Proti Mexiku to nebude naša konečná," citoval ho oficiálny web zväzu KNVB. Už oveľa opatrnejší bol skúsený Dirk Kuyt: "Pozor, aby sme sa veľmi nezmýlili. Ja som ich videl na týchto MS v zápase proti Brazílii. A v ňom hrali skutočne veľmi dobre, a aj veľmi ofenzívne. Celý svet videl, že pomerne dobre dokázali udržať Brazíliu na dištanc a remizovať s ňou. A potom zvíťazili nad silným Chorvátskom v zápase o všetko 3:1. A na to nesmieme zabudnúť. Určite to pre nás nebude jahoda."

Lodivod Mexika Miguel Herrera si získal srdcia futbalových priaznivcov na celom svete svojským úprimným emocionálnym prejavom. Vsadil opäť na skúseného 35-ročného kapitána a lídra Rafaela Marqueza a urobil dobre. "Je to silný tím, ale hrali sme už aj proti najsilnejším mužstvám planéty a neprehrali sme. Dobre sa na Holandsko pripravíme a zvážime, ako ich môžeme zdolať. Cítime našu silu," povedal Herrera, ktorého zverenci do poslednej chvíle na diaľku bojovali s Brazíliou o prvenstvo v A-skupine. So siedmimi bodmi napokon skončili o skóre druhí. Mexiko síce len s odretými ušami prešlo kvalifikáciou, počas ktorej prišli o prácu až traja reprezentační tréneri, ale na šampionáte hrá excelentne. Herrera prebral výber až pred barážou s Novým Zélandom, keď bolo mužstvo decimované nízkou sebadôverou a mieri s ním do netušených výšok. Od roku 1994 Mexiko na MS vždy postúpilo do osemfinále, tam sa ale jeho cesta zakaždým skončila. Historicky najlepšími výsledkami sú štvrťfinále v rokoch 1970 a 1986, teda v oboch prípadoch v domácom prostredí.

osemfinále:

Holandsko - Mexiko, nedeľa 18.00 SELČ, Fortaleza, Estadio Castelao

pravdepodobné zostavy:

Holandsko: Cillessen - Vlaar, de Vrij, Martins Indi - Janmaat, de Jong, de Guzman, Blind - Sneijder - van Persie, Robben

Mexiko: Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun - Herrera, Guardado, Vazquez - Dos Santos, Peralta