Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Nájomca Národného futbalového štadióna by mal byť známy v septembri

Na snímke nový štadión na Tehelnom poli Foto: TASR - Pavel Neubauer

Stavba NFŠ sa začala 1. septembra 2016, realizoval ju Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o.

Bratislava 22. júla (TASR) - Nový nájomca Národného futbalového štadióna na bratislavskom Tehelnom poli by mal byť známy v septembri tohto roka. Informovala o tom Ivana Tittelová z akciovej spoločnosti Grafobal Group development, ktorú vlastní investor štadióna Ivan Kmotrík. Spoločnosť tvrdí, že záujem prevádzkovať štadión prejavili aj firmy z Veľkej Británie a Nemecka.

"Momentálne sme vo fáze vyhodnocovania prvého kola súťaže," uviedol predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Národný futbalový štadión Pavel Komorník. Upozornil tiež, že k súťaži sa má právo vyjadriť aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré má schváliť finálne podmienky pre budúceho nájomcu.

Hlavným kritériom pre hodnotenie záväzných ponúk uchádzačov je podľa Komorníka výška fixnej zložky nájomného, dôležitá však bude aj výška variabilnej zložky, ktorá závisí od obratu. Ak nebude predložená žiadna ponuka na štyri roky trvajúcu nájomnú zmluvu s opciou, kritériom bude aj navrhovaná dĺžka nájmu.

Vláda vo februári rozhodla, že fixná suma za prenájom Národného futbalového štadióna nebude nižšia ako milión eur ročne a každoročne sa bude zvyšovať o infláciu. Variabilná zložka predstavuje obratové nájomné zodpovedajúce 50 percentám zo sumy, ktorá prekračuje ročné tržby dosiahnuté z prevádzky nájmu.

Podmienky tendra ďalej stanovujú, že záujemcovia sa musia preukázať skúsenosťami s komplexným prevádzkovaním športovej infraštruktúry s kapacitou minimálne 10.000 miest v období troch rokov pred vyhlásením súťaže. Nájomca sa takisto musí zaviazať, že v stanovených prípadoch dá predmet nájmu do podnájmu Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ) na základe osobitnej zmluvy za dohodnuté nájomné, pričom SFZ bude znášať aj akékoľvek prevádzkové náklady súvisiace s takýmto nájmom.

Stavba NFŠ sa začala 1. septembra 2016, realizoval ju Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. Zmluvná cena za štadión vrátane vybavenia je približne 75 miliónov eur, na jeseň 2018 investor pripustil, že definitívna suma sa zvýši v súvislosti s vyššou cenou práce i novými nárokmi UEFA na osvetlenie a niektoré časti infraštruktúry štadióna. Štát, ktorý sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna, poskytne NFŠ dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá sa potom odpočíta od kúpnej ceny.