Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Futbal

Nového prezidenta UEFA zvolia v septembri

Na snímke suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini. Foto: TASR/AP

Stane sa tak na mimoriadnom kongrese 13. a 14. septembra v gréckych Aténach. Hlasovať bude všetkých 55 členov UEFA. Úspešný kandidát doslúži funkčné obdobie M. Platiniho do marca 2019.



Bazilej 18. mája (TASR) - Nového prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorý nahradí suspendovaného Francúza Michela Platiniho, zvolia na mimoriadnom kongrese 13. a 14. septembra v gréckych Aténach. Hlasovať bude všetkých 55 členov UEFA. Termín stanovili na štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru vo švajčiarskom Bazileji. Informovala o tom agentúra AP.

Úspešný kandidát doslúži Platiniho funkčné obdobie do marca 2019 a stane sa viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). O kreslo na čele kontinentálnej organizácie majú záujem jej súčasní viceprezidenti Angel Maria Villar zo Španielska a Holanďan Michael van Praag, ako aj šéf slovinského zväzu Aleksander Ceferin.

Platiniho mimo výkon funkcie postavili v októbri, Športový arbitrážny súd (CAS) nedávno zredukoval jeho dištanc od Etickej komisie FIFA na štyri roky.

Potenciálnych uchádzačov o post šéfa UEFA je viacero

Dočasný generálny sekretár Theodore Theodoridis z Grécka, ktorý je zároveň jedným z potenciálnych uchádzačov, uviedol, že uzávierka prihlášok je 20. júla. Úspešný kandidát doslúži Platiniho funkčné obdobie do marca 2019 a stane sa viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). O kreslo na čele kontinentálnej organizácie majú záujem tiež jej súčasní viceprezidenti Angel Maria Villar zo Španielska a Holanďan Michael van Praag, ako aj šéf slovinského zväzu Aleksander Ceferin. Líder holandského zväzu KNVB ho ako prvý deklaroval formálne, no odmietol komunikovať s reportérmi.

"V živote som sa naučil nikdy nehovoriť nikdy. Volebný boj však nepatrí k mojim prioritám a bude dostatok kandidátov. Práve ich vyšší počet skomplikuje kampaň," citovala Theodoridisa agentúra AP.

Uchádzači sa vyprofilujú najmä počas ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla). Príslušná komisia zamietla možnosť usporiadať voľby hneď po šampionáte, aby mali dostatok času na prípravu programu.

V Aténach okrem toho vyberú európsku ženskú zástupkyňu do Rady FIFA, prihlášky na tento post sa dajú podať rovnako do 20. júla. Výkonný výbor únie v stredu rozhodol, že víťazi ligy a pohára v jej najnovšom členskom štáte Kosovo sa v sezóne 2016/2017 môžu zapojiť do prvého predkola Ligy majstrov, resp. Európskej ligy iba v prípade, ak splnia licenčné kritéria článku 15 finančného fair play. Ich spôsobilosť posúdi administratíva UEFA 31. mája.

Osobitná pracovná skupina sa bude zaoberať účasťou národných tímov Gibraltáru a Kosova v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska po tom, ako tieto krajiny na kongrese v Mexiku prijali do FIFA.


V UEFA majú novú funkciu
Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dosadila Kjetila Siema na novovzniknutý post riaditeľa strategických záležitostí prezidenta organizácie Gianniho Infantina. V stredu o tom informovala agentúra AP.

Siem uplynulé štyri roky zastával funkciu generálneho sekretára nórskeho zväzu NFF. Vo FIFA začne pracovať pred júnovým príchodom generálneho sekretára Fatmu Samouru. Senegalský predstaviteľ Organizácie spojených národov (OSN) nedisponuje skúsenosťami z futbalového prostredia.

Päťdesiatpäťročný Nór vo svojej domovine v spolupráci s Nobelovým centrom mieru zaviedol projekt "Podanie ruky za mier", ktorý neskôr prebral bývalý šéf FIFA Sepp Blatter. Centrum však po prepuknutí korupčného škandálu prerušilo styky s federáciou.

Bývalý novinár v rokoch 2007 až 2010 pôsobil ako výkonný riaditeľ Premier League v Juhoafrickej republike.