Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Pavel Hapal zasadne od januára na lavičku SR 21

V roku 1969 sa narodil bývalý český futbalista a tréner Pavel Hapal. Ako hráč bol česko-slovenským a českým futbalovým reprezentantom. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov bude Pavel Hapal. Doterajší kormidelník FK Senica nastúpi do funkcie 1. januára.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov bude Pavel Hapal. Doterajší kormidelník FK Senica nastúpi do funkcie 1. januára, fortunaligista preto v najbližšom čase oznámi meno jeho nástupcu.

"V zmysle uznesenia Výkonného výboru SFZ zo zasadnutia konaného 4.11. 2014 pripravili prezident SFZ Ján Kováčik a viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník v stanovenom termíne návrh zmluvy pre reprezentačného trénera tímu do 21 rokov od 1.1.2015. Súhlasil s ním oslovený tréner ako aj potrebná väčšina členov Výkonného výboru SFZ, ktorí o nej hlasovali elektronicky "per rollam". Asistentom Pavla Hapala bude Oto Brunegraf, mená ďalších členov realizačného tímu budú oznámené po ich schválení Výkonným výborom začiatkom budúceho roka," informuje web Slovenského futbalového zväzu.

Štyridsaťpäťročný Čech je v poradí 13. trénerom reprezentačného výberu do 21 rokov. Naposledy ho viedol Ivan Galád, s ktorým VV SFZ v novembri nepredĺžil spoluprácu. Pod jeho vedením dvadsaťjednotka dvakrát za sebou stroskotala až v baráži kvalifikácie európskeho šampionátu. V októbri im stop v ceste na ME 2015 v Česku vystavili Taliani.

Hapal má na svojom konte 31 zápasov a 1 gól v reprezentačnom drese Česko-Slovenska a ČR (1991-1996). Taktiež 312 zápasov a 60 gólov v najvyšších ligových súťažiach (1986-2002) za kluby Sigma Olomouc, Dukla Praha, Bayer Leverkusen, CD Tenerife a Sparta Praha. V roku 1993 získal v drese Bayeru Leverkusen Nemecký pohár.

Ako ďalej uvádza stránka SFZ, trénerskú kariéru začal v roku 2003 v SFC Opava a neskôr trénoval v ČR Tescomu Zlín, Baník Ostrava a FK Mladá Boleslav. Výraznú stopu zanechal 45-ročný Hapal v najvyššej slovenskej ligovej súťaži. V sezóne 2007/2008 doviedol FC Nitra na bronzovú 3. priečku, v sezóne 2009/2010 získal s tímom MŠK Žilina majstrovský titul a prebojoval sa s ním (ako so zatiaľ posledným slovenským klubom) do skupinovej fázy Ligy majstrov. V rokoch 2011-2013 pôsobil v poľskom klube Zaglebie Lubin. Na Slovensko sa vrátil v marci 2014 do tímu FK Senica, kde pôsobil až doteraz.

Zimnú prípravu fortunaligistu tak povedie od začiatku (5. januára) nový kouč. Jeho meno by malo byť známe v blízkom čase. "S možnými kandidátmi na post trénera rokujeme, zatiaľ ale nič nie je isté. Nerád by som predbiehal udalosti, definitíva by ale mala padnúť v najbližších dňoch," vysvetlil pre klubovú stránku športový riaditeľ FK Senica Dušan Vrťo.